Feminism och Kapitalism med Kajsa Ekis Ekman

Kajsa Ekis Ekman är en av grundarna till aktionsgruppen Klimax, Feministiskt Nej till Surrogatmödraskap och Nätverket för Grekland. År 2020 tilldelades hon Leninpriset med motiveringen att hon är en "självständig socialist och feminist med hela världen som arbetsfält", själv har hon kallat sig "allmänt vänster".


Vi träffade Ekman den tionde mars klockan halv två på eftermiddagen, hon hade precis anlänt från Stockholm som är hennes hemstad. En stressad och lite nervös Kajsa var det första intrycket vi fick, hon hade ingen aning om hur många elever hon skulle föreläsa för. Vi pratade lite smått om hur vår skola såg ut, hur många elever vi är på skolan och hur många personer det rörde sig om. Vi informerade henne att det var i Folkets hus Hammarkullen hon skulle föreläsa, då såg hon lite överraskad ut och berättade för oss att hon trodde att det rörde sig om en eller två klasser. Vi bjöd in henne till vår skola och det var ganska stressigt då hennes föreläsning skulle börja snart, så vi hade bara 30 minuter på oss. Vi gick med henne direkt till lärarnas personalrum, bjöd henne på en kopp kaffe och började med våra frågor. Ekman var jättetrevlig och svarade entusiastiskt på våra frågor och sa att vi fick ställa en miljon frågor. Våra frågor handlade om kapitalism, feminism samt om prostitution, eftersom hon är antikapitalist, feminist och hon har även skrivit en bok om historien kring prostitution samt hur man förhindrar det. Hon är känd för att åka runt världen för att föreläsa om sina kunskaper kring dessa ämnen.

Kajsa Ekis Ekman i Folkets Hus i Hammarkullen

Hur definierar du feminism eftersom det finns många definitioner kring det?


-Det kortaste sättet är att säga det på att feminism handlar om kvinnors frigörelse och man kan också säga att det handlar om jämställdhet mellan män och kvinnor. Att kvinnor ska ha samma rättigheter som män, samma möjligheter som män och så vidare. I grund och botten är feminism en rörelse som fokuserar på kvinnor. Hur kvinnor ska göra fria från ekonomiskt förtryck på arbetsmarknaden samt mentalt och fysiskt våld som vi utövar mot oss själva.


Hur ser det ut internationellt med prostitution eftersom du har skrivit en bok om detta: “Varat och varan”?


-Jag tror att prostitution är en typ av förtryck mot kvinnor eftersom prostitution är ett system där män köper kvinnor. Så det är ett sexuellt förtryck av kvinnor. Vad jag tror är den modell vi har här i Sverige och som de också har i Frankrike nu där de förbjudit köp av sexuella tjänster så betyder det att du inte kan betala för sex men du kan sälja sex. Vissa människor skulle tycka att det är konstigt om du inte köpa köpa hur kan du sälja men idén är att “kvinnan som säljer sig inte är en brottsling, hon är ett offer”, väldigt ofta har hon blivit smugglad till prostitution från ett annat land.


Om hon gör det utan att någon har tvingat henne hur är hon ett offer då?

-Man kan säga från ytan att det kan se ut som att många kvinnor kommer till det frivilligt men jag har jobbat med det här sedan 2006. Jag har träffat så många kvinnor som är med i det här och för det mesta kommer de in i prostitution när de är i unga år - ungefär 14 år gamla. Om du ser en vuxen som är en prostituerad är det mer sannolikt att hon har varit där sedan hon var barn. Troligen är hennes bakgrund väldigt svår, till exempel om hon inte är människohandel från t.ex. Rumänien i östra Europa. Där hon kanske har blivit utsatt för sexuellt våld tidigare i liv, kanske från sin far kanske från någon annan och kanske kommer hon från en mycket svår bakgrund. Där kanske en hallick eller en sexköpare hittar henne och övertalar henne att börja med prostitution. Så väldigt ofta är det inte bara någon som sätter en pistol mot ditt huvud, det kan också vara ekonomiskt, socialt eller andra typer av våld.


Har du några planer för att hjälpa kvinnor genom att skriva en bok eller något till de som är i den situationen?


-Ja, jag skrev en bok om det men det är inte riktigt som en guidebok för kvinnor i situationen, det handlar mer om att försöka se historien bakom prostitution och hur man stoppar den. Även hur man förstår det eftersom det finns en stor lobbygrupp som vill förneka det eftersom det flyttar så mycket pengar över hela världen. Jag har varit i många länder och föreläst om prostitution, länder som Australien, Serbien, Kuba, Mexiko och så vidare för att prata om detta och mycket ofta är lobbyn så stark så de vill legalisera det som i Holland. I Holland kan du se skyltfönster där kvinnor visas, du kan gå och köpa dem på samma sätt som du köper saker. Så jag skrev boken för att förklara vad denna lobby säger eftersom lobbyn säger att vi bara försöker få kvinnor att göra vad de vill, så om de vill vara i prostitution är det okej. Men vad lobbyn inte säger är vad de faktiskt vill göra för att legalisera detta och att de kan tjäna pengar på den här stora verksamheten.


Sverige vill också göra samma sak som USA för att legalisera prostitution, vad tycker du?


-Nej, jag tror att här har vi redan vunnit striderna. Här kan du inte betala för sex och nu diskuterar de att göra straffet hårdare, innan var straffet böter och du betalade bara 1500 kr, men den nya lagen leder till fängelsestraff och kvinnorna går fria. Hon kommer inte att bli straffad eftersom kvinnorna ses som ett offer, hon kan till exempel få hjälp med att gå till psykolog för att ta sig ur prostitution och få någonstans att bo och så vidare. Sverige införde denna lag 1999 och det Europeiska Parlamentet skrattade ut oss eftersom de ansåg att prostituera sig var normalt, men nu i efterhand ser de att det fungerar eftersom så många länder har problem med trafficking till skillnad från Sverige. De har maffialigor som sysslar med människohandel och de handlar inte bara med människor, utan även vapen och droger, och många länder inser nu att detta inte är bra. Vi kan inte gå med på det längre.


I USA, om de inför en lag för att stoppa det, vad kommer kvinnorna som är offer göra? För de säger att de gör det för att hjälpa sina familjer?


-Förhoppningsvis kan de få ett annat jobb som inte innebär att sälja din kropp för jag tror att inte att någon vill ha det så för sin dotter, sin mamma eller sin fru eller någon annan som de känner. När alla pratar om prostitution pratar de bara om andra människor de inte känner och det är okej för dem, men om någon de känner har fallit offer för prostitution så tycker de plötsligt inte att det är okej.


Kajsa är antikapitalist, hon var på besök i vår skola och föreläste om det. Vi ville passa på att ställa frågor hur hon resonerar kring kapitalism. Vad hon tycker om det, efter att vi ställde frågorna om prostitution och hoppade direkt till kapitalism så skrattade Kajsa och sa “Oj! Det var ett helt annat ämne” och svarade på våra resterande frågor.


Hur påverkar kapitalism förorterna enligt dig?


-Jag tror att hela anledningen till att det finns en uppdelning mellan förorterna och innerstan är på grund av ekonomiska skillnader. Om du tänker dig ett samhälle där det inte fanns klasskillnader om vi säger då i teorin att alla hade ungefär samma standard, då kanske du skulle bo någonstans beroende på om du tyckte om stadsliv eller om du tyckte mer om natur kanske. Men som det är nu så handlar det inte så mycket om det utan om hur din ekonomi ser ut, hur mycket resurser du har, har du råd att köpa en lägenhet? Eller måste du hyra? Måste du hyra i andra hand? Måste du hyra i tredje hand? Vissa människor kanske inte ens har ett fast jobb då får man kanske inte ett kontrakt. Och så har ju det blivit, en sådan segregering att det går så med klasskillnaderna och det gör ju att du får segregerade städer och det skapar i sin tur massa andra problem så man kan ju säga att egentligen är ju kapitalismen grunden till det här, alltså allmänt. Men sen specifikt är det ju för att man har ju haft en politik sedan 90-talet där man medvetet har ökat klasskillnaderna, där man har sänkt skatterna för de rika, man har sålt ut hyresrätterna, man har försämrat välfärden, man har sålt ut skolorna, så “man har ju lämnat massa människor i sticket”. Och nu så har samma människor som orsakat detta klagat på att det blir kriminalitet utan att se kopplingarna, alltså att många varnade för det, i alla fall inom vänstern för för längesen att om ni börjar skära ner så kommer det här att hända, de blir konsekvenserna.


Kan du förklara vad VPV samt PVP är? (Vara Pengar Vara & Pengar Vara Pengar)

-Alltså skillnaden är ju så att, jag kommer förklara det lite längre på föreläsningen men grejen är såhär att om du har en marknad så är det ju så att du kanske inte nödvändigtvis har pengar eller pengar är bara ett medel och det är så de flesta av oss använder pengar, att du har pengar för att köpa någonting. Men om du är kapitalist så har du pengar för att du ska skapa mer pengar i slutändan så att du investerar i något för att det skall sluta med mer pengar. Så du gör en produkt, vad som helst kan det vara, för att du ska ha mer pengar i slutändan. Men bankerna, de har inte riktigt en produkt utan de gör ju pengar på själva pengarna, på grund av räntan och idag i Sverige är det jättemycket på grund av bostäderna. De ger ut ett lån till någon som vill köpa en lägenhet men de har inte de pengarna som du får när du tar ett lån utan de skapas elektroniskt så det är inte så att de finns men det blir en investering för dem för då vet de att “så länge du lever så kommer du att betala in pengar till dem varje månad så att de tjänar egentligen pengar på luft kan man säga”.


Om jag har ett företag tjänar jag mer pengar eller varor och vad är jag då?

-Nej, sen får du en vara i slutändan det är som vi människor använder pengar, alltså vi har en “vara” det kan vara din arbetskraft, det kan vara till exempel att du kan sy eller jobba med dina händer eller tänka eller utveckla en mjukvara eller någonting Så det är en vara på marknaden, du säljer den, du får pengar det är din lön och du använder den för att köpa något annat så att du slutar inte med mer pengar i slutändan utan du slutar med nya varor och det är skillnaden mellan det och hur en kapitalist arbetar. Om du köper ett helt företag är du kapitalist, för det är de som är kapitalister, de som äger företagen och de som jobbar i företagen är arbetarna. Men det går inte riktigt att säga så enkelt heller för du kan ha ett företag där det bara är du som arbetar, alltså att du har en egen firma till exempel så är du inte kapitalist för det eftersom du inte har en massa anställda. En kapitalist är ju egentligen någon som tjänar pengar på att andra jobbar åt en.

Text och foto: Rim och Isabella