Hälsoteket - Man måste ta hand om sin hälsa

Anledningen till att vi valde att intervjua Hälsoteket var för att vi ville se hur de jobbar med exempelvis kvinnoyoga, hälsoguider samt stresshantering. Det var väldigt intressant att intervjua dem då det handlar om människors hälsa. Vi har fått ett positivt intryck av denna organisation och vi anser att den borde leva kvar bland oss. En annan anledning till att vi valde att intervjua denna fantastiska organisation var att vi ville veta syftet med denna verksamhet.

Vi träffade en kvinna som heter Lina Goncalves Seth. Lina jobbar på Hälsoteket. Hon berättade om vad Hälsoteket är för något, när det startade och vad de gör där. Hon var en lugn och trevlig person. Goncalves Seth jobbar som samordnare på Hälsoteket i Angered sedan 2015. Hennes utbildningsbakgrund är ett hälsopedagogiskt program. Hon brinner för folkhälsa, det är det hon är intresserad av och det är det bästa med hennes jobb. Hon trivs väldigt bra att jobba där på Hälsoteket i Angered. Också för att där i Angered finns det stora möjligheter till samarbete mellan olika verksamheter och olika organisationer.


Hon säger att -Hälsoteket finns på flera olika platser i Angered och vi har flera olika aktiviteter till exempel träning för föräldrar med barn, träning för föräldrar med bebisar, ACT stresshanteringskurs, lev livet fullt ut, hälsoguider, olika typer av yoga, cirkelträning, föreläsning, hälsosamtal, olika utflykter och drop in frukost. Hon påpekade också att: -Den enda aktivitet som är intresserad av deltagarna är stresshantering, det handlar om människor som har sämre hälsa. Hela kursen är sju gånger och man behöver kunna avsätta tid för att göra övningar hemma mellan träffarna.


Hälsoteket startade på uppdrag av Göteborg stad och Västra Götalandsregionen år 2005. De sa att det finns ett behov av att arbeta med folkhälsa lokalt så det är inte bara i Angered utan också i Östra och Västra Göteborg. Hälsoteket i Angered har i uppdrag från de två organisationerna att starta för att främja folkhälsan så att människor som bor i Angered ska tar ett eget ansvar för sin hälsa och får möjlighet att göra det. Det är två grupper av människor som jobbar på Hälsoteket. En grupp som är anställda av Göteborgs Stad. De jobbar heltid och en annan grupp som kommer från Västra Götalandsregionen och som jobbar deltid. Hon påminde oss om att: -Hälsoteket är öppet för allmänheten, alla är välkomna hit, alla aktiviteter är helt gratis.

Text och foto: Zahra och Farhiyo