"Jag tycker att det är fantastiskt roligt att jobba här”

-Intervju med en polischef i Nordost.

Fredrik Svennemar, polis

Det är en fredag förmiddag, solen skiner och det är härligt väder över Angered och Hammarkullen. Många kanske har bilden av förorten som ett farligt område. Men hur är det egentligen att jobba här som polis? Vi träffade Fredrik Svennemar, gruppchef på ingripandepolisen i nordost för att få veta mer.


Vi har stämt träff med Fredrik, 41 år, som efter 17 år i yrket nu jobbar som gruppchef på ingripandepolisen i nordost. Som gruppchef har han personalansvaret och insatsansvaret för en personalgrupp. Egentligen skulle vi ha träffat honom tidigare på dagen men han var tvungen att åka på ett larm. Istället möter han upp oss senare på dagen på Hammarkulletorget för en intervju.

- Det är vi som tar alla larm, genom larm jobbar vi brottsförebyggande.


-Eftersom du har jobbat länge inom denna bransch har du några tips till de som skulle vilja utbilda sig till polis?

- Ja, för det första så ska man se till att klara skolan, lära sig fler språk och hålla sig borta från dumheter. Sen är det bra ifall man håller på med idrott, att kunna samarbetar med andra, eller om man har något annat specialintresse.


-Vad är dina arbetsuppgifter som gruppchef och inspektör?

-Som gruppchef gäller det dels att driva verksamheten mellan larmen till exempel fotpatrullering, hämta in efterlysta, trafikkontroller och samarbeten med andra aktörer inom kommunen här i Göteborg.

-Inspektör då?

-Ja , inspektör är en tjänst, är man gruppchef blir man automatiskt inspektör.


Hur är det att jobba som polis i Hjällbo?


- Vi har ju hela nordost som polisområde och jag tycker det är fantastisk roligt att jobba här. Vi har lite landsbygd och vi har lite stadsområden så vi får med allting. Det är fantastiskt roligt med alla människor i framförallt förorten. När det är lugnt är vi ute och visar oss på gator och torg för att folk ska få förtroende för oss. Vi jobbar för att alla ska känna sig trygga. Vårt största primära mål är att ingen ska kunna begå brott.


Finns det områden som prioriteras före andra områden och i så fall vilka?


-Vi har särskilt fyra utsatta områden: Hjällbo som nummer ett, därefter Bergsjön, Lövgärdet och Hammarkullen, och det är dessa områden som vi prioriterar. Förut hade vi Gårdsten också men det togs bort. Vi har jobbat ganska mycket med andra aktörer och vi har lyckats vända utvecklingen i Gårdsten.


Vad använder ni för resurser för att motverka kriminaliteten?


-Det vi prioriterar först och främst är att förebygga våld och skapa trygghet.

Text och foto: Alladin & Muhiim