Hem > Presentation > Catarina Segerström Junibacken F-6

Jag heter Catarina Segerström. Jag arbetar på Junibackens skola och har en årskurs tre.  Jag har gått Högskolan Dalarnas 1-7 utbildning med inriktning svenska och so. Tog examen 2006 men hade innan dess arbetat många år i skolan. Jag undervisar i alla ämnen utom de praktiskt estetiska. Jag har också under de år jag har arbetat skaffat mig behörighet i de ämnen jag undervisar i upp till årskurs tre. Jag är också utbildad VFU-handledare och mentor.

Viktigt för mig i den undervisning jag bedriver är ett tryggt och tillåtande klassrumsklimat och en tydlig struktur. När jag har det kommer också studiero. Alla elever ska känna att de blir lyssnade på och respekterade. Jag arbetar mycket med kooperativt lärande och andra olika strategier i mitt klassrum så att alla mina elever känner att de lyckas och kan nå så långt de kan. Utifrån de olika förutsättningar de har. Tydlighet och inkludering är också viktigt för mig i min undervisning. Självklart är ett tydligt ledarskap i klassrummet en av mina stora pedagogiska utmaningar. Jag arbetar utifrån ”ramar och kramar”. Eleverna måste veta vem som är ledaren i klassrummet utan att de för den sakens skull inte kan få vara med leda och bestämma men med ett elev-inflytande.

Jag tycker att ledarskap i klassrummet och kollegialt lärande är spännande pedagogiska frågor som jag vill fördjupa mig i och driva vidare. I höst ska jag gå utbildningen ”Vetenskap och beprövad erfarenhet i undervisning och handledning” på Högskolan Dalarna. Det är en fortsättning på VFU-utbildningen. 

Catarina Segerström

Junibackens skola F-6

Mina inlägg

2023-05-17 Catarina Segerström

Då var det dags igen att göra ett blogginlägg. Den här gången tänkte komma tillbaka och skriva om ledarskap, trygghet och studiero. De tre orden är ledord för mig i min lärargärning. Jag har haft turen att i nästan alla mina år som lärare fått jobba med samma grupp från de de börjar årskurs ett till de slutar trean och ska vidare till mellanstadiet. Under mina år på Junibacken har jag fått följa mina klasser så. Jag har också haft turen att få jobba ihop med samma kollega. Det gör att man lär känna varandra och tänker “lika” de flesta gånger. Eleverna behöver inte heller fundera. De vet att de får samma svar från oss båda. 


Fortsätt att läsa ➡️

2022-06-02 Catarina Segerström

Erfarenhet, rutin, kompetens och kunskap

Det är alltid lika spännande för mig som lärare inför terminsstarten att ta emot en ny etta. Vilka olika individer finns det i gruppen? Vilka svårigheter kommer jag att stöta på och behöva lösa? Hur stor är spännvidden i deras kunskapsutveckling? Kommer vi att hitta samma fina relation med varandra som de elever och föräldrar jag lämnade inna sommarlovet? Det är många frågetecken som väntar på svar. 

Fortsätt att läsa ➡️

2021-12-15 Catarina Segerström

När jag tar emot en ny klass funderar jag mycket på hur jag ska få ihop gruppen och hur vi tillsammans ska skapa studiero, trygghet och lust att lära. Jag vet att de yngre barnen som jag arbetar med behöver känna just det och det blir för mig en utmaning att se till att det blir så i mitt klassrum.  Alltså måste jag börja med mig själv för att främja studiero, trygghet och lust att lära  i mitt klassrum. Att inta rollen som ledare i klassrummet är viktigt för att jag ska nå just det. 

Fortsätt att läsa ➡️

2021-05-07 Catarina Segerström

Det härliga med läraryrket är att det är så varierande. Jag som arbetar med de yngre barnen vet att den ena dagen aldrig är den andra lik. Det händer ständigt saker och man måste hela tiden vara beredd på att ändra sina planer. Planer kastas omkull i en handvändning. Det händer saker på rasten som sedan följer med in i klassrummet. Att kunna hantera konflikter är ett måste i det här jobbet. Som lärare har du många strängar på din lyra. Du ska vara förälder, kurator, sjuksköterska och lärare på en och samma gång. En tröstande famn att luta sig mot när det är jobbigt av olika anledningar. 

Fortsätt att läsa ➡️

2020-12-04 Catarina Segerström

Elevledda utvecklingssamtal

Den känslan som infann sig när eleverna satt sig och hälsade sina föräldrar välkomna till samtalet, den känslan var helt underbar. Att se föräldrarnas förvåning, att se hur de också växte in i rollen som aktiva föräldrar som ställde frågor till sina barn, att se så stolta elever och föräldrar när de gick därifrån var helt obeskrivligt. Eleverna fick så fin respons från sina föräldrar. De tyckte att deras barn var jätteduktiga att berätta och visa vad de lärt sig under sitt första år i skolan. 

Fortsätt att läsa ➡️