• Kindcentrum

  • Samenwerkingsverband 30.06

  • Buitenschoolse opvang

  • Basisteam Jeugd en Gezin

  • GGD - Jeugdgezondheidszorg

Kindcentrum

Cirkel rondom kind versterken - Samenwerking scholen en kinderopvang Heesch

In Heesch zoeken basisscholen, kinderopvang en peuterspeelzaal naar een intensievere samenwerking om een doorgaande leer- en ontwikkelingslijn van 0 tot 13 te kunnen bieden. Hierdoor wordt de professionele cirkel rondom het kind versterkt waardoor alle Heesche kinderen gelijke kansen hebben voor een optimale ontwikkeling.

Basisscholen Eikenwijs, Emmaus en Kiem, kinderopvang Humankind en Het Beertje zijn sinds vorig jaar intensief en doelbewust met elkaar in gesprek over de ambities van een kindcentrum. Het doel is opvang en ontwikkeling van kinderen van 0 t/m 13 jaar door te laten lopen en te komen tot een zo breed mogelijk aanbod. Daarbij willen alle partners eigen identiteit en eigenheid behouden zodat ouders in Heesch kunnen blijven kiezen voor de opvang en de school die het best past bij hun kind. Onafhankelijk van hun keuze, moeten alle kinderen de ruimte krijgen om talenten te ontdekken en ontwikkelen. Dat hoeft niet altijd op de eigen locatie te zijn.

De samenwerking was begin dit jaar te zien in de eerste algemene informatieavond voor alle ouders met kinderen tot 3 jaar. In januari waren zij uitgenodigd in De Pas waar de vier basisscholen en de kinderopvang zich presenteerden en met ouders in gesprek gingen. Ook de open dagen van de scholen werden op elkaar afgestemd zodat ouders op één dag verschillende scholen konden bezoeken. Een samenwerkingsvorm die zeker een vervolg krijgt in de komende jaren. Ook de kinderen gaan de samenwerking voelen doordat ze bij elkaar op bezoek zullen gaan of naschoolse activiteiten kunnen volgen op een van de andere locaties.

Het kindcentrum is hiermee volop in ontwikkeling en zal zeker verder vorm gaan krijgen. Zowel op inhoud als het zoeken naar andere partners. In de toekomst zullen ouders, verenigingen en zorginstellingen uitgenodigd worden om mee te denken over hun rol in een kindcentrum. Een mooie ontwikkeling voor Heesch!

Samenwerkingsverband 30.06

Sommige kinderen hebben extra ondersteuning nodig: een korte of langere periode, met weinig of veel hulp. Passend onderwijs is de naam voor de manier waarop deze extra

ondersteuning georganiseerd is. Om passend onderwijs te kunnen bieden werkt onze school, samen met andere scholen en besturen, samen in Samenwerkingsverband Primair

Onderwijs 30 06 (SWV PO 30 06). Onderling maken we afspraken over hoe we ervoor zorgen dat alle leerlingen onderwijs krijgen dat bij hen past. Bijvoorbeeld als er sprake is

van dyslexie, bij gedragsproblemen, bij meer- en hoogbegaafdheid of bij taalachterstanden.

In passend onderwijs heeft iedereen een rol: het schoolbestuur, leerkrachten en andere professionals, ouders, jeugdhulp, partners, gemeenten en het samenwerkingsverband.

Hoe passend onderwijs werkt en wie wat doet, leest u op de website van SWV PO 30 06. Hier vindt u ook een infographic en animatiefilm die meer uitleg geven.

De Ondersteuningsplanraad is het medezeggenschapsorgaan van het samenwerkingsverband. Hierin zijn ouders en docenten vertegenwoordigd. In het

Ondersteuningsplan van SWV PO 30 06 staan afspraken over hoe we samenwerken, waar we in de periode 2019-2023 aan werken, hoe we middelen inzetten en hoe we

kwaliteit bewaken.

Meer weten of op de hoogte blijven over passend onderwijs? Dat kan via www.swvpo3006.nl

Buitenschoolse opvang

Buitenschoolse Opvang

Voor de naschoolse opvang werken we samen met twee organisaties:

Indien u gebruik wilt maken van de buitenschoolse opvang, kunt u contact opnemen met de opvang van uw keuze.

U kunt de website bezoeken voor meer informatie.

Basisteam Jeugd en Gezin

De rol van het Basisteam Jeugd en Gezin op school

Als een leerkracht of ouder zorgen heeft over een kind op school, kunnen deze zorgen besproken worden in het Ondersteuning Team op school (met toestemming van ouders/verzorgers). Dit team bestaat uit de Intern Begeleider van de school en de aansluitfunctionaris vanuit het Basisteam Jeugd en Gezin. Bij het basisteam Jeugd en Gezin kunnen ouders, jongeren, professionals of vrijwilligers terecht met vragen over opgroeien en opvoeden van kinderen en jongeren tot 23 jaar. In het basisteam Jeugd en Gezin werken jeugdprofessionals met verschillende deskundigheid (psycho-sociaal, psychiatrie, medisch, etc).

Basisteam Jeugd en Gezin

Vanaf 1 januari 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor de uitvoering van de jeugdhulp. In de gemeenten Bernheze en Oss voert het Basisteam Jeugd en Gezin (BJG) deze taak uit. Het BJG valt onder ONS Welzijn. Het BJG bestaat uit medewerkers die ervaring hebben met ondersteuning en begeleiding bieden op het gebied van opvoeden en opgroeien aan kinderen/jongeren van 0 tot 23 jaar en hun ouders.

Hoe werkt het BJG? Heb je een vraag op het gebied van opvoeden en opgroeien, dan kun je contact opnemen met het Centrum Jeugd en Gezin (CJG) Maasland. Dit kan op werkdagen tussen 9.00-17:00:

• Telefoonnummer: 088-3742526

• Mailadres: info@centrumjeugdengezin-maasland.nl

• Binnen lopen bij het CJG: Kerkstraat 13 in Oss.

Het CJG geeft meteen antwoord op de vraag, kan één of twee gesprekken aanbieden of kan aanmelden bij het BJG. Na aanmelding gaat een medewerker van het BJG met je in gesprek om duidelijker te krijgen wat een goed antwoord kan zijn. We sluiten daarbij aan bij jouw vragen en ondersteunen bij het versterken van jouw mogelijkheden. Wij denken mee en helpen je bij het vinden van een oplossing. Bijvoorbeeld met hulp van mensen uit de omgeving. Wanneer het nodig is om specialistische zorg in te zetten, ondersteunen we je op weg daar naar toe. Helaas heeft het BJG in Oss een wachttijd, deze proberen we zo kort mogelijk te houden.

Samenwerking met school

Het is belangrijk dat ouders het BJG goed kunnen vinden. Daarom is er voor gekozen om goed samen te werken met scholen. Elke basisschool en voortgezet onderwijsschool heeft een vast contactpersoon vanuit het BJG. Deze medewerker sluit aan bij de ondersteuningsteams/zorgteams op school en kan, indien nodig, tussentijds benaderd worden voor vragen. In de ondersteuningsteams/zorgteams worden vragen besproken m.b.t. kinderen (met toestemming van de ouders/verzorgers). Het uitgangspunt daarbij is dat ouders ook aanwezig zijn bij dit overleg. Als de vraag met twee tot drie gesprekken beantwoord kan worden zal de contactpersoon van het BJG dat doen. Als er meer gesprekken nodig zijn zal de contactpersoon samen met de ouders de aanmelding naar het BJG begeleiden.

GGD - Jeugdgezondheidszorg

Jeugdgezondheidszorg op school

Kinderen en jongeren moeten gezond en veilig kunnen opgroeien. Als ouder speelt u hierin een belangrijke rol. Maar gelukkig staat u er niet alleen voor. De jeugdgezondheidszorg van de GGD kijkt graag met u mee naar de ontwikkeling van uw kind.

U ontvangt thuis een uitnodiging voor zo’n contactmoment, dat plaatsvindt op het consultatiebureau. Bij de uitnodiging voor het contactmoment ontvangt u een vragenlijst. Wat gebeurt er tijdens een contactmoment?

Als uw kind 5/6 jaar is: De teamassistente meet de lengte en het gewicht en test ook de oren en ogen. Daarna bespreekt de jeugdarts met u de gezondheid en ontwikkeling van uw kind.

 Als uw kind 9/10 jaar is: De jeugdverpleegkundige meet de lengte en het gewicht. Daarna bespreekt zij met u de groei en de ontwikkeling van uw kind. De jeugdverpleegkundige geeft ook de DTP en BMR-vaccinaties. Op www.ggdhvb.nl/mijnkind leest u meer informatie over deze vaccinaties.

Uiteraard kunt u tijdens deze contactmomenten al uw vragen stellen over ontwikkeling, gezondheid en opvoeding van uw kind. Maar ook op andere leeftijden/momenten kunt u al uw vragen stellen en wel op de volgende momenten of via de volgende ‘kanalen’:

- Inloopspreekuur Heesch; maandag 9:00-10:30 uur in de Pas , de Misse 4, op de 1 e etage.

- Inloopspreekuur Nistelrode: donderdag 13:30-14:30 uur in de Kanz op Maxend 6 in Nistelrode.

- Telefoonnummer en e-mailadres GGD Bernheze: 088-3687179, cbbernheze@ggdhvb.nll

- Klantcontactcentrum GGD Hart voor Brabant: 0900-4636443


Samenwerking met school

De jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen onderhouden korte lijnen met school. Waar nodig (na overleg met u als ouder) nemen wij contact op met school.


De GGD doet meer!

De GGD ondersteunt en adviseert scholen bij het structureel en planmatig uitvoeren van gezondheidsthema’s. Uitgangspunt is de Gezonde School aanpak. Centraal staat de vraag van de school. Deze aanpak stimuleert de gezondheid van leerlingen en leerkrachten. De school heeft rondom gezondheidsthema’s aandacht voor signaleren, educatie, omgeving en beleid. De GGD ondersteunt ook bij het aanvragen van vignetten. Meer informatie: www.gezondeschool.nl.

 De GGD biedt leerkrachten en intern begeleiders ondersteuning en advies bij vraagstukken rondom veiligheid op school en bij ingrijpende gebeurtenissen.

 Externe vertrouwenspersoon (EVP): als uw school een abonnement heeft, kunt u bij vragen en problemen direct contact opnemen met de externe vertrouwenspersoon. Het telefoonnummer 088-3686813 is tijdens kantooruren bereikbaar.


Meer informatie, hebt u vragen? Wilt u tips of adviezen over de opvoeding van uw kind? Of hebt u twijfels over de gezondheid van uw kind?

Maak dan een afspraak met de GGD Jeugdgezondheidszorg via tel. 0900 – 46 36 443, bereikbaar elke werkdag van 08.00 tot 17.00 uur.

Kijk ook eens op onze website: www.ggdhvb.nl/mijnkind