GUIÓ MEMÒRIA DE PRÀCTIQUES DEL CURS DE MONITOR/A

GUIÓ MEMÒRIA DE PRÀCTIQUES DEL CURS DE MONITOR/A

Instruccions

És molt important tenir en compte aquest guió no solament per realitzar la memòria, sinó per utilitzar-lo com guió de la realització de les mateixes pràctiques. 

Cal copiar l’enunciat de totes les preguntes, de no fer-ho la memòria no serà avaluada.

Aquelles preguntes que per algun motiu no es puguin contestar (bé perquè no tenen justificació en el context en el qual s’han realitzat les pràctiques, bé perquè no es puguin respondre perquè no hi ha hagut intervenció directa de l’alumnes/a), s’haurà de justificar perquè no es contesten. (Tot allò que no podem contestar perquè no ho hem fet o no hi hem participat ho podem deixar en blanc però amb una petita explicació dels motius pels quals no contestem la pregunta) 

1. Preparació

1.1 Descriu el lloc on has fet les pràctiques: tipus d’activitat, espai utilitzat, entorn.

1.2 Dates i durada de les pràctiques.

1.3 Explica quina entitat ha organitzat l’activitat (casal, colònia...) on has fet les pràctiques.

1.4 Descriu els participants a l’activitat (casal, colònia...): edats, gènere, procedència, característiques a destacar, etc.

1.5 Quins valors s’han potenciat?

1.6 Quins objectius es pretenien aconseguir amb l’activitat (casal, colònia...)?

1.7 Com has col·laborat en l'adequació de la proposta als objectius de l'entitat així com als interessos i necessitats del grup de destinataris? 

1.8 Com has participat en la selecció de les activitats proposades en relació amb els entorns o espais on es desenvoluparan? 

1.9 Com has col·laborat en la selecció i organització dels materials i recursos necessaris per al desenvolupament de les activitats a realitzar, anticipant-ne la possible necessitat? 

1.10 Com has participat en el procés de presa de decisions sobre els aspectes que afecten les activitats a realitzar, i assumir els acords i decisions adoptats?

1.11 Com has col·laborat en la selecció i preparació de les activitats, en equip si escau, atenent a la seva singularitat, al temps disponible i a que es facin amb un ritme i seqüència temporal adequada? 

1.12 Com has sabut i com has identificat i com has proposat, en col·laboració amb els responsables, activitats que promoguin la generació de valors, la socialització, la participació i els hàbits de vida saludable, i has actuat de forma coherent? 

1.13 Com has establert de forma efectiva, motivadora i educativa la comunicació entre tu i les persones participants? 

1.14 Com has col·laborat en la selecció dels centres d'interès o eixos de l'animació? I com els adequat a l’entorn i al context, recursos, etc. 

1.15 Quins centres d’interès o eixos d’animació hi ha hagut al llarg de les teves pràctiques?

1.16 Com has participat en la selecció i desenvolupament de les activitats en relació a centres d'interès, mantenint la coherència educativa i la motivació?

1.17 Explica quina ha estat la seqüència de les activitats, vinculades als centres d'interès, de manera eficaç i coherent en el transcurs del programa d'activitats.

2. Realització

2.1 Com has realitzat una presentació ordenada i motivadora d'una de les activitats proposades? 

2.2 Com has participat, juntament amb els responsables, en l'organització de les persones que hi participen.

2.3 Explica els procediments de repartiment de tasques i responsabilitats dintre de l'equip de treball?

2.4 Com has col·laborat en la posada en marxa de l'acció?

2.5 Com has sabut adaptar-te a les circumstàncies no previstes i als suggeriments del grup participant 

2.6 Quins ítems s’han avaluat?

2.7 Quines tècniques d’avaluació s’han fet servir i quan?

2.8 Descriu quins impresos us han donat per avaluar i en cas contrari què us hagués estat útil en aquest sentit

2.9 Com has participat en l'elecció i la seqüenciació de les activitats de dinamització grupal, d'acord amb les característiques culturals i socials dels participants

2.10 Has aplicat alguna tècnica grupal (dinàmica de grup) adaptada a les diverses situacions que s’han presentat durant les pràctiques.

2.11 Què has fet per afavorir la comunicació, la integració i la cohesió de tots els membres del grup?

2.12 Com has aplicat les diverses tècniques i recursos d'animació contribuint al gaudi i al creixement personal i grupal? 

2.13 Com has aplicat dels procediments adequats per a la gestió de conflictes de forma efectiva?

2.14 Has aplicat tècniques d'animació de grups, fomentat el desenvolupament de la vida en grup de les persones que els constitueixen, i facilitat la gestió dels possibles conflictes?

2.15 Com has motivat i incentivat a la participació en les activitats atenent a les necessitats i singularitats de cada grup i persona participant? 

2.16 Com has identificat, en col·laboració amb els responsables, les actuacions que indiquin que la comunicació s'estableix de forma efectiva, motivadora i educativa entre el/la monitor/a i les persones participants

2.17 Com has aplicat les tècniques i recursos d'expressió plàstica, musical, oral, gràfica, audiovisual, etc., en el desenvolupament de les activitats, dintre del projecte o centre d'interès?

2.18 Com has col·laborat en l'organització i desenvolupament d'activitats en les quals s'incloguin la dansa, el joc dramàtic i les expressions de cultura, esport i folklore popular?

2.19 Com has utilitzat els procediments i llenguatges tècnics contemporanis, així com els recursos tecnològics disponibles (audiovisuals, informàtics, etc.)?

2.20 Quines propostes d'activitats han promogut la creativitat del personal participant? 

2.21 Com s’han identificat i desenvolupat els diferents tipus de joc d'acord amb els objectius plantejats, l'edat i el nivell maduratiu de les persones que hi participen i el context en el qual es desenvolupen.

2.22 Com has col·laborat en la preparació i posada a la disposició de materials i recursos dels diferents jocs?

2.23 Com s’han desenvolupat d’activitats en el mitjà natural considerant els seus elements i condicionaments, a fi d'assegurar que es compleixen les normes de seguretat?

2.24 Quines tècniques i eines han estat necessàries per a la consecució dels objectius proposats, les propostes i recursos de l'educació ambiental, i les característiques dels destinataris?

2.25 Com s’han utilitzat i presentat les tècniques de conservació de l'equip i material d'acampada i excursionisme garantint la seva salubritat i durada, tant individual com de grup

2.26 Com s’han utilitzat les tècniques d'orientació referides a diferents contextos i amb material divers, segons els casos, per garantir la integritat dels participants i la intenció de l'activitat (llegir mapes, orientar plànols, utilitzar brúixoles o sistemes GPS, definir i confeccionar itineraris, etc.) 

2.27 Com s’han aplicat les tècniques de muntar i desmuntar tendes de campanya segons els accidents geogràfics, tipus de terreny i climatologia en els quals es desenvolupi l'activitat, atenent a la disposició del material i la seva conservació

2.28 Com s’han identificat els elements i possibles situacions de risc en la realització de les activitats per a garantir la salut i seguretat de les persones que hi participen, així com del context en les quals es realitzen? 

2.29 Com s’han establert les mesures i mitjans de prevenció necessaris i adequats a l'avaluació de riscos realitzada, a fi d'evitar malalties, contagis o accidents i minimitzar els riscos?

2.30 Identifica els elements, i la seva localització, dels diferents nivells d'intervenció sanitària, protecció civil i seguretat, per a facilitar la intervenció segons els nivells d'urgència i gravetat de les situacions? 

2.31 Quins han estat els protocols establerts en cas d'accident, malaltia o evacuació? 

2.32 Has sabut identificar i utilitzar els elements bàsics d'una farmaciola, així com procedir a la seva revisió i reposició d'elements, si escau? 

2.33 Explica com has aplicat les tècniques bàsiques de primers auxilis en una situació d'emergència? 

3. Avaluació

3.1 Fes la teva pròpia avaluació de l’activitat (casal, colònia...) on has fet les pràctiques: lloc, organització, programa, planificació, realització, equip de monitors, participants, recursos materials...

3.2 Fes una avaluació crítica de la teva participació a l’activitat (casal, colònia...):

3.2.1 Fes una autoavaluació i explica com has manifestat el suficient equilibri, maduresa personal i social i responsabilitat, així com una actitud de servei i disponibilitat, al prestar servei a les persones que participen en les activitats? 

3.2.2 Fes una autoavaluació i explica si has servit de model, per a les persones que participen en els programes d'activitats, d'hàbits de vida saludable i dels valors que es volen transmetre?

3.2.3 Fes una autoavaluació i explica com has demostrat capacitat d'empatia amb les persones que participen en els programes d'activitats?

3.2.4 Fes una autoavaluació i explica com has evidenciat capacitat d'iniciativa, creativa, expressiva, i relacional en el desenvolupament de les activitats?

3.2.5 Fes una autoavaluació i explica si disposes del suficient cabal d'activitats, tècniques i recursos per a plantejar una oferta d'activitats rica i variada?

3.2.6 Fes una autoavaluació i explica si has sabut comportar-te responsablement tant en les relacions humanes com en els treballs que s’han de realitzar?

3.2.7 Fes una autoavaluació i explica com has respectat els procediments i normes del centre de treball?

3.2.8 Fes una autoavaluació i explica com has emprés amb diligència les tasques segons les instruccions rebudes, tractant que s'adeqüin al ritme de treball de l'empresa?

3.2.9 Fes una autoavaluació i explica com t’has integrat en els processos de producció del centre de treball?

3.2.10 Fes una autoavaluació i explica com has utilitzat els canals de comunicació establerts?

3.2.11 Fes una autoavaluació i explica com has respectat en tot moment les mesures de prevenció de riscos, salut laboral i protecció del medi ambient

3.3.1 Quins aspectes teòrics del curs de monitors/es t’han estat específicament útils per a la realització de les pràctiques

3.3.2 Finalment fes una valoració general de tot el curs de monitors/es

La memòria de pràctiques es corregirà d’acord amb aquests criteris avaluatius: