Voeding voor de zwangerschap

Vrouw gezond eten

Voeding voor de zwangerschap

Gezonde voeding speelt een zeer belangrijke rol in een gezonde zwangerschap, eet voedsel uit verschillende bronnen om ervoor te zorgen dat u alle vitaminen, mineralen en voedingsstoffen krijgt die u en uw zich ontwikkelende baby nodig hebben. Goed eten zal u ook helpen zich beter te voelen, u meer energie geven en u helpen een gezonde hoeveelheid gewicht te krijgen. Het zal ook bijdragen aan de gezonde groei en ontwikkeling van uw baby.


Belangrijke feiten

Weet wat je nodig hebt

Tijdens het tweede en derde trimester van de zwangerschap heeft u elke dag wat extra calorieën nodig om de groei van uw baby te ondersteunen. Eén extra hapje is vaak al genoeg. Neem bijvoorbeeld een appel of een peer met een klein stukje kaas als middaghapje.

Fruit en groenten zijn een must!

Zwangere vrouwen hebben elke dag fruit en groenten nodig. Felgekleurde groenten en fruit bevatten meer van de soorten vitaminen die u en uw baby nodig hebben. Eet elke dag minstens één donkergroene en één oranje groente. Zorg ervoor dat je fruit en groenten bereid zijn met weinig of geen toegevoegd vet, suiker en zout, en kies vaker voor groenten en fruit dan voor sap.

Graanproducten zijn belangrijk

U moet graanproducten opnemen als onderdeel van uw dagelijkse dieet. Dit omvat voedsel zoals brood, rijst en pasta. Probeer graanproducten te kiezen die minder vet, suiker en zout bevatten en zoek naar de "volkoren" variant.

Hebben melk en melk alternatieven voor sterke botten

Melk en alternatieven zijn belangrijk voor je groeiende baby. Kies voor de vetarme variant, die je de hoge kwaliteit eiwitten, calcium en vitamine D geeft die je nodig hebt, maar met minder vet en calorieën. Neem elke dag magere, 1% of 2% melk en ga voor minder vette soorten yoghurt en kaas. Drink versterkte sojadranken als u geen melk drinkt.

Neem vlees en vleesalternatieven op

Het eten van vlees en alternatieven elke dag zal u en uw baby helpen gezond te blijven. Kies voor mager (minder vet) vlees en vleesalternatieven, gedroogde erwten, bonen, tofu en linzen, gemaakt met weinig of geen toegevoegd vet of zout. Vis is ook belangrijk en moet elke week worden gegeten. Maar de keuze van de te eten vis, en hoeveel, kan ingewikkeld zijn.