Digital læring i askerskolen
Informasjon til nyansatte

Askerskolens tilnærming til digitale verktøy er hensiktsmessig og balansert bruk med vekt på å utvikle digitale ferdigheter beskrevet i læreplanverket LK20. Hensiktsmessig bruk av IKT i klasserommet starter med idéen om hvordan og hva elevene skal lære, deretter hvilke verktøy som best kan forsterke denne læringen.

Som lærer i askerskolen skal du..

... stadig utvikle deg innen metodisk bruk av teknologi i undervisningen

... bruke verktøy og tjenester som er godkjent for bruk i Asker kommune og din skole

... koble bruk og læringsaktiviteter til digital dømmekraft og digitale ferdigheter beskrevet i læreplanen 

Chromebook

Alle elever i askerskolen har tilgang på en personlig Chromebook, som kun benyttes til skolearbeid. Chromebook er beskyttet med nettfilter, mot reklame og blir jevnlig oppdatert. 

En Chromebook har formfaktor som en PC/Mac, men har et eget operativsystem (Chrome OS). Chromebook har touch-skjerm, og noen har egen penn Verktøyene på en Chromebook finner du som små og store programmer knyttet til nettleseren (Extensions og Web Apper). I tillegg har du apper fra Google Play, men det er kun apper som administreres fra Asker kommune som skal være tilgjengelig for lærere og elever.  Selv om flere og flere lærere i askerskolen bruker Chromebook som sitt personlige arbeidsverktøy, kan alle velge å bruke PC.

*Når du er logget inn med din arbeidskonto på din Chromebook eller i Chrome nettleser på en annen digital enhet, skal du ha tilgang til et bokmerke "AK". Her finner du lenke til askerskolen.no, der du finner alle de nyttige lenkene du kan trenger i din arbeidshverdag, i tillegg til en oversikt over tilgjengelige digitale læremidler. (Elevene har også en versjon av denne.) 

Google Workspace for Education Plus

Dette er en samling med verktøy for produksjon, samarbeid og kommunikasjon, tilpasset for utdanning. Brukere av denne pakken får ikke reklame, og alle under 18 år har aktivitert Sikkert Søk og ulike filtere for å unngå uønsket innhold. 

Google Disk - alle filer du oppretter eller som er delt med deg, lagres her. Filer på Min Disk er det du som administrerer, mens filer du oppretter eller lagrer i Delte Disker administreres av skolen og Asker kommune. Alle filer som opprettes eller leveres av elever i et Kurs i Google Classroom, legger seg automatisk i en Classroom-mappe på Min Disk. 

Mer om Google Disk

Google Classroom - er en plattform (LMS) der elever kan levere inn arbeider og delta i diskusjoner. Her kan du dele timeplaner og ukeplaner med elever. (Foresatte får dette via Vigilo). Elever kan se oppgaver gitt av læreren, få tilgang til materiell og ta stilling til vurderinger fra læreren. Google Classroom har flere innebygde verktøy som gjør det mulig å legge ut og levere inn filer, og at læreren kan bruke plagiatkontroll på innleverte oppgaver.

Mer om Google Classroom 

Digitale læremidler

Askerskolen har kommunelisenser til og databehandleravtale med flere digitale læremidler og digitale verktøy til bruk i læringaktiviteter. 

Skolene har og valgt egne læremidler som kan variere noe mellom skolene. Ta kontakt med ressurlærer IKT på din skole for å få mer informasjon. 

Oversikt over digitale læremidler i askerskolen

Undervise digitalt

Nettstedet Undervise digitalt er askerskolens inngangsport til alle våre utviklete ressurser lokalt knyttet tll digital læring. Her finner du oversikt, e-læring og  praksiseksempler knyttet til tilgjengelige digitale verktøy. 

Videre ere det utviklet ressurser knyttet til metodisk bruk av digitale verktøy, digitalt medborgerskap (dømmekraft) og kunstig intelligens som du kan bruke selv eller brukes i skolens utviklingsarbeid

Nettsetdet viser og vei til kompetanseutviklingstilbud i askerskolens kompetanseplan. 

Klikk her!

Personvern og informasjonssikkerhet 

Asker kommune har en personvernerklæring og nylig oppdatert personvernerklæring for Google Workspace for Education, som beskriver databehandleravtalene som er inngått for å ivareta ansatte og elevers personvern og informasjonssikkerhet. Alle ansatte gjennomfører jevnlig kurspakker som omhandler personvern i skolen. 

Arbeidspakken fra Google til skole inneholder de samme programmene som den kommersielle Google Workspace, med noen forskjeller. Personvernmessig er det Asker kommune som eier all data samlet og generert fra lærere og elever (Personvernerklæring). For betalende organisasjoner og bedrifter har fillagringen Google Disk også funksjonen Delte disker, for utdanningsinstitusjoner finnes i tillegg Google Classroom. I Askerkolen har vi kjernetjenestene i Google for education, samt noen av tilleggstjenestene. For å ivareta eget og elevers personvern er det derfor viktig at det ikke logges inn på andre tjenester enn disse.

Eleven har ett brukernavn og ett passord, som benyttes for å logge på Chromebook og alle Feide-tjenester (brukernavn@askerskolen.no). Når eleven er logget på Chromebook, er de automatisk logget på alle Google-verktøyene. Eleven kan få tilgang til å logge seg på Google-kontoen sin via Chrome nettleser på en hvilken som helst enhet. Alle elever skal ha et individuel passord på åtte tegn, og eleven kan selv endre passord på mega.efeide.no. Her er et undervisningsopplegg om passord. Elever skal kun benytte sin konto for å logge på tillatte Google-tjenester og digitale læremidler.

Lærere har ett brukernavn og ett passord, som benyttes for å logge på PC/Chromebook i alle tjenester som Google, Feide, Office og Vigilo m.fl.. (brukernavn@askerskolen.no/brukernavn@asker.kommune.no). Passordet skal være på minst 14 tegn og kan endres gjennom ID-porten. Lærere skal i tillegg benytte tofaktor-autentisering på alle tjenester. For at din bruker skal kunne fungere, må din leder eller merkantil legge deg til i et system som heter LCS. For at din tofaktor skal kunne settes opp, må ditt mobilnummer ligge i HRM-systemet.

Programmering og KI

Programmering: I oversikten over digitale læremidler finner du oversikt over tilgjengelige verktøy for programmering i askerskolen. Det er flere tilbud for kompetanseutvikling i Kompetanseplan for Oppvekst, hvor dere og finner en utstyrsbank hvor det er mulig å låne relevant utstyr til blant annet programmering i skolen

Kunstig intelligens: KI i askerskolen har utviklet en løsning for bruk av generativ kunstig intelligens med elevene.Dere finner informasjon om tjenesten og pålogging på https://skoleai.asker.kommune.no/
NB! Kun skoler med lærere som har gjennomført introduksjonskurs har tilgang til tjenesten. SkoleGPT-tjenesten og kompetansehevingstilbud utvikles videre i innovasjonsprosjektet "Læring i algortimenes tidsalder (LAT) 

Vigilo

Kommunen har Vigilo som oppvekstadministrativt system. Du vil kjapt få bruk for Vigilo for kommunikasjon skole-hjem.

Mer informasjon om hva Vigilo er og hvordan det skal brukes finner dere her oppvekstsystemer.askerskolen.no 

Klikk her!

Microsoft 365

Alle ansatte i skolen har Google Workspace for Education som sin hovedplattform, men har likevel tilgang på Office365, som er hovedverktøyene til resten av kommunen. 



Public360 

All saksbehandling foregår i rett
saksbehandlingssystem, pdd P360. 

Det er viktig at ingen sensitive personopplysninger lagres i Google Disk, e-post eller andre tjenester enn i saksbehandlingssystemet.

Hjelp!

Teknisk hjelp: Kontakt IKT brukerstøtte på 8888@asker.kommune.no 

Trenger du veiledning eller hjelp til bruk av verktøyene, undervisningsmetodikk eller administrativ bruk:

Tips! Bruk "Tore på kontoret" - vår chatbot

Bilde av "Tore på kontoret"

Psst: Du har to kontoer i askerskolen, med samme brukernavn og passord. 

Aktuelle innovasjons- og forskningsprosjekt i Asker kommune
- knyttet til digitalisering og 1:1 i skolen

Digital læring i askerskolen
2017-2020

I perioden 2017–2019 gjennomførte Asker kommune prosjektet «Digital læring i askerskolen». Prosjektet omfattet implementering av 1:1-dekning av Chromebooks for alle kommunens skoler og herunder et større kompetanseløft for alle kommunens lærere. Forskere fra NIFU fulgte prosjektet og dokumentert erfaringer og utfordringer underveis. Foreliggende rapport oppsummerer funnene fra hele perioden og bygger videre på funn presentert i midtveisrapporten som ble publisert i 2018. 

Du kan lese sluttrapporten her

Læringsløyper 1:1
2020-2023

Innovasjonsprosjekt: Læringsløyper - Skoleutvikling i kommuner med etablert 1:1 dekning.

«Læringsløyper», en ny modell for styring, ledelse og pedagogisk utviklingsarbeid i kommuner der hver elev har egen digital enhet, såkalt 1:1 dekning. Prosjektet strekker seg over tre år. Prosjektet eies av Asker kommune og involverer forskere fra Universitetet i Agder, NIFU og Universitetet i Oslo og gjennomføres i perioden 2020-2023.

Læringsløyper for digital læring" er en metodikk for skoleutvikling som baserer seg på Nasjonalt senter for naturfag i opplæringa sin metodikk med realfagsløyper. Modellen tar utgangspunkt i at grunnleggende digitale ferdigheter og digital undervisningsmetodikk allerede er etablert. Modellen er nyttig for kommuner som skal arbeide videre med digital transformasjon av utdanningen

Les mer!

Læring i algoritmenes tid
2023-2026

Innovasjonsprosjekt offentlig sektor: Læring i algoritmenes tidsalder (LAT)

Programvare med kunstig intelligens er på vei inn i skolen. Hvilke muligheter gir dette for lærerens undervisning og for elevenes læring? Og hvilke utfordringer står vi overfor?

Norges forskningsråd har tildelt 7 millioner kroner til et innovasjonsprosjekt der Asker kommune er søker og prosjekteier, og Universitetet i Oslo leder det vitenskapelige arbeidet.  

LAT er et innovasjonsprosjektet som belyser muligheter som kunstig intelligens (KI) kan gi for elevenes læringsarbeid i Asker kommune. Prosjektet gjennomføres i samarbeid med to fakulteter ved Universitetet i Oslo. 

Lærere i Asker kommune engasjeres som medforskere, for å planlegge og gjennomføre casestudier i ulike klasserom i askerskolen. Disse møtes jevnlig for faglig oppdatering og erfaringsdeling i nettverkssamlinger. 

Les mer her https://sites.google.com/askerskolen.no/lat/start

Informasjonssider til innbyggere på Asker kommune sine nettsider

https://www.asker.kommune.no/skole-og-utdanning/den-digitale-askerskolen/

https://www.asker.kommune.no/skole-og-utdanning/den-digitale-askerskolen/