Att följa elevers matematikutveckling

Att följa elevers matematikutveckling

Det är viktigt att fortlöpande följa och dokumentera elevernas utveckling.

I Hagfors kommun använder vi Skolverkets ”Hitta matematiken”, ”Bedömningsstöd i taluppfattning åk 1-3”, "Gilla matematik 1-6 och 7-9 i anpassad grundskola" och Skolverkets “bedömningsstöd i matematik” för gymnasiet. Om behov av kartläggning av nyanlända elevers kunskaper används Skolverkets material "Steg 3". 

Bedömningsstöden är diagnostiska och/eller formativa. De syftar till att ge en kompletterande bild till lärarens ordinarie löpande bedömningar av elevernas kunnande samt vara en grund för planering av den fortsatta undervisningen. Bedömning kan beskrivas som en process där lärare samlar in information och analyserar elevers kunskaper och förmågor. Lärare bör undvika värderande omdömen, då bedömning ska vara ett konstruktivt verktyg för elevers lärande och lärares undervisning. För att bedömning ska bli ett konstruktivt verktyg för lärande, ska denna ses som en del i ett större sammanhang.

Inom förskolan sker ingen bedömning på individnivå utan istället bedöms om gruppen getts möjlighet att utveckla de förmågor och den förståelse som står uttryckt i förskolans läroplan, Lpfö 18


Hitta matematiken förskoleklass

“Hitta matematiken” är ett stöd i att kartlägga elevers kunskaper i matematiskt tänkande och språklig medvetenhet i förskoleklass. Materialet ska fungera som ett naturligt inslag i den ordinarie undervisningen under höstterminen. Genomförandet sker i grupp och resultatet av kartläggningen används sedan för att utforma undervisningen. Syftet med materialet är att undervisande lärare i förskoleklass tidigt ska kunna identifiera elever som visar en indikation på att inte nå de kunskapskrav som senare skall uppnås i årskurs 1 och 3 i grundskolan. Det skall också vara ett stöd för pedagogerna i att få syn på elever som är i behov av extra anpassningar, särskilt stöd eller särskilda utmaningar. 


Bedömningsstöd i taluppfattning 1-3

Det här bedömningsstödet ger läraren möjlighet att följa elevens matematiska utveckling inom området taluppfattning. Det kan också komplettera lärarens egna uppföljningar inom andra områden inom ämnet matematik. 

Syftet med bedömningsstöd i taluppfattning 1-3 är: 

Lärare kan också upptäcka områden som hela eller delar av klassen visar svårigheter med och som den fortsatta undervisningen behöver fokusera på.


Kartläggning av nyanlända elevers kunskapsutveckling steg 3.

Kartläggningsmaterialets tredje steg riktar sig till den undervisande ämnesläraren med hjälp av materialet får läraren syn på vilka kunskaper elever har inom ett specifikt ämne. Läraren får på så sätt bättre möjlighet att planera elevens fortsatta undervisning.

Det tredje steget är frivilligt för skolan att använda, men ger ett gott stöd för ämneslärare i att planera undervisningen utifrån var eleven befinner sig i sin kunskapsutveckling. 


Bedömningsstöd i matematik i den anpassade grundskolan

Gilla matematik årskurs 1-6

Bedömningsstödet Gilla matematik syftar till att främja en kontinuerlig och systematisk bedömning, uppföljning och utvärdering av elevernas kunskapsutveckling i matematik i den anpassade grundskolans årskurs 1–6. Tanken är att du som lärare får hjälp att se om en elev är i behov av extra anpassningar eller om en elev som har kommit längre i sin kunskapsutveckling är i behov av ytterligare stimulans.


Gilla matematik årskurs 7-9

Skolverkets bedömningsstöd "Gilla matematik 7–9" för den anpassade grundskolan är ett bedömningsstöd för dig som undervisar i matematik på högstadiet. Bedömningsstödet bygger vidare på Gilla matematik 1–6 och hjälper dig som lärare att göra bedömningar av dina elevers kunskapsutveckling. 


Bedömningsstöd i matematik gymnasiet

Som stöd för bedömning i kursen matematik 1a på yrkesprogrammen finns ett bedömningsstöd bestående av skriftliga och muntliga uppgifter i matematik med ett integrerat innehåll från karaktärsämnena för respektive yrkesprogram. 

Ett muntligt bedömningsstöd finns för 1a, 1b och 1c samt 3b och 3c liknande det muntliga delprov som förr ingick i nationella provet. 

Muntligt bedömningsstöd för kurs 2 och  4 syftar till förståelse och användande av kursens matematiska begrepp inom andra ämnen, yrkesliv och samhällsliv. 

Som stöd för bedömning finns också kursprov i samtliga matematikkurser.