Uppföljning, utvärdering och kvalitetssäkring

UPPFÖLJNING, UTVÄRDERING OCH KVALITETSSÄKRING

Varje år utvärderas arbetet mot kränkande behandling genom lokalmål- och trivselenkät, hälsosamtal och elevsamtal. Rektor är ansvarig för lokalmål-och trivselenkät och elevhälsoteamet är ansvariga för hälsosamtal och elevsamtal. Detta arbete ingår i skolans kvalitetsarbete. Elevrådet har möte regelbundet. Elevrådet består av en personal och elevrepresentanter från varje klass. Vi upplever att vi fått ett aktivt elevråd som genomfört aktiviteter och påverkat skolans sociala klimat på ett positivt sätt. I alla årskurser pågår ett arbete med trygghetsgrupper vilka haft fokus på trivsel och trygghet.

Trygghetsgrupperna har även använts vid friluftsdagar och andra aktiviteter för att skapa relationer mellan årskurser, samt skapa en "vi känsla" i skolan. Dessa fasta grupper tror vi har ökat känslan av gemenskap och trygghet. Eleverna får även träffa övrig personal som också bygger trygga och goda relationer.

Arbetet med "Regler och rutiner" har skett kontinuerligt under hela läsåret. Dokumentet har gåtts igenom vid terminsstart och vid terminsslut.

Skolledning, elevhälsoteam och trygghetsteam samlas varje vårterminen för att utvärdera och analysera det arbete som genomförts av trygghetsteamet. Därefter genomförs en revidering av likabehandlingsplanen inför nästa läsår.

Under året har personal haft ett fåtal allvarssamtal med elever, dessa finns arkiverade i utredningspärmen. Trygghetsteamet har utrett ett fåtal fall av kränkningar, dessa har i huvudsak handlat om verbala kränkningar.

Trots att det varit ett fåtal kränkningsärenden under året så ser vi trots detta skett en viss ökning. Vi har haft mer systematiskt arbete med trygghetsteamet och haft regelbundna möten. Det har ökat medvetenheten hos personalen vilket kan vara anledningen till att antalet kränkningsanmälningar har ökat.

I de kartläggningar som genomförts under läsåret med både elever, vårdnadshavare och personal ser vi områden som har utvecklats men även områden där vi behöver vidareutveckla arbetet.

I den "mål och trivselenkät" som genomförts med eleverna ser vi en positiv ökning inom alla områden. Trots positiva resultat ser vi att arbetet med bemötande gentemot varandra behöver fortsätta utvecklas. Detta kan härledas till vad som även framkommit i elevsamtal och arbetet som behöver göras vad gäller språkbruk och diskrimineringsgrunder. Vad gäller svaren från vårdnadshavare så ser man att det är en låg svarsfrekvens men bättre än föregående år. Resultaten som inkommit visar rent generellt på ett mer positivt resultat än föregående år.