Sammanfattning
av läsåret

Under läsåret 2021-2022 har det skett flera väsentliga händelser.


Förskola och pedagogisk omsorg

Volymminskning

Minskningen av antalet barnfamiljer som flyttar till Lomma kommun präglade läsåret 2021-2022 i mycket hög grad. Under hösten 2021 fördes ett idogt arbete för att få klarhet i hur det skulle komma att se ut och planera för adekvata åtgärder. Plan för åtgärder skapades redan när den nya befolkningsprognosen släpptes i början av mars - och därpå gick åtgärderna till verkställighet.

Under hösten 2021 pågick en process med eventuell avveckling av två mindre förskolor i kommunen. Efter dialogmöten beslutades att förskolorna skulle vara kvar och anpassning skulle ske utifrån befintligt antal förskolor. Konkret innebar detta att färre avdelningar skulle vara öppna på förskolorna och att tidsbegränsat anställd personal inte skulle förlängas.

Chefsgrupp förskola arbetade under aktuellt läsår intensivt med att göra dessa anpassningar och hålla verksamheterna inom budgetram.

Pedagogisk omsorg har också de senaste åren minskat verksamhetens omfattning.

Riktade fortbildningsinsatser

Givet ovanstående anpassningar har verksamhetens utveckling kommit något i skymundan. Fokus har istället varit på att bibehålla befintlig kvalitet och säkerställa att personalen haft bra förutsättningar för att utföra sitt arbete i linje med Läroplan och Barn- och utbildningsnämndens mål. Pedagogernas självskattningar och vårdnadshavares upplevelser i enkäten Miljö för lärande och utveckling förskola indikerar att förskolan bedöms ha god kvalitet.

Verksamheten har dock haft fortbildnings- och förbättringsinsatser. Som exempel kan nämnas förvaltningens Professionsprogram, där en inriktning syftar till att förbättra förskollärarnas professionalitet med fokus på undervisning och barns lärande, har genomförts för fjärde omgången.

Personalen i förskolorna har även genomfört fortbildnings- och utvecklingsarenan, En kväll för förskolan. Här har fokus varit på EU:s nyckelkompetenser för det livslånga lärandet (pedagogiskt) samt på sömn och återhämtning (arbetsmiljö).

Barn i behov av särskilt stöd

Förskolorna har hade inför läsåret 2021/2022 identifierat ett behov av att etablera samarbetsformer mellan rektor/personal och Centrala barn- och elevhälsan (CBE) för att säkerställa att alla barn får adekvat hjälp och stöd utifrån sina specifika behov. Förskoleteamet på CBE har tillsammans med alla psykologer, logoped, och skoldatatek arbetat systematiskt med att öka kunskapen ute i arbetslagen/verksamheterna kring barn i behov av särskilt stöd. Kurser i TAKK, (Tecken som Alternativ och Kompletterande Kommunikation) har genomförts, liksom workshops för alternativa lärverktyg.

Specialpedagogerna har också utökat sitt uppdrag för att övergången mellan förskola och skola ska bli mer kvalitetssäkrad. De har erbjudit handledning, konsultation och observation i förskoleklass till det mottagande arbetslaget i förskoleklass under höstterminen i de uppdrag där specialpedagogerna varit inkopplade under större delen av de barnens förskoletid.


Digitalisering

All teknik finns i stort sett på plats i förskolornas verksamhet. Nu handlar det om att all personal behöver anamma teknikens möjligheter och på djupet förstå den digitala kontext barn idag växer upp i, detta för att kunna möta barnens behov i samtiden och för framtiden på djupet. Detta fokusområde handlar i förlängningen handla inte om teknik utan mindset, vilket är ett långsiktigt arbete för att säkerställa adekvat digital kompetens i verksamhetsspår förskola. Med det sagt är det essentiellt att kontinuerligt uppdatera tekniken för att säkerställa kvaliteten och befintlig utveckling.

Ledarskap

För att en verksamhet ska bli framgångsrik behövs kloka, trygga ledare. Rektorerna utvecklas ständigt i sitt ledarskap, både individuellt och i grupp. Chefsgrupp förskola har arbetat systematiskt för att nå Susan Wheelans fas 4, det vill säga bli en högpresterande arbetsgrupp. Att leda i en tillitsstyrd kontext är en nyckelstrategi. Detta arbete har genomförts dels i vardagen och dels vid riktade tillfällen på chefskonferenser. Det är ett långsiktigt och viktigt fokusområde eftersom rektors förmåga och förutsättningar att leda har avgörande betydelse för verksamhetens kvalitet.


Kommunikation

Kommunfullmäktige har ett övergripande mål om att alla verksamhetsdelar i Lomma kommun ska verka med hög kommunikativ kompetens:

"Lomma kommun ska vara en öppen och kommunikativ organisation där invånarna känner ett högt förtroende för verksamheten. Dialog och öppenhet ökar förtroendet för Lomma kommun och även för demokratin i stort. Vi kommunicerar proaktivt med invånarna, omvärlden och i organisationen. Både invånare och kommunens medarbetare upplever bra möjligheter till delaktighet och inflytande ur sina olika perspektiv."

Lomma kommuns förskolor behöver stärka sitt varumärke ytterligare. Arbete har under läsåret 2021/2022 för att ta fram en “verksamhetsidé”, som ska förtydliga vad Lomma kommuns förskolor står för. Det har varit ett kollaborativt arbete som skett i chefsgrupp förskola. Att utveckla kommunikationen genom proaktiv storytelling har varit på agendan för att sprida en positiv bild av det arbete som utförs i förskolan.

Enkätdata (2022) från vårdnadshavare med barn i förskolan visar på nöjda kommuninvånare.

Enkätdata från medarbetare i verksamhetsspår förskola visar på kontinuerlig förbättring.

2021:

2022:

Förskoleklass, grundskola, grundsärskola och fritidshem

Implementering och förädling

Från höstterminen 2022 gäller nya läroplaner och kursplaner i grundskolan. Skolorna har var för sig och tillsammans förberett för detta, bland annat vid kommunövergripande ämnesträffar/yrkesträffar. I samband med detta arbete har pedagoger getts möjlighet att diskutera och reflektera över såväl utveckling av undervisningens genomförande som hur målen tydliggörs samt på vilket sätt bedömningen av elevernas kunskaper kan ske. Detta arbete fortsätter under kommande år och syftar bland annat till en ökad kvalitet och likvärdighet.

Under året implementerades ett nytt digitalt metodstöd i syfte att öka välbefinnande och motverka negativ stress. Materialet riktar sig mot såväl elever som vårdnadshavare och pedagoger.

Skolorna har fortsatt utveckla det systematiska kvalitetsarbetet på enhetsnivå, vilket bland annat inneburit att elever blivit mer involverade i arbetet som riktas mot målet "Verksamheten kännetecknas av en hälsosam lärmiljö".

Kvalitetsgranskning av huvudmannens kvalitetsarbete har genomförts av Skolinspektionen.

Några verksamheter har, i samarbete med lärosäten inom ramen för professionsprogrammet, genomfört särskilda satsningar inom svenska, matematik och fritidshem.

Fritidshemsverksamheten har fortsatt utveckla arbetet med att synliggöra de mål som finns inom fritidshemmets uppdrag. Medarbetarna har stort fokus på att få eleverna att få syn på det egna lärandet som sker under tiden på fritidshemmet.

Ny grundsärskola

Från höstterminen 2022 har Lomma kommun en egen grundsärskola, Linnéaskolan. Skolan har tagit emot cirka 25 elever, företrädesvis från den egna kommunen men även ett antal från kringliggande kommuner. Skolan inryms i en nybyggd lokal, vilken ligger i nära anslutning till de två Karstorpsskolorna.

Enkätdata från medarbetarundersökningen visar att på en försämring. Resultatet eNPS är dock fortfarande betydligt bättre än kommunsnittet.

2021:

2022:

SFI

I samarbete med socialtjänsten utvecklades och genomfördes en särskild utbildning i yrkessvenska för personal inom omsorgen.

SFI verksamheten påbörjade ett mer strukturerat systematiskt kvalitetsarbete.