Tukea opiskeluun

Tältä sivulta löydät opiskeluhuollon yhteystiedot sekä tietoa siitä, millaista tukea Lumossa on opiskelijoille tarjolla. Älä jää yksin haasteiden kanssa, vaan pyydä tukea ja apua. Jos et tiedä millaista apua tarvitset tai keneltä voisit sitä pyytää, voit aina kysyä ryhmänohjaajalta, aineenopettajalta tai keneltä tahansa koulun aikuiselta. Voit lähettää Wilma-viestin tai tulla juttelemaan sinua mietityttävistä asioista.

Tukipajat ja läksykahvila

Matematiikan, englannin, ruotsin ja äidinkielen tukiopetusta järjestetään tiistaisin klo 14.45. Näet luokat opinto-oppaan kalenterin merkinnästä.  Myös muissa aineissa järjestetään lisäopetusta pienryhmille opiskelijoiden pyynnöstä. Voit tulla tukiopetukseen koko ajaksi tai kysymään apua yksittäiseen tehtävään tai ongelmaan.

Torstaisin pidetään läksykahvila klo 14.30. Läksykahvilaan voit tulla tekemään opintojaksoihin liittyviä töitä tai kotitehtäviä yksin tai kavereiden kanssa. Tämä on hyvä keino aikatauluttaa omaa opiskelua!

Koulu tarjoaa myös tukiopintojaksoja mm. matematiikassa ja ruotsin kielessä. Kysy lisää opolta tai aineenopettajilta.

Yhteisöllinen hyvinvointiryhmä

Lukiossamme toimii moniammatillinen yhteisöllinen hyvinvointiryhmä (YHR), johon kuuluvat rehtori, opinto-ohjaaja, opettaja, terveydenhoitaja, lukiopsykologi, lukiokuraattori sekä erityisopettaja. Opiskelijakunnan edustajat osallistuvat myös joihinkin YHR:n kokouksiin. Yhteisöllisen hyvinvointiryhmän tehtävänä on kehittää, koordinoida ja toteuttaa opiskelijahuollollista työtä lukiossa. Yhteisöllinen hyvinvointiryhmä pohtii kouluyhteisön rakenteita ja toimintamalleja sekä organisoi yhteisöllistä toimintaa.

Opiskeluterveydenhuolto

Terveydenhoitaja Virpi Hyttinen on tavattavissa pääsääntöisesti ma-pe huoneessa 210. Avovastaanottot klo 9.30-10 ja klo 12.45-13.15. Muina aikoina ajanvarauksella. Terveydenhoitaja pyrkii tapaamaan kaikki ensimmäisen vuoden opiskelijat terveystarkastuksessa. Koululla hoidetaan kutsuntavelvollisten ennakkoterveystarkastukset ja tytöille tarjotaan toisen opiskeluvuoden kuluessa aikaa lääkärintarkastukseen.

Puh.nro: 050 312 2149, tavoitettavissa myös Wilman kautta sekä sähköpostilla virpi.hyttinen@vakehyva.fi.

Koulutapaturman sattuessa opiskelija saa ensiavun lukiolla ja tarvittaessa hänet ohjataan terveyskeskuslääkärin vastaanotolle tai Peijaksen sairaalan ensiapuun. Mikäli opiskelija haluaa käyttää terveydenhuollon yksityisen sektorin palveluja, kaupunki ei korvaa niistä aiheutuneita kustannuksia.

Opiskelija varaa itse ajan hammashoitoon https://vakehyva.fi/fi/terveyspalvelut/suun-terveydenhuolto/asiointi-suun-terveydenhuollossa. Hammashoito on maksutonta kaikille alle 18-vuotiaille Lumon lukiossa opiskeleville. Täysi-ikäiset maksavat palvelusta. Huomaa, että 15 v. täyttäneiltä peritään sakkomaksu peruuttamattomasta hammashoitoajasta. 

Opiskeluhuollon psykologin sijainen

Opiskeluhuollon psykologin sijainen tarjoaa luottamuksellista keskustelutukea opiskeluhyvinvointiin ja mielialaan liittyvissä asioissa.

Voit ottaa yhteyttä itse tai huoltajan tai koulun työntekijän avustuksella esimerkiksi silloin, jos

Psykologin sijainen Aku Vähätalo on tavattavissa Lumossa kolmena päivänä viikossa, maanantaisin ja tiistaisin sekä joko keskiviikkona tai torstaina huoneessa 411. Voit ottaa yhteyttä koputtamalla oveen, Wilmassa tai puhelimitse (myös tekstiviesti) numeroon 040 5963 957.

Lukiokuraattori

Lukion kuraattorin tehtävänä on tukea opiskelijan psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia sekä opintojen etenemistä. Opiskelija voi hakeutua kuraattorin luokse, kun hän haluaa keskustella luottamuksellisesti elämäntilanteeseensa tai opiskeluunsa liittyvistä asioista. Tällaisia asioita voivat olla esimerkiksi sosiaalisiin suhteisiin, motivaatioon, mielialaan, itsenäistymiseen tai talouteen liittyvät asiat. Kuraattoriin kannattaa ottaa yhteyttä, kun asiat tuntuvat painavan mieltä tai haittaavan opiskelua. Lumon lukion kuraattori Tomi Holmström on tavattavissa koululla pääsääntöisesti ma-pe. Ajanvarauksen voi tehdä Wilman kautta, soittamalla tai laittamalla viestiä numeroon 043-826 6108 tai käymällä henkilökohtaisesti kuraattorin työhuoneessa 405.

Erityisopettaja ja erityisjärjestelyt

Erityisopettaja

Lukion erityisopettaja Maija Burton (p. 0406610802) on tavattavissa koululla työhuoneessa 403. Erityisopettajaa voi tavata ajanvarauksella wilma-viestillä tai puhelimitse.  Erityisopettaja on yhteistyössä tarvittaessa opinto-ohjaajien, ryhmänohjaajien, aineenopettajien ja opiskeluhuollon työntekijöiden kanssa opiskelijan opintojen tukemiseksi. 

Erityisopettaja auttaa seuraavissa asioissa:

Erityisopettaja ei anna oppiaineen sisällön tukiopetusta, mutta voi yksilö- ja pienryhmäohjauksissa tukea kurssitöiden ja tehtävien tekemistä. Ainekohtaista tukiopetusta voi ja kannattaa pyytää tarvittaessa omalta aineenopettajalta. Ks. Viikottaiset tukipajat äidinkielessä/S2, matematiikassa ja kielissä (en, ru).

Erityisopettajalta saatava yksilöohjaus on pääsääntöisesti lukiossa tukea keskittyen esimerkiksi  opiskelutaitoihin, opiskelustrategioihin, keskittymisen tukikeinoihin, motivaatioon sekä ajanhallinnan ja aloittamisen haasteisiin. Myös oppimisvaikeuksissa on mahdollista saada tukea ja ohjausta erityisopettajalta.

Jos opiskelijalle muodostetaan opintojen tueksi oppimisen tuen suunnitelma, opiskelijan ja huoltajan oma aktiivisuus tuen suunnitelman tiedottamisesta on tärkeää vaihtuvien jaksojen alussa. Erityisopettaja tiedottaa tuen suunnitelmasta aineenopettajille opiskelijan luvalla vain siinä jaksossa, kun suunnitelma on luotu. 

Jos opiskelijalla on jo peruskoulussa todettu oppimisvaikeus, on hyvä olla yhteydessä erityisopettajaan heti lukion alussa. Tarkoituksena on ennaltaehkäistä opiskeluun ja oppimiseen liittyviä haasteita ja löytää opiskelijan kanssa heti lukio-opiskeluiden alussa toimivia keinoja omaan opiskeluun.  

Erityisjärjestelyt, lukiseula, lukitestaus ja lukilausunto

Ensimmäisen vuosikurssin opiskelijat osallistuvat OPO1- kurssilla syyslukukauden alussa lukiseulaan, jonka avulla kartoitetaan lukemisen ja kirjoittamisen vaikeuksia. Erityisopettaja tiedottaa lukiseulasta lukuvuoden alussa. Lukiseulan tulosten perusteella opiskelijalle tehdään tarvittaessa yksilöllinen lukitesti. Erityisopettaja arvioi yhdessä opiskelijan kanssa mahdollisen tarpeen erityisjärjestelyihin ylioppilastutkinnossa. Erityisopettaja kirjoittaa tarvittaessa opiskelijalle sähköisen lukilausunnon Ylioppilastutkintolautakuntaa varten.

Lukilausunnon ja erityisjärjestelyiden hakeminen ylioppilastutkintolautakunnalta ajallaan ovat opiskelijan ja huoltajan vastuulla. Hakemukset erityisjärjestelyihin tulee toimittaa YTL:lään syksyn kirjoitusten osalta viimeistään 30.4. ja kevään kirjoitusten osalta 30.11. Riittää, että erityisjärjestelyt haetaan kerran ennen ensimmäisten yo- kirjoitusten alkua, sillä päätös on voimassa 6 vuotta. Jos opiskelija huomaa erityisjärjestelyiden tarpeen kesken yo-tutkinnon suorittamisen, voidaan erityisjärjestelyjä hakea tarvittaessa myös tällöin.  Jos opiskelija hakee erityisjärjestelyjä lukitestein todetun lukivaikeuden perusteella, on hänelle mahdollista hakea tarpeen mukaan  erityisjärjestelyjä (lisäaika, kirjasinkoon suurentaminen, suurempi näyttö). Jos opiskelija ei koe tarvitsevansa em. erityisjärjestelyjä ylioppilaskirjoituksissan, voidaan lukilausunto lähettää Ylioppilastutkintolautakuntaan arvostelussa huomioonottoa varten (vain hylätyissä arvosanoissa). Erillistä pienryhmätilaa voidaan hakea lukivaikeuden perusteella silloin, jos lukivaikeuden arvioidaan vaikuttavan koesuoritukseen erittäin paljon. 

Haettavia erityisjärjestelyjä tulee käyttää jo lukio-opintojen aikaisissa kokeissa, jotta niiden vaikuttavuus ja tarve voidaan arvioida ennen ylioppilaskirjoituksia. Jos erityisjärjestelyjä on käytetty jo ennen ylioppilaskirjoituksia, niiden hakeminen on perusteltua myös ylioppilaskirjoituksiin.

Erityisjärjestelyt sairauden, vamman, vaikean elämäntilanteen tai niihin rinnastettavan syyn perusteella

Myös sairauden, vamman tai vaikean elämäntilanteen perusteella voi anoa erityisjärjestelyjä. Hakemus erityisjärjestelyistä tehdään myös kirjallisesti YTL:n laatimalle sähköiselle lomakkeelle. Hakemukseen liitetään erikoislääkärin lausunto. Vaikean elämäntilanteen kohdalla lausunnon voi tehdä kuraattori, psykologi tai terveydenhoitaja.  Näiden hakemusten kohdalla voit kääntyä rehtorin (sairaus ja vamma)  tai edellä mainittujen henkilöiden puoleen (vaikea elämäntilanne) ja he ohjeistavat asiassa eteenpäin. Tietoa erityisjärjestelyistä tarkemmin löytyy ylioppilastutkintolautakunnan nettisivuilta https://www.ylioppilastutkinto.fi/maaraykset/erityisjarjestelyt


Muu tuki: psykiatrinen sairaanhoitaja

Psykiatristen sairaanhoitajien palvelut toisen asteen oppilaitoksissa ovat matalan kynnyksen toimintaa. Tavoitteena on:

 

Psykiatrisen sairaanhoitajan vastaanotolle ei tarvita lähetettä, eikä sinulla tarvitse olla todettua mielenterveys- tai päihdeongelmaa. Voit hakeutua vastaanotolle itse tai toisen työntekijän ohjaamana. Voit ottaa yhteyttä soittamalla tai laittamalla tekstiviestin puh. 040 7196146, sähköposti mikaela.sandelin@vakehyva.fi. Psykiatrinen sairaanhoitaja Mikaela Sandelin on tavattavissa Lumossa maanantaisin ja tiistaisin.

Psykiatrisen sairaanhoitajan tutkimus- tai hoitojakso on n. 1-6 käyntikerran mittainen ja pitää sisällään hoidon tarpeen arvioinnin sekä jatkosuunnitelman. Työnkuvaan kuuluu myös konsultointia ja verkostoyhteistyötä.

Opinto-ohjaus

Lukion opinto-ohjaajat Petri Laaksonen, Tuomas Raitio ja Tuija Heiskanen antavat ohjausta opinto-ohjelmien laatimiseen tai muuttamiseen. Ensimmäisen vuoden valinnat tehdään 1. periodin aikana opo-tunneilla ja muuten valintoja tehdään oman opon luona aina, kun tarve on. Voit varata itsellesi ajan henkilökohtaiseen opinto-ohjaukseen sopimalla asiasta opon kanssa. Laita Wilma-viesti, soita tai käy paikalla. Opinto-ohjaajien työhuoneita on hallinnon käytävällä terveydenhoitajan ja kuraattorin vieressä sekä kolmannessa kerroksessa, tila 330.

Opinto-ohjaajat pitävät kursseja mm. opiskelun suunnittelusta, jatko-opintoihin hakeutumisesta ja erilaisista ammatinvalinnan kysymyksistä. Opinto-ohjaajat keskustelevat jokaisen opiskelijan kanssa ura- ja jatko-opintovalinnoista. Opinto-ohjaajat myös seuraavat Wilmassa kurssivalintoja yhdessä ryhmänohjaajien kanssa. Myös ryhmänohjaajat avustavat opiskelijoita opinto-ohjelman tarkistuksessa.

Ryhmänohjaus

Opiskelijat jaetaan opintojen alussa kuuteen ryhmään. Ensimmäiset periodit opiskellaan pääsääntöisesti oman ryhmän kanssa. Opiskelijat tapaavat ryhmänohjaajansa RO-tunneilla, joilla käydään läpi muun muassa opiskelutaitoihin ja aikatauluihin liittyviä asioita. Ryhmänohjaustuokioon osallistuminen on velvollisuutesi ja se tukee lukioaikaasi. Ryhmänohjaaja hoitaa ryhmänsä asiat luottamuksellisesti. Ryhmänohjaajasi on sinua varten, joten älä epäröi kääntyä hänen puoleensa missä tahansa asiassa! 


Jokaisen periodin ensimmäisenä päivänä pidetään RO-tuokio klo 10.00-10.45.

RO-tuokioiden ajankohdat löytyvät myös opinto-oppaan etusivun kalenterista.

Ryhmänohjaajasi tehtävät:

1. auttaa sinua käytännön asioissa

2. seuraa Wilmasta opintojesi kulkua, poissaoloja ja niiden syitä

3. käy ohjauskeskusteluja kanssasi (ro-keskustelu)

4. pitää ro-tuokiot ja kirjaa osallistumiset

5. osallistuu ryhmänne kanssa koulun yhteisiin tilaisuuksiin ja niiden järjestelyihin

6. myöntää 1-2 päivän loman

Ryhmänohjaaja tekee tiivistä yhteistyötä opinto-ohjaajien kanssa. Tarvittaessa ryhmänohjaaja ottaa yhteyttä huoltajiin ja työskentelee opiskelijahuollon kanssa.

Ryhmänohjaajat ja ryhmänohjausluokat

23A Jenny Viitanen 404

23B Ritva Savonsaari 329

23C Aki Ekroos 413

23D Samuli Pirhonen 316

23E Katariina Mansikkaniemi 324

23F Katriina Raine 238


22A Leena Brodkin 303

22B Pietari Almusa 205

22C Juhani Nousiainen 311

22D Riikka Hännikäinen 412

22E Anu Blomberg 337

22F Pekka Immonen 402


21A Enqvist Aleksi 316

21B Kevarinmäki Helena 336

21C Lähteenmäki Ilmari 237

21D Federley Petra 318

21E Pölönen Petri 304         

21F Ylikoski Janika 324         

                                                                                                          

20AB Laaksonen Petri 68A                          

20CD Raitio Tuomas 68B

20EF Heiskanen Tuija 333


TUVA22H Holm Juha ja Vaittinen Aleksi, luokat 305 ja 314

Tutorit

Tutor-toiminnan tavoitteena on lisätä opiskelijoiden hyvinvointia, luoda oppilaitokseen hyvää ilmapiiriä ja vahvistaa opiskelijoiden osallisuutta.  Tutorit ovat toisen vuoden opiskelijoita, joiden tehtävänä on tukea 1. vuoden opiskelijoita lukio-opintojen aloittamisessa ja sopeutumisessa lukioyhteisöön. Tutorit ovat mukana muun muassa lukion esittelyssä uusille opiskelijoille sekä uusien opiskelijoiden ryhmäyttämisessä opiskelun alkaessa. Uudet tutorit valitaan hakemusten perusteella alkukeväällä. Kysy lisää tutor-toiminnasta kuraattorilta tai tutor-toiminnan ohjaavalta opettajalta.