Carmen Ferrando

La professora de francès Carmen Ferrando va assistir al CAVILAM-Alliance Française (Centre d’Approches Vivantes des Langues et des Médias) que es troba a Vichy, en França, a diversos cursos de formació.

Enseigner la langue et la culture: une démarche interculturelle. (Ensenyar llengua i cultura: una perspectiva intercultural).

En aquest curs es va reflexionar sobre la relació entre llengua, cultura i identitat per tal de definir què és la competència intercultural segons el Marc Europeu Comú de Referència per les llengües i quines són les seues implicacions pedagògiques. A partir d'aquí, es proposaren activitats per a desenvolupar la competència intercultural de l’alumnat i com descobrir els recursos disponibles per tal que un curs de llengua estrangera contribueixi simultàniament a la construcció de la identitat de l’alumne (a) i a un procés d'obertura envers els altres, a l’alteritat. En definitiva, es tracta d’ajudar a l’alumnat a desenvolupar les seues competències lingüístiques, a reflexionar sobre el seu propi entorn, a activar la seua capacitat d’anàlisi i d’expressar la seua curiositat per l'univers cultural de la llengua que estudia (llengua, valors, cultura quotidiana, cine, música, literatura, etc.)

Développer la communication en classe: interaction et médiation. (Desenvolupar la comunicació en classe: interacció i mediació).

Aquesta formació va anar principalment dirigida a conèixer i dur a la pràctica les evolucions actuals de Marc Comú Europeu de Referència per les llengües, integrar les activitats d’interacció i mediació en la realitat quotidiana de la classe i afavorir la comunicació entre els alumnes en llengua estrangera.


Lexique et grammaire en action. (Lèxic i gramàtica en acció).

Durant aquest curs es va reflexionar sobre el lloc que ocupen la gramàtica i el lèxic en l’aprenentatge d’una llengua, així com sobre la importància d’associar la seua adquisició a activitats lúdiques i motivadores. Més enllà del joc, a través d’aquestes activitats lúdiques i contextualitzades, l’alumnat adquireix estratègies i una actitud positiva davant la llengua estrangera.

L’évaluation comme outil de formation et motivation (L’avaluació com a eina de formació i motivació)

Els objectius d’aquest curs van ser conèixer els diferents tipus d’avaluació, identificar el paper de l’avaluació en el procés d’aprenentatge, adoptar tècniques de correcció diverses i enfocades a valorar els èxits i descobrir eines per a l'autoavaluació. En definitiva, fer de l’avaluació una eina més per a la motivació de l’alumnat, donar-li un paper positiu i establir diferents maneres de dur a terme tant una remediació com d’aconsellar a l’alumnat.