Förutsättningar
för ökad måluppfyllelse

Förutsättningar för ökad måluppfyllelse


Ansvar för elevers matematikutveckling

Ansvaret för barn och unga finns hos alla i elevens närhet. I skolan har all personal ett ansvar för att bidra till elevens matematiska utveckling, men läraren som undervisar eleven i matematik har ett särskilt ansvar för elevens utveckling i ämnet. Det är också av stor betydelse att lärare och vårdnadshavare tillsammans uppmuntrar och stärker elevens tilltro till sin förmåga.


Goda lärmiljöer

I Skolverkets rapport nr 221 ”Lusten att lära - med fokus på matematik poängteras att ett gott socialt klimat mellan lärare och elev, samt elever emellan är en förutsättning för att skapa trygghet, studiero och en trivsam miljö i skolan. Det har stor betydelse att man som elev blir positivt bemött för att inte tappa tron på sig själv. Eleverna behöver se sitt lärande i förhållande till sig själva och slippa jämförelser med andra.

Positiva lärandemiljöer kan kännetecknas av både känsla, tanke, fantasi, upptäckarglädje, engagemang och aktivt deltagande av lärare och elever.


Lärarens roll 

Läraren är den absolut viktigaste faktorn för lusten att lära. Det handlar om lärarens engagemang och förmåga att motivera och inspirera samt att förmedla vikten av kunskap. Viktigt är också lärarnas tilltro till elevernas förmåga. En lärare behöver vara väl förtrogen med de styrdokument som gäller för de stadier både över och under det stadium man jobbar med, för att kunna möta eleverna på ett bra sätt och leda dem vidare i deras matematiska utveckling. En lärares förmåga att skapa en bedömning som stödjer och stimulerar lärandet innebär att elevens visade kunskap analyseras och värderas så att eleven utvecklas i sitt lärande och känner tilltro till sin egen förmåga (jag kan, vill, vågar) är av stor vikt


Strukturerad undervisning

Variation och flexibilitet är viktigt för lusten att lära. En genomtänkt planering utifrån ledning och stimulans är av yttersta vikt för att kunna tillgodose elevers olika sätt att ta till sig kunskap. Det gäller såväl innehåll, arbetsformer, arbetssätt, olika typer av läromedel och olika sätt att redovisa sina förmågor. En fast och förutsägbar undervisning med tydlig struktur och givna mål med undervisningen underlättar inlärning.