Rutiner för utredning, åtgärder och uppföljning

Rutiner för utredning, åtgärder och uppföljning


Älvstrandsgymnasiet har rutiner för utredning, åtgärder och uppföljning vid diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling. 


Utredning

ANSVAR VID UTREDNING KRÄNKNING ELLER TRAKASSERIER MELLAN ELEV – ELEV 

Så snart skolan får kännedom om kränkningar eller trakasserier ska utredning ske. Ansvarig för att en utredning inleds omgående är den personal som får kännedom om att diskriminering eller kränkande behandling kan ha inträffat. Den som får kännedom ska kontakta mentor. Syftet med utredningen är att få reda på kränkningens karaktär och ska ligga till grund för vilka åtgärder som ska vidtas.



Den kränkte

Det är den utsatte eleven som avgör om beteendet eller handlingen är kränkande eller inte, hänsyn ska alltid tas till den utsattes upplevelse. Läraren eller annan personal som får kännedom om en kränkning ska först lyssna på eleven som tar kontakt. Om någon annan berättar om kränkningen ska den utsatte eleven kontaktas. Det kan då vara lämpligt att den utsatte elevens mentor blir den som tar kontakten eftersom det kan vara viktigt att det är någon som känner eleven sedan tidigare. Exempel på aktuella frågor är: Vad har hänt? Hur ofta? Hur länge? Var? Vilka är inblandade? Hur upplever eleven det och vilka önskemål har eleven? Elevens mentor ska alltid informeras om det inträffade.


Den/de som kränkt

Om den/de som utfört kränkningen går på Älvstrandsgymnasiet ska skolpersonal höra deras version. Detta kan göras av den personal som först blev kontaktad eller av mentorn till den/de aktuella eleverna. Två personal bör närvara vid samtalet. Det är viktigt att kränkningarna upphör omedelbart.

Samtalskontakt med skolans kurator kan erbjudas till både den kränkte och den/de som kränkt.


VUXNA KRÄNKER ELLER TRAKASSERAR ELEV 

Rektor utreder. 


KRÄNKNING ELLER TRAKASSERIER MELLAN VUXNA 

Rektor utreder (agerar utifrån arbetsmiljölagen).  


ELEVER KRÄNKER ELLER TRAKASSERAR VUXNA 

Rektor utreder. 


Dokumentation

Dokumentation förs av berörd personal via funktionsbrevlådan. Det är mycket viktigt att allt som framkommit under utredningen fortlöpande dokumenteras. 


Åtgärder

Målet med åtgärderna är att en trygg situation ska skapas snabbt. En kränkning ska inte göras mindre eller större än vad den är och åtgärderna ska spegla kränkningens karaktär och omfattning. Åtgärderna ska avhjälpa akuta situationer samt ge långsiktiga lösningar. De första ”åtgärder” som vidtas är samtalen under utredningsskedet. Vidare åtgärder ska utformas i samråd med den kränkte, den/de som har kränkt samt berörd skolpersonal och trygghetsteam/elevhälsan. Vilka åtgärder som är lämpliga får bedömas från fall till fall. När skolan inte själv har kompetensen ska den hämtas från andra myndigheter som socialtjänsten, barn- och ungdomspsykiatrin, polisen, brottsoffermyndigheten etc. Alla vidtagna åtgärder ska dokumenteras fortlöpande.


Uppföljning 

Efter utredningsteamets arbete är det viktigt att det sker en uppföljning av det som skett för de inblandade parterna. Det sker genom flera samtal kring det inträffade. Första uppföljningssamtalet sker efter en vecka och det andra efter ytterligare två veckor. Samtalen leds av personal från trygghetsteamet. Den utsatta eleven ska få klart för sig att hen inte ska skuldbelägga sig för det som varit. Även om eleven genom sitt eget beteende haft del i det inträffade, finns det inga ursäkter för kränkande handlingar. Den som har utövat kränkningar ska uppleva att hen kan ändra sin roll och bryta sitt beteendemönster. Hen ska inför kamrater kunna ta avstånd från tidigare handlingar.