Paarse Vrijdag
Vrijdag 8 december

Doe mee en draag paars!Vanaf 8.15 staat de GSA met hopelijk een hoop collega’s klaar om bandjes uit te delen en de school paars te versieren. Door het dragen van dit bandje en van paars geef je aan dat je achter deze actie staat. 
Ga met je klas op de foto! De meest paarse klas wint een taart!

Lesbrief Paarse Vrijdag

Aan de slag in de klas!

Lesidee 1: Discussie. Kun je jezelf zijn op de BSG?

Kijk deze film met de klas. Bespreek de vragen die in de film worden gesteld. Mag je anders zijn op de BSG? We zeggen dat we andere seksualiteiten normaal vinden maar handelen we er ook naar? Wat is tolerantie? Je kunt ook leerlingen na laten denken over onderstaande stellingen en vervolgens met ze in gesprek hierover.  

Stelling 1 Denk jij in hokjes? 

Stelling 2 Mag jij jezelf zijn? 

Stelling 3 Waarvoor moet jij voor jezelf verantwoording afleggen? 

Film Luuk Paarse Vrijdag .mp4

Lesidee 2: Korte film ‘Turn it around’  (9min) 

Hierin gaat het over het eerste verliefheid, inclusief de ongemakkelijkheden die daarbij komen kijken. De 15-jarige Bram ontmoet op een feestje de iets oudere Florian. Tijdens een spelletje komt hij voor de keuze te staan of hij zijn gevoelens moet tonen en durft hij zijn ware gevoelens onder ogen te zien? Brams prille verliefdheid is herkenbaar voor al onze leerlingen en kan de basis vormen voor een mooi gesprek met de klas.  

Lesidee 3: Overeenkomsten en verschillen. Mentorles via LessonUp. 

Wist je dat iedereen veel sneller verschillen dan overeenkomsten ziet? Gek, want het vinden van overeenkomsten is eigenlijk een veel beter plan! Hoe zit dit? Welke dingen doe je bewust en welke onbewust? En vooral, hoe maak je samen een positief verschil? Dat alles komt aanbod in de les Alles inclusief voor het VO! 

Lesidee 4: Identiteit, doe-activiteit 

Dit jaar staat Paarse Vrijdag in het teken van identiteiten. Naast je genderidentiteit en je seksuele oriëntatie heb je een mix van identiteiten die een net zo grote (of misschien nóg grotere) rol spelen in je leven, zoals nationaliteit, cultuur, geloof, sport, muzieksmaak, schoolcarrière, plek waar je woont, plek in je gezin of vriendengroep, hobbies, stijl, interesses en talenten. 

Vul de belangrijkste maar in → Wat maakt nou eigenlijk jou tot wie je bent?  

Zet ze maar eens in de juiste volgorde voor jou.  

Lesidee 5: Informeer en activeer

Via fragmenten uit het Beeld en Geluid archief bekijk je verschillende LHBTQI-onderwerpen. Daarna kun je het gesprek in je les erover aangaan. Deze les kan in de mentorles of tijdens Paarse Vrijdag worden ingezet en zet de klas op interactieve wijze aan het denken. Een ander lespakket vind je hier met een kennisquiz en stellingen.   

Lesidee 6: Genderpoli

Genderpoli, wat is het en waarom is het nu zo populair? Reportage van 1Vandaag (7min) over een school in Hengelo en hoe ze daar omgaan met transgender jongeren.  

Lesidee 7: Hoe is het om homo te zijn in een machowereld? 

Eva is lesbisch en merkt dat haar vriendinnen daar helemaal geen probleem van maken. Maar dat lijkt voor homoseksuelen van het mannelijke geslacht anders te zijn volgens Eva. Zeker in een machowereld. Worden zij net zo makkelijk geaccepteerd? Know Shit-presentator Rens Polman en Eva gaan op onderzoek uit. Ze spreken voetballer Han over zijn ervaring met vooroordelen over homo’s in de voetbalwereld. Toen hij zich bij een nieuw voetbalteam wilde aansluiten zei één van de teamleden “Je mag bij ons voetballen maar dan moet je wel apart douchen.” Han weet dat het bedoeld is als grapje maar hij kan er niet om lachen. Je vindt hier een hele les rondom dit thema  

 

Deze les bestaat uit het bekijken van een fragment van drie minuten (06:06 - 09:10) uit de Know Shit aflevering Hoe is het om homo te zijn in een machowereld? Na het bekijken van de video gaan leerlingen individueel aan de slag met verdiepingsvragen. Vervolgens kan er een verwerkingsopdracht naar keuze uitgevoerd worden, zoals situatiekaarten of klassikale stellingen. Kijk hier voor meer informatie.   

Lesidee 8: Eerste hulp bij LHBTQI+ vragen!

Wat is gender? Wat is sekse? Hoe zit het eigenlijk allemaal? In dit filmpje wordt alles helder uitgelegd (5min). Mooie kwartet-werkvorm vind je hier.