Elles prenen la paraula


Presentació

Elles prenen la paraula és un taller en línia que ofereix una aproximació a la producció literària de dones valencianes durant un període concret de la nostra història recent, aquell comprés entre l’any 1939 i el 1976, sota la dictadura franquista. Amb l’objectiu de donar a conéixer una part de la nostra literatura encara hui invisibilitzada, en el present portal web oferim una combinació de seleccions de textos i de referències bibliogràfiques i audiovisuals a través de les quals es busca despertar l’interés i facilitar l’accés a conéixer un món literari molt marcat per un caire de gènere dins del seu context sociopolític.

Tot i que aquest curs presta especial atenció a la narrativa, cal dir que no és l’únic gènere del qual hem heretat un patrimoni destacable de la mà de dones valencianes. En destaquen igualment la poesia, l’assaig, el teatre, els contes i les publicacions periòdiques. De la mateixa manera, cal dir que, tot i que ací presentem amb més deteniment tres escriptores, Maria Beneyto, Carmelina Sánchez-Cutillas i Concha Alós, n’hi va haver moltes més que mereixerien aparéixer en aquest curs, ja que el llegat és ben gran. Maria Mulet, Matilde Llòria, Maria Ibars, Assumpta Gonzàlez Cubertorer i Anna Rebeca Mezquita Almer son algunes de les autores que les i els especialistes estan estudiant i les veus de les quals se sumen a les de moltes altres dones valencianes.

El taller culmina oferint una activitat de caràcter participatiu a través de la qual es proposa crear una xarxa de col·laboració entre ciutadania i biblioteca per a continuar divulgant i configurant continguts sobre aquesta genealogia literària femenina i valenciana en vies de construir-se i de cobrar visibilitat pública.

Confiem que aquesta proposta servirà com a resposta a un desig de llegir en veu alta per tal que aquests textos puguen escoltar-se més enllà de les línies que oferim. En tot cas, respon a un propòsit de divulgació i recopilació d’investigacions dutes a terme des del camp acadèmic per a contribuir a donar a conéixer i facilitar l’accés a nous continguts en la matèria que introduïm.

Durada: 60 min.