SSPF: Samverkan mot drogmissbruk och kriminalitet


Bild på Kim och Therese vid Hjällbo biblioteket

Fotograf: Duong


Under den senaste tiden har det skett många demonstrationer mot socialtjänsten eftersom man menar att de tvångsomhändertar barn utan grund. Mot bakgrund av detta, har vi fått chans att intervjua Therese och Kim från “SSPF”, som står för "skola, socialtjänst, polis och fritid i samverkan" för att få veta mer om deras arbete mot ungdomars drogmissbruk och kriminalitet.


Vi träffar Therese och Kim som jobbar på Socialtjänsten i Angered en molnig förmiddag i mars.

Socialtjänsten, som är en myndighet, bestå av många olika delar. Vi vill se till att alla stadsdelar har en god trygghet och att folk känner sig säkra. Om ungdomar har hamnat i ett tufft läget kan socialtjänsten förebygga det och försöka skapa en bättre framtid för barnet säger Therese.


Idag jobbar Kim och Therese med SSPFs nystartade del som heter UNG Angered där de fokuserar på att hjälpa ungdomar ur missbruk.

Det kan innebära praktiskt stöd i barnens hemmiljö, och ge stöd till hela familjen. En koordinator kan till exempel hjälpa föräldrar med att inhämta information, reda ut situationen eller med att bygga upp ett nätverk kring barnet.


Kim berättar att han i sitt arbete som ungdomsförhandlare ska se till att barnet har det tryggt hemma. Efter att socialtjänsten fattat beslut om åtgärder för ett barn är det Kims uppgift att komma in och åtgärdar det som behövs för att barnet ska få den hjälp det behöver.


Stora problem med droger bland unga

Många ungdomar idag använder alkohol, narkotika, tobak, spel och dopningspreparat (ANTSD).

Det är viktigt att förebygga missbruk och bruk av ANTSD tidigt eftersom missbruk som startar i unga år tenderar att fortsätta resten av livet. Både individen och samhället påverkas mycket under en lång tid säger Kim.


Vi frågade Kim vad är det som gör att ungdomar begår brott eller hamnar i ett missbruk. Kim menar att det kan finnas olika orsaker som kan leda till kriminalitet.


–Till exempel som om barnen har det svårt i skolan, eller att barnen har social brist till i form av normbrytande beteenden eller att barnen har det svårt hemma. Det kan vara också att man är nyfiken på att testa nya saker. Therese påpekade att omgivningen kan påverka ungdomar också.


Varför hamnar ungdomar i missbruk, tror du?

Grupptryck kan vara en anledning till varför ungdomar börjar ta droger. Eller så kan det vara någon i familjen som har ett missbruk ochfinns det en ökad risk att ungdomen också hamnar i missbruk säger Terese.


Kan det vara en genetisk ärftlighet som gör att det är lättare för barnen att hamna i missbruk?

Nej, det handlar mer om att familjen kanske normaliserar missbruk vilket gör att föräldrarnas uppfostran öppnar upp för olika preparat.


Hur tänker ni att socialen kan stödja ungdomar som hamnar i missbruk?

–Vi kan se att socialen kan ha ett gott inflytande på ungdomar. Vi har ett bra samarbete med “Mini Maria” som kan erbjuda hjälp från psykologer, socionomer, kuratorer, sjuksköterskor och ge professionell vägledning till att minska missbruk bland ungdomar. Det kan hjälpa ungdomar att minska sitt missbruk.


–Tanken med SSPF är att olika aktörer i samhället kan samverka och stötta varandras arbeten med ungdomarna och på så sätt arbeta utifrån en helhetsbild på barnet. Vi kan få tillgång till material från polisen, skolan, fritidsledare, och andra anhöriga till ungdomar. Då får vi en samlad bild och vet hur vi kan stödja den ungdomen. Om vi ser att ett barn eller ungdom har stora svårigheter och är i behov av hjälp så finns det två olika alternativ: antingen kan vårdnadshavare samtycka till att barnen ska få stöd eller så kan det bli beslutat att man får LVU mot sin vilja för att behandlas med tvång helt enkelt.


Är det vanligt att barn omhändertas enligt LVU? Finns det någon statistik för det?

Det finns ju säkert sådan statistik men vi sitter inte i myndighet så vi kan inte svara på hur många omhändertaganden det görs säger Therese.


I min roll som SSPF koordinator försöker vi fånga upp ungdomar som har ett normbrytande beteende, det kan till exempel innebära kriminalitet. Om det finns en oro kring en ungdom så sammankallar vi nätverket som finns kring den här ungdomen. Om det är en minderårig så behöver vi vårdnadshavarens samtycket. Om en anhörig misstänker att ungdomen begår brott eller brukar preparat så försöker vi ta ett snabbt beslut om vård säger Terese.





Av: Mani Samawi och Duong Tran