DIFUSIÓ

Per tal de donar difusió a allò après als cursos de les mobilitats, l'escola, conjuntament amb el Centre de Professors d'Eivissa, va organitzar una formació en cascada per a tot el claustre de professorat del nostre centre durant els cursos 21-22 i 22-23.

FORMACIÓ EN CASCADA AL CEP:

Formar i motivar: eines digitals, interculturalitat i avaluació a l'EOI d'Eivissa i Formentera

Aquesta formació s'ha dut a terme durant els dos primers quadrimestres dels cursos 21-22 i 22-23 i pretenia aconseguir els objectius específics que ens havíem proposat al nostre projecte Erasmus +. Totes les participants en el programa han fet de formadores en aquesta formació mitjançant presentacions, pràctiques i dinàmiques. Han mostrat als professors participants un ventall ben ampli de metodologies i activitats traslladables a l'aula, així que tots s'han enriquit d'allò aprés als cursos de les mobilitats.

SESSIÓ SOBRE INTERCULTURALITAT

En aquesta sessió es tractaren els conceptes de ‘pluriculturalitat’ i ‘interculturalitat’ en l’ensenyament de llengües i cultures. Amb aquest fi, començarem per reflexionar i intentar classificar els aspectes culturals més i menys visibles en el procés d'aprenentatge. Tot seguit, ens focalitzarem en aspectes concrets com la proxèmia, els estereotips, els gestos, les frases fetes. Per finalitzar, posarem en pràctica activitats específiques per a introduir i potenciar la interculturalitat i la pluriculturalitat dins de l'aula de manera lúdica i, de vegades, associada amb altres aspectes de l'aprenentatge d'una llengua com la fonètica o el lèxic. Tot seguit trobareu la presentació que ens mostra tot allò treballat.

SESSIÓ SOBRE AVALUACIÓ

Aquesta sessió es dugué a terme amb l'objectiu de millorar el procés i les eines d'avaluació per tal d'afavorir l'aprenentatge i la motivació de l'alumnat. I amb aquest fi es tractaren els temes següents :

  • Per a qui avaluem i quins tipus d’avaluadors som?

  • Tipus d’avaluació i com ha de ser

  • L’avaluació com a acte pedagògic

  • Concebir una avaluació: criteris d’una bona avaluació (SMART)

  • Formats d’avaluació i autoavaluació (exàmens, activitats, debats, pecha kucha, jocs, eines digitals…)

  • Formats possibles de correcció

  • Factors que poden influenciar l’avaluació i com evitar els biaixos de correcció

  • Com donar un bon feedback

  • Correcció de faltes (remediació)

Tots aquests aspectes, foren acompanyats per activitats pràctiques i exemples i, a més, els propis assistents compartiren recomanacions i es donaren consells basats en les seues experiències a l'aula.

SITES.L'avaluació com a eina de formació i motivació

SESSIONS SOBRE EINES DIGITALS

En les dues sessions del curs dedicades a eines digitals, Noelia Segura va transmetre els continguts vists al curs a Palermo sobre l'ús d'aplicacions en l'aprenentatge de llengües.

Es van presentar les següents aplicacions: Magisto, Powtoon, Mentimeter, Prezzi, Weebly, Socrative, Quizlet, Ted-ed i Ed-Puzzle amb exemples d'ús a l'aula, i pràctica individual i en grups d'algunes de les aplicacions per part dels participants.

Es va propiciar la reflexió per veure les possibilitats de cada aplicació a l'aula i adaptar-nos a les necessitats del nostre alumnat i es va parlar sobre quines podrien funcionar millor per motivar els alumnes en els diferents escenaris de presencialitat, semipresencialitat i a distància.

En el transcurs d'aquestes dues sessions, Cristina Tirvió, la coordinadora del curs al CEP, va introduir el concepte de motivació en relació a les actituds i habilitats i com facilitar-les a l'aula per engrescar els alumnes i afavorir l'aprenentatge.

Finalment, els assistents, en grups, van haver de dissenyar un pla d'acció per implementar allò aprés i incloure les eines digitals més adients.

Aquí baix trobem una pàgina web creada amb Weebly, que inclou enllaços a tots els continguts de la part d'aplicacions didàctiques:

SESSIÓ SOBRE SEMIPRESENCIALITAT

En la sessió del curs dedicada a l'educació semipresencial, Sonia Navarro va transmetre els continguts vists al curs a Verona sobre el concepte de semipresencialitat, l'aula invertida i les eines digitals que faciliten aquests mètodes.

Es va parlar sobre el concepte de semipresencialitat i aula invertida, i els diferents reptes que suposen. Es va propiciar la reflexió sobre aquests reptes i es varen esmentar els principals que més preocupen al professorat participant: implicació de l'alumnat, inversió de temps per part del professorat i coneixements digitals tant de l'alumnat com del professorat.

Na Sonia va compartir diverses tècniques que va aprendre al curs de Verona per tal de motivar a l'alumnat, fomentar la cohesió de grup, pautar les sessions a distància d'una manera significativa i accessible, crear vídeos explicatius clars i concisos, i també per reduir el temps invertit en la preparació de materials.

Tot seguit trobareu la presentació que ens mostra tot allò treballat.

Educació semipresencial - CEP 22-23

SESSIÓ SOBRE DISSENY DE PROVES I AVALUACIÓ

En la sessió del curs dedicada al disseny de proves i avaluació, na Marta Martínez va transmetre els continguts vists al curs a Munic sobre avaluació.

Es va reflexionar sobre el nostre perfil com avaluadors i la funció que tenen els exàmens en el nostre context. D'altra banda també es van tractar aspectes tan rellevants com l'avaluació formal i informal, l'autoavaluació i la coavaluació, la tipologia d'exercicis que solen aparèixer en els exàmens, els criteris de qualitat de les proves, els criteris de correcció, especialment per l'expressió oral i escrita, i, finalment, es va fer una anàlisi de proves en les diferents activitats de llengua, atenent als criteris de qualitat prèviament vists.

El professorat assisten va tenir l'oportunitat de treballar en equip de manera col·laborativa i intercanviar experiències i sobretot dubtes pel que fa a la correcció de les proves. Així mateix, en aquesta sessió es va intentar que el professorat reflexionés sobre l'avaluació com a motor per a la millora de l'aprenentatge i la seua repercussió en la motivació de l'alumnat.

A continuació trobareu la presentació que mostra tot allò que es va treballar en la sessió.

IMPLEMENTACIONS A L'AULA - curs 21-22

Tot el professorat participant en aquest curs de formació va dissenyar una implementació a l'aula per tal d'experimentar algunes de les aplicacions, activitats o metodologies introduïdes a la formació. El sentiment final ha estat de satisfacció i motivació per a continuar implementant les bones pràctiques apreses.

Cliqueu sobre cada imatge per veure les implementacions a l'aula del professorat:

Marta Martínez

Eva Cerdà, Isabel Corró, Rosa Coto i Eduardo Suárez

Sonia Navarro, Maria Prats i Noelia Segura

Jaume Cabalgante, Marta Nogueira, Alicia Ortega i Mariyana Vasileva

Carlos Fernández i

Patrizia Paratore

Carmen Ferrando

IMPLEMENTACIONS A L'AULA - curs 22-23

Actualment s'estan dissenyant les implementacions.

REPERCUSSIÓ A LLARG TERMINI

El procés de difusió i repercussió del projecte continua a llarg termini. Esperem resultats positius i tangibles en el nostre alumnat mitjançant l'aplicació de les noves metodologies apreses.

Pel que fa a la resta de la comunitat educativa, amb el contacte continu amb els centres d'educació secundària, CEP, centres d'educació per adults, i d'altres, esperem anar traslladant tot el que aprenem del nostre projecte.