Rutin för åtgärder vid kränkningsanmälan

Vet all personal hur de ska agera om de får kännedom om att ett barn blir trakasserat eller utsätts för kränkande behandling? 

Har personalen en gemensam syn när det gäller trakasserier och kränkande behandling? 

Efterlevs rutiner för ingripande i akuta situationer? 

Det är viktigt att all personal verksamheten tar alla signaler om trakasserier och kränkande behandling på allvar. Personalen måste skyndsamt se till att förhindra fortsatta kränkningar. Därför behövs fungerande rutiner för att hantera akuta situationer. All personal ska känna till rutinerna, liksom även barn och vårdnadshavare.

Se till att

Förskolan måste utreda vad som hänt

Skyldigheten att utreda gäller så fort det kommer till förskolans kännedom att det har förekommit kränkningar och trakasserier. Förskolan måste även agera när information kommer från andra barn, vårdnadshavare, när anmälan sker anonymt eller om någon av förskolans anställda bevittnar en händelse som skulle kunna vara kränkande för ett barn. Det är viktigt att barnet tas på allvar när det visar tecken på att det blivit utsatt för trakasserier eller kränkande behandling i någon form. Gör ingen värdering av allvaret i händelsen före anmälan. Det kan göras så snabbt som möjligt efteråt. Tänk på att yngre barn inte alltid kan förmedla sina känslor på samma sätt som äldre barn och vuxna. 


En utredning bör allsidigt belysa vad som inträffat och analysera orsakerna till kränkningen. Utredningen ska omfatta både det barn som ska ha blivit kränkt eller de som kan ha kränkt. Det behöver bland annat föras samtal med alla inblandade barn. Först när alla inblandade har fått möjlighet att yttra sig och ge sin bild av vad som hänt kan förskolan objektivt bedöma situationen och analysera orsakerna till det inträffade och planera lämpliga stödåtgärder. Även det barn som har kränkt kan vara i behov av särskilda stödinsatser.

Förskolan ska anmäla varje ärende vidare till huvudmannen. Vid behov av anmälan till socialtjänst se kommunens Rutin för förskola och socialtjänst vid misstanke om att barn far illa. Förskolans insatser inom ramen för utredningen bör alltid dokumenteras.


Barn - Barn

Vuxen-Barn

Förskolan ska ha särskilda rutiner för att hantera kränkningar som utförs av anställda. I förskolan råder absolut förbud för personal att kränka, trakassera och diskriminera barn. Kränkningar som begås av personal betraktas som mycket allvarliga. När en personal diskriminerar, trakasserar eller kränker ett barn måste de som upptäcker detta agera utan dröjsmål. Gäller alla som arbetar på förskolan.