El centre disposa de diversos dispositius (portàtils chromebooks, tablets) i ara amb el marc del Pla d’educació digital de Catalunya s’ha dotat als centres educatius d’ordinadors portàtils que són cedits a l’alumnat de 6è per al seu ús. 

En aquest context, es poden produir situacions de mal ús d’aquests equips a les quals s’ha de donar solució. La reparació o reposició dels ordinadors es realitza de forma automàtica un cop s’obre incidència a SAU i es proporciona tota la informació corresponent. Per tant, l’alumnat i la seva família no han d’encarregar-se de la reposició de l’equip.

Tot i així, el mal ús dels ordinadors pot ser objecte de sanció de la mateixa forma que els desperfectes ocasionats a d’altres estris o instal·lacions dels centres. Les sancions queden recollides a les NOFC del centre.

Marc Normatiu.

La LEC recull, a diferents articles, la normativa general referida a les sancions en els centres educatius en base a les quals s’han de concretar a les NOFC.

Article 38: "Els alumnes que, intencionadament o per negligència, causin danys a les instal·lacions o el material del centre o en sostreguin material han de reparar els danys o restituir el que hagin sostret, sens perjudici de la responsabilitat civil que els correspongui, a

ells mateixos o a les mares, als pares o als tutors, en els termes que determina la legislació vigent".

Article 36: "L’aplicació de mesures correctores i sancions no pot privar els alumnes de l’exercici del dret a l’educació ni, en l’educació obligatòria, del dret a l’escolarització".

Article 37: es considera falta greu i, per tant, motiu de sanció "el deteriorament greu dels equipaments del centre”.

Les Normes d'Organització i Funcionament de Centre (NOFC)

A les NOFC, s’ha d'incloure un apartat específic sobre els dispositius digitals i han d'especificar quin tipus de desperfecte es considera falta greu o lleu i la sanció corresponent. La sanció s'ha de fonamentar en la "responsabilitat per danys" (article 38) i, per tant, en la reparació dels danys.

ACTITUD INCORRECTA I DESPERFECTES AMB ELS DISPOSITIUS DIGITALS

Es pot demanar que la família o l’alumnat es facin càrrec de pagar una quantitat econòmica si han estat responsables del desperfecte per un ús inadequat del dispositiu informàtic deixat, tal i com faríem en desperfectes sobre altres objectes o elements del centre educatiu. Donat que el centre no es fa càrrec de la reparació dels ordinadors sinó que el Departament d’educació s’encarrega de fer-ne la substitució, no podem indicar que aquesta sanció econòmica correspon a reparacions, sinó a una xifra equivalent al mal ús provocat sobre l’aparell. Aquesta despesa ha de ser proporcional al desperfecte ocasionat. 

S’assignaran a les famílies els següents costos de reparació::


En cas que la responsabilitat del desperfecte correspongui a diversos alumnes, es pot repartir el pagament i la responsabilitat entre l’alumnat implicat i les seves respectives famílies. Ha d’haver-hi una coordinació entre la comissió de convivència i la comissió digital. La comissió de convivència, que inclou l’acció i visió tutorial, pot conèixer aspectes importants que ajudin a veure si la família té certa solvència per fer-se càrrec d’un pagament o no. Aquest fet pot condicionar les accions i les mesures a prendre. Igual que passa amb l’edat dels alumnes, el grau de responsabilitat, l’etapa educativa,etc,...

No es poden fer cobraments o dipòsits per avançat per cobrir possibles desperfectes a posteriori.

No es pot demanar el pagament per desperfectes sense tenir certes evidències de la responsabilitat de l’alumnat.

No podem demanar quotes per manteniment dels dispositius perquè el centre no fa, a priori, aquest manteniment.

A nivell intern per gestionar el pagament, la família haurà de fer la transferència al centre (o el pagament en efectiu, això com ho gestionin) i secretaria del centre ha d'entrar-ho a Esfer@ com un ingrés dins la partida "Altres ingressos" com una aportació de les famílies. 

- Es comunicaran les mesures correctores a les famílies. En el moment de la comunicació podem tenir una oportunitat per explicar aspectes com l’ús dels dispositius, posar en valor l’accés aparentment gratuït al dispositiu, el vincle amb els aprenentatges, etc. per poder despertar el compromís i la responsabilitat compartida amb les famílies. En aquest sentit, la carta de compromís i la seva personalització pot ser una bona eina.

- En cas de no retorn dels dispositius, es comunicarà al departament d’educació l’actuació a fer segons la legislació vigent. També cal fer denúncia. Abans de fer denúncia el centre podria mirar de parlar amb el mosso de proximitat a veure si pot intervenir per estalviar-se la denúncia.

Convé fer promoció i prevenció de conductes abans d'haver d'implementar sancions, per tant, aquest tema ha de ser compartit per tot el professorat a l'inici del curs, amb recordatoris periòdics a les tutories, i amb revisions planificades. Probablement es requeriran algunes actualitzacions a mesura que es vagi detectant noves necessitats.

En cas d’incompliment del document signat per les famílies “Autorització Google Workspace, altres serveis telemàtica i Internet” referent a l’ús de serveis i recursos digitals a internet per treballar a l’aula i l’ús incorrecte del correu electrònic corporatiu @escolapiverd.cat, s’aplicaran les següents mesures segons la incidència:


MESURES CORRECTORES

Reunió amb un membre de la comissió digital i la comissió de convivència. Si cal, el tutor o tutora de l’alumnat implicat, en primera instància.

Posteriorment reunió comissió de convivència, tutor/a amb la família de l’alumnat afectat.

1a vegada que es doni aquesta situació: 2 setmanes sense ús del correu corporatiu.

2a incidència: 1 mes sense ús del correu corporatiu.

3a incidència: 1 trimestre sense ús del correu corporatiu i prohibició d’assistir a la sortida trimestral amb el grup classe.

Quan hi hagi tasques d’escola, el professorat passarà les tasques en paper.

Les sancions són acumulatives durant els 4 anys d’ús del correu corporatiu del centre (de 3r a 6è).


Aquesta normativa es recordarà a les reunions d’inici de curs des de 3r fins a 6è, envian-t’ho també per l’App de comunicació amb les famílies.