Likabehandlingsplan Älvstrandsgymnasiet

Älvstrandsgymnasiets vision

På Älvstrandsgymnasiet skall ingen diskriminering eller kränkning förekomma. Alla inom skolans verksamhet ska behandlas lika, oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning, könsöverskridande identitet, funktionsvariation, utseende eller ålder. Älvstrandsgymnasiet ska vara en skola som är trygg för både elever och personal, vi ska respektera varandra och varandras arbete. Alla har ett gemensamt ansvar att se till att ingen hamnar utanför gruppen och att alla känner sig trygga.

Om likabehandlingsplanen

Älvstrandsgymnasiets likabehandlingsplan grundar sig på bestämmelser i 6:e kap. skollagen (2010:800), diskrimineringslagen (2008:567) och förordningen (2006:1083) om barns och elevers deltagande i arbetet med en plan mot kränkande behandling. Lagstiftningens och förordningens syfte är att främja barns och elevers lika rättigheter och möjligheter, förebygga diskriminering på grund av kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning eller funktionsvariation samt att förebygga och förhindra trakasserier och annan kränkande behandling.

1:a juli 2019 kom följande förändringar i läroplanen för gymnasieskolan och dessa ligger också till grund i framtagandet av ny plan mot kränkande behandling:

Skolans mål är att varje elev

Rektorn har ansvaret för skolans resultat och har, inom givna ramar, ett särskilt ansvar för att
- alla elever tillförsäkras en skolmiljö som präglas av trygghet och studiero.
- alla elever i gymnasieskolan och gymnasiesärskolan ska ha en mentor som ska följa elevens kunskapsutveckling och studiesituation i dess helhet. 

1:a juli 2022 kom ytterligare förändringar i läroplanen för gymnasieskolan:

De inledande delarna i läroplanerna innehåller både helt nya formuleringar och en del omformuleringar. De påverkar både undervisningen och hela skolans värdegrundsarbete.

Bestämmelserna som likabehandlingsplanen vilar på gäller när personal kränker elever, elever kränker personal och när elever kränker andra elever. Genom dessa bestämmelser får eleverna ett rättsskydd likvärdigt det skydd som finns för skolans anställda. Enligt bestämmelserna i skollagen och diskrimineringslagen är det inte tillräckligt att förbjuda diskriminering och kränkande behandling. Skolan ska även bedriva ett aktivt och målinriktat arbete för att dels främja lika rättigheter och möjligheter, dels förebygga och förhindra trakasserier och kränkande behandling. I varje enskild verksamhet ska det finnas en aktuell plan som är anpassad till den egna verksamheten. Under arbetet med planen ska verksamheten kartläggas och analyseras och i planen ska de åtgärder som planeras det kommande året beskrivas konkret.

Likabehandlingsplanen ska tas fram och revideras varje år och en redogörelse för hur de planerade åtgärderna har genomförts ska tas in i efterföljande års plan. Likabehandlingsplanen ska också innehålla information om hur skolan ska agera när elever kränks av andra elever eller av skolpersonal. Detta åtgärdande arbete består av rutiner för att upptäcka, utreda samt åtgärda diskriminering, trakasserier eller kränkande behandling och innebär att skolan omedelbart ska vidta alla åtgärder som krävs för att förhindra att kränkningarna fortsätter. Om verksamheten inte följer lagens bestämmelser eller inte vidtar tillräckliga åtgärder kan huvudmannen bli skadeståndsskyldig.