Hem > Presentation > Catarina Segerström Junibackens skola > Trygghet, studiero och lust att lära

Trygghet, studiero och lust att lära 

När jag tar emot en ny klass funderar jag mycket på hur jag ska få ihop gruppen och hur vi tillsammans ska skapa studiero, trygghet och lust att lära. Jag vet att de yngre barnen som jag arbetar med behöver känna just det och det blir för mig en utmaning att se till att det blir så i mitt klassrum.  Alltså måste jag börja med mig själv för att främja studiero, trygghet och lust att lära  i mitt klassrum. Att inta rollen som ledare i klassrummet är viktigt för att jag ska nå just det. Mina elever måste känna att det är jag som är ledaren i klassrummet. När jag tar emot en ny klass är jag ganska “fyrkantig” till en början. Eleverna vet vad som är okej eller inte. Att utgå från det fyrkantiga och efter hand släppa lite på fyrkantigheten har varit ett koncept som har fungerat för mig genom åren. Jag brukar säga, att det finns ramar men också kramar.

Ledarskap är en viktig del i arbetet med att främja studiero. Enligt Skolverket kännetecknas lärarens kompetens av tre delar; didaktisk kompetens, ledarskapskompetens och relationskompetens. Didaktisk kompetens handlar om att ha goda ämneskunskaper och vara skicklig på att förmedla dessa till eleverna. Ledarkompetens handlar om förmågan att organisera och leda undervisningen. Det handlar också om att ha förmågan att leda olika grupper samt upprätthålla en väl fungerande ordning. Relationskompetens handlar om förmågan att bygga upp goda relationer. besitter jag dessa kompetenser har jag som lärare goda förutsättningar för att skapa ett klassrumsklimat som främjar studiero. Jag behöver också vara en god förebild och förmedla till mina elever att jag har höga förväntningar på dem. Eftersom jag arbetar med de yngre barnen så är det viktigt att jag uttrycker mina förväntningar på mina elever på ett sådant sätt att de kan ta mina förväntningar till sig. Förväntningarna har stor betydelse för hur eleverna ska lyckas. För att lyckas med det är det några faktorer som jag använder mig av och tycker är viktiga;



För att uppnå detta är det självklart att jag involverar mina elever i arbetet. Det är deras upplevelse och skolgång det handlar om. Jag har goda erfarenheter av eleverna  har många goda förslag på hur vi kan uppnå studiero i klassrummet. Trygghet och studiero är inte samma sak för mig även om de ligger nära till hands att tycka det. Trygghet för mig och mina elever är när varje elev känner sig sedd i klassrummet för den den är och sin potential och sin förmåga att utvecklas. Att se varje elev och att de känner sig sedda är för mig oerhört viktigt. Jag måste skapa positiva relationer med mina elever, så att just de känner sig sedda. Gör jag det ökar mina chanser att eleverna ska lyssna till instruktioner och bli motiverade till att lära sig. Det upplever jag skapar en trygghet hos eleverna. När vi tillsammans byggt upp studieron i klassrummet och tryggheten kommer lusten att lära och det är nu vi tillsammans har härliga dagar ihop i klassrummet och utvecklas tillsammans.


Vill du läsa om ledarskap så kan jag rekommendera att du läser John Steinberg eller Per Kornhalls bok “ Lärare en handbok”.

Ina Segerström

Junibackens skola

#ledarskap i klassrummet  #studiero #lärarkompetens