Wie ben ik?

In dit studiedomein werk je rond maatschappelijk-economische thema's.

  • Je bent geïnteresseerd in actualiteit en maatschappij.

  • Je werkt graag in groep en je voelt je niet geremd om voor de klas te staan.

  • Werken met de computer is voor jou geen hinderpaal.

  • Je bent ordelijk bij het noteren en verwerken van gegevens.

  • Je hebt aanleg om modellen te synthetiseren, te schematiseren en te evalueren bij het oplossen van problemen.

  • Je hebt interesse in softwareprogramma’s die ondersteunend zijn voor de administratie en je wilt leren werken met een (eenvoudig) boekhoudprogramma.

  • Je hebt aanleg voor talen.

  • Je hebt aanleg voor wiskunde.

  • Je werkt graag aan nieuwe opdrachten en je bent leergierig.

  • Je bent flexibel en je kan je gemakkelijk aanpassen aan veranderingen in je werkomgeving.

Wat kan ik?

Wat zeggen je evaluaties, je rapporten over jouw kunnen? Hoe blink je uit in bepaalde projecten? Welke vaardigheden zijn bij jou sterk ontwikkeld?

Ben je iemand die graag leest over wat er omgaat in de economie? Hoe ben je als student? Ben je bijvoorbeeld niet goed in het instuderen van leerstof maar ben je een geboren doener? Welke vakken kan je goed, doe je graag? Iets goed kunnen gaat niet noodzakelijk gepaard met iets graag doen.

Waarschijnlijk kan je klassenraad op bovenstaande vragen al een mening formuleren. Daarnaast is het ook belangrijk wat je vrienden zeggen: wat kan je goed? En je ouders, wat zien zij jou doen? Soms helpt het om deze vragen ook aan hen te stellen.

Geen nood! Wat het antwoord op al deze bovenstaande vragen ook is, voor elk type leerling die geïnteresseerd is in economie en organisatie is er een finaliteit en een studierichting die in aanmerking komt.

Even verduidelijken: in ieder studiedomein worden de studierichtingen gegroepeerd in finaliteiten. Naargelang van je interesse en capaciteiten kies je een studierichting met een van deze finaliteiten.

  • doorstroomfinaliteit (D) met studierichtingen die je voorbereiden om verder te studeren (aan hogeschool of universi¬teit)

  • doorstroom-arbeidsmarktfinaliteit (D/A) met studierichtingen die je voorbereiden op verder studeren (aan een hogeschool) maar waar je ook voldoende beroepskwalificaties behaalt om onmiddellijk naar de arbeidsmarkt te gaan

  • arbeidsmarktfinaliteit (A) met studierichtingen die je voorbereiden op de arbeidsmarkt, zodat je na het secundair onderwijs onmiddellijk kan gaan werken

Wat wil ik?

Het is belangrijk om te weten wat je in de toekomst wilt of zeker niet wilt. Welk beroep wil je later uitoefenen? Voor een 13- of 14-jarige is het niet vanzelfsprekend om hier een antwoord op te geven. En dat hoeft eigenlijk ook niet.

Wel is het belangrijk om rekening te houden met de beroepsmogelijkheden.

In de vorige twee items dacht je al wat na over je interesses, je punten en je vaardigheden. Hoog tijd om ook die informatie in dit 3de checkpoint te koppelen aan een studierichting! Wat wil je nu?

Na campus de helix wil je doorstromen naar het hoger onderwijs om je te specialiseren aan een universiteit of hogeschool.

Je hebt een voorkeur voor activiteiten en beroepen waarin je complexe theorieën en problemen kunt onderzoeken en oplossen. Je bent nieuwsgierig en leest graag wetenschappelijke en technische informatie om oplossingen en verklaringen te bedenken. Je waardeert wetenschappelijke of schoolse activiteiten en prestaties. Je vertrouwt op denken, het verzamelen van objectieve informatie en een zorgvuldige analyse.

Bekijk zeker het filmpje over economische wetenschappen.

Na campus de helix ben je klaar om de arbeidsmarkt te betreden.

Je hebt een voorkeur voor praktische beroepen, lessen en activiteiten. Je gaat op zoek naar concrete, praktische en gestructureerde oplossingen. Stages (vanaf het vijfde jaar) om leerstof toe te passen vind je de max.

Bekijk zeker het filmpje over organisatie en logistiek

Na campus de helix kan je doorstromen naar het hoger onderwijs om je te specialiseren aan een hogeschool of universiteit. Bovendien ben je ook klaar om met een specifieke beroepskwalificatie de arbeidsmarkt te betreden.

Je hebt een voorkeur voor activiteiten en beroepen waarin je theorieën en problemen kunt onderzoeken en oplossen. Je bent nieuwsgierig en je wilt hier graag meer over weten door erover te lezen maar ook door deze oplossingen en aangeleerde theorieën in korte tijd toe te passen en uit te proberen.

Bekijk zeker het filmpje over bedrijf en organisatie.