Tips bij elke studiekeuze op elk moment

Zijn status en veel geld verdienen belangrijk bij mijn studiekeuze?

Sommigen geven in hun studiekeuze zoveel gewicht aan status, veel geld verdienen,… dat ze andere elementen uit het oog verliezen. Elke studie vergt veel inzet. Volhouden lukt meestal alleen als je interesse ook groot genoeg is. Als status of geld de voornaamste motivatie is en de interesse niet doorweegt, zien we vaak dat dit niet genoeg is om te kunnen slagen. Die job met status of waar je veel geld mee kan verdienen is immers nog ver weg… We merken dan dat leerlingen het vaak niet volhouden en uiteindelijk voor een nieuwe richting kiezen waar de interesse wel sterk aanwezig is.

Als het niet lukt om te kiezen?

Er bestaat een handige online test, I-Like, (op onderwijskiezer) waar je een goed zicht kunt krijgen op je eigen interesses en vaardigheden en een correct beeld van verschillende belangstellingsgebieden en studierichtingen. Zo ervaar je of een opleiding past bij jouw profiel.

Je staat er niet alleen voor. Aarzel niet om hulp in te roepen. Je kan al je vragen stellen via deze knop op de startpagina van smartschool of bij nuttige links..

Is een studierichting met doorstroomfinaliteit een betere keuze dan een met dubbele finaliteit of arbeidsmarktfinaliteit?

Sommige leerlingen (en soms ook ouders of leerkrachten) beschouwen een studierichting uit de doorstroomfinaliteit als ‘hoger’ of ‘beter’. Maar zo eenvoudig is het niet. De verschillende soorten studierichtingen zijn vooral anders met elk een eigen finaliteit. Hierbij is het belangrijk om na te gaan wat voor jou belangrijk is en binnen welk type jij het beste past.

Waarin herken jij jezelf? Ben je iemand die nood heeft aan afwisseling tussen theorie en praktijk, ben je geïnteresseerd in het ‘HOE’, zie je tijdens je studie graag de link met het latere beroep? Dan kies je wellicht beter een studierichting uit met een dubbele finaliteit of arbeidsmarktfinaliteit. Ben je iemand die een theoretische interesse heeft en graag diep ingaat op bepaalde thema’s, ben je geïnteresseerd in het ‘WAAROM’, verwerf je graag algemene kennis en inzicht in een bepaald domein en kan je goed zelfstandig werken, je tijd plannen en hulp vragen wanneer nodig, dan ben jij meer het type voor een studierichting met een doorstroomfinaliteit.

Niet alleen capaciteiten bepalen in welk type opleiding jij het best past, ook interesse en leerstijl spelen een grote rol.

Bovendien heeft onze maatschappij nood aan mensen die in al deze leertrajecten geschoold zijn.

Wat als ik een richting wil studeren die campus de helix niet aanbiedt?

Het is mogelijk dat anderen aangeven dat je erg goed bent in sport, muziek of kunst. Wat dan? Er is immers geen studierichting op onze campus die een stervoetballer, een beloftevolle atlete, een kunstenaar of een musicus van je kan maken. Natuurlijk kan je kunst, sport of muziek in je vrije tijd beoefenen. Op school werk je met je talent voor talen of techniek. Thuis werk je bovendien nog met je andere talenten. Het is zelfs goed dat je studies combineert met hobby’s waar je goed in bent. Het gezegde ‘een gezonde geest in een gezond lichaam’ moet je in daden omzetten. Wil je echter ook tijdens je studietijd een talent als muziek, kunst of sport ontplooien, dan is een andere school beter geschikt. Natuurlijk vinden we het jammer om je niet langer te kunnen begeleiden. Maar we vinden het belangrijker om je talenten op jouw manier ontplooid te zien. We wensen je dan uiteraard veel succes in je nieuwe school.

Wat wordt precies bedoeld met finaliteiten?

Sinds de vernieuwing van het secundair onderwijs wordt het studieaanbod ingedeeld in 3 finaliteiten. De studierichtingen in deze finaliteiten geven op die manier duidelijk aan waarop leerlingen worden voorbereid: doorstromen naar het hoger onderwijs, doorstromen naar de arbeidsmarkt of naar beide.

Doorstroomfinaliteit

Dit is een finaliteit voor leerlingen die graag algemeen denken en die willen verder studeren:

      • De algemene vakken zijn doorslaggevend en vormen een wezenlijk aandeel van het aantal lesuren.

      • Leren gebeurt hoofdzakelijk uit boeken. Leerstof verwerken en toepassen op een hoog niveau schrikt je niet af.

      • Je wordt voorbereid op verdere professionele of academische studies in het hoger onderwijs.

Arbeidsmarktfinaliteit

Dit is een finaliteit voor leerlingen die graag praktisch denken en werken en die na hun secundaire studies willen gaan werken:

      • Je wordt opgeleid voor een bepaald beroepssector.

      • Een beroep leer je al doende, dus is er ruime aandacht voor praktijkoefeningen, stages en werkplekleren.

      • De meeste leerlingen stappen na hun studies op de campus onmiddellijk in het beroepsleven.

      • Via specialisatiejaren, secundair-na-secundair-opleidingen en graduaatsopleidingen kan je je nog verder specialiseren in jouw vakdomein.

Dubbele finaliteit (doorstroom-arbeidsmarkt)

Dit is een finaliteit voor leerlingen die graag technisch denken en werken en voor wie na het secundair onderwijs twee mogelijkheden open blijven:

      • De nadruk ligt zowel op algemene als op technische vorming.

      • Leren gebeurt uit boeken gecombineerd met projecten, toepassingen en eventueel stages.

      • Je wordt voorbereid zowel op verdere professionele studies in het hoger onderwijs of op het beroepsleven.

Legende

  • AV = algemene vorming

  • PV = praktische vorming

  • TV = technische vorming