Filosofia

Filosofia tarkastelee koko todellisuutta ja eri tapoja hahmottaa sitä. Sen kysymyksenasettelujen tunteminen luo pohjan maailmaa, yhteiskuntaa ja ihmistä koskevien käsitysten ymmärtämiselle ja niiden järkiperäiselle arvioinnille. Filosofisen ajattelun opiskeleminen harjaannuttaa punnitsemaan kriittisesti erilaisten käsitysten perusteluja.


Opintojaksojen suoritusjärjestys:

1. tai 2. vuosi: FI01, FI02

2. tai 3. vuosi: FI03, FI04, FI06, FI07, FI08

3. vuosi: FI05

Filosofian opinnoissa tulee valita ensimmäinen opintojakso ennen neljättä opintojaksoa ja toinen opintojakso ennen kolmatta. Toisena opiskeluvuotena on helpompi aloittaa filosofia kuin heti lukioopiskelun alettua. Filosofian voi kirjoittaa kolmannen opiskeluvuoden syksyllä tai keväällä, mieluiten keväällä (abikurssi).

Opintojaksojen kuvaukset

FI01 Johdatus filosofiseen ajatteluun (2 op)

FIlosofian ensimmäinen opintojakso (FI1) johdattaa filosofian työtapoihin, peruskysymyksiin ja ongelmiin. Tavoitteena on oppia väitteiden perustelujen ja pätevyyden arviointia. Opintojakson aikana havaitaan, että jotkut itsestään selviltä tuntuvista uskomuksista ovat virheellisiä ja erilaiset ilmiöt ovat yllättävällä tavalla olemassa. Opintojakso on pakollinen.


FI02 Etiikka (2 op)

Etiikka (FI2) tutkii moraalikysymyksiä ja niiden ratkaisemisen perusteluja. Erilaisista lähtökohdista johdetaan erilaisia periaatteita, arvoja, normeja ja tapoja ratkaista moraalisia ongelmia. Opintojaksolla pohditaan oman elämän merkityksellisyyttä ja opitaan arvioimaan erilaisia moraalisia ratkaisuja. Tavoitteena on johdonmukaisen moraalisen argumentaation oppiminen. Opintojakso on pakollinen.


FI03 Yhteiskuntafilosofia (2 op)

Yhteiskuntafilosofian (FI3) -opintojaksolla tarkastellaan erilaisten yhteiskuntajärjestysten, oikeudenmukaisuusperiaatteiden ja instituutioiden oikeutusta. Pohdimme mm. valtaan, omistamiseen ja erilaisiin päätöksentekotapohin liittyviä kysymyksiä. Tutustumme poliittisiin ihanteisiin ja niiden toteuttamiseen. Yhteisölliseen elämään kuuluvat myös yhteiskunnalliset ristiriidat ja jännitteet.


FI04 Totuus (2 op)

Totuus (FI4) -opintojaksolla tutustutaan tiedon, metafysiikan ja olemassaolon keskeisiin kysymyksiin. Pohdimme tiedon mahdollisuuksia, totuuden ja tieteellisen tutkimuksen sekä tutkimusmenetelmien luonnetta. Todellisuuden ilmeneminen, hahmottaminen ja luonne ovat aina olleet ajankohtaisia filosofisia ongelmia.


FI05 Abikertaus (2 op)

Abikertauksen (FI5) -opintojakso valmentaa filosofian ainereaaliin. Opintojaksolla pyritään laajentamaan opiskelijoiden filoaofista tietämystä syventävien kurssien sisältöjen pohjalta ja harjoitellaan erilaisia vastaustekniikoita.


FI06 Väittelyn taito (2 op)

Väittelyn taito (FI6) -opintojakson tavoitteena on väittely- ja kuuntelutaitojen kehittäminen. Opintojaksolla perehdytään opiskelijoita kiinnostaviin katsomuksellisiin ja filosofisiin teemoihin.


FI07 Ympäristöfilosofia (2 op)

Ympäristöfilosofian (FI7) -opintojaksolla pohditaan ihmisen, yhteiskunnan, muun luonnon ja ympäristön moninaisia suhteita ja näiden suhteiden ongelmia. Opintojakson tavoitteena on kasvattaa ympäristötietoisuutta ja sitouttaa kestävään kehitykseen.


FI08 Oma projekti (2 op)

Oma projeksti (FI8) on itsenäisesti suoritettava opintojakso, jossa opiskelija valitsee yhdessä opettajan kanssa jonkin filosofiaan liittyvän aiheen tai ilmiön ja erittelee sitä haluamallaan tavalla.