INS Alexandre Deulofeu (Figueres) (1a edició)

Professorat responsable: Ester Font, Sandra Pérez i Gemma Roca

Alumnat participant: Alumnes de l’optativa “Projecte intergeneracional” de 3r ESO

Descripció: Activitat preparada per a treballar el coneixement del casal d’avis. Aprofitem el nostre treball d’intercanvi de coneixements amb el casal d’avis, on el nostre alumnat ajuda als avis sobre aspectes tecnològics (ús del mòbil i ordinador) mentre escolta històries i vivències interessants apropant-se i creant relacions d’admiració mútua.

Objectius:

- Apropar als nens la informació necessària per a aprofundir un xic més en el coneixement de la funció social que realitzen els casals d’avis .

- Donar informació sobre les activitats i possibilitats que ofereix el casal d’avis de Figueres.

- Generar empatia envers la situació personal i social dels avis.

- Fomentar l’intercanvi relacional entre adolescents i nens.

- La nostra aportació: Desenvolupament del contingut "Teixint des del coneixement mutu".

Dinàmica:

Inicialment es contextualitza la nostra intervenció dins el “Teixint Mons”. Tot seguit, per una banda hi ha una presentació en Power Point introductòria on els nostres alumnes realitzen un apropament a la vida al casal d’avis de Figueres. En segon terme es presenta i realitza la fitxa de treball. Finalment es propicia l’ intercanvi obert entre adolescents i nens entorn a l’ activitat.

Fitxa de treball amb l'alumnat

Àlbum visual

La bufanda invisible

Som els alumnes de 3r d’ ESO de l’institut Alexandre Deulofeu que hem participat en el projecte Teixint Mons. Hem fet d'unió intergeneracional entre els infants i la gent gran.

Nosaltres hem teixit una bufanda invisible de molt valor i des del coneixement mutu.

Aprofitant l’espai de treball que se’ns oferia amb els avis del casal hem anat construint una relació de proximitat, d’acceptació i respecte mutu. Nosaltres dia a dia hem anat donant allò que ens demanaven, eren coses senzilles per a nosaltres: remenar per internet, saber fer anar algun programa informàtic, fer servir el what’s app...També molta escolta i temps. Ells tenen tot el temps del món. Quin poc temps tenim per asseure’ns i comunicar-nos pensàvem! Ells ens donaven saviesa, tranquil·litat i molta estima. Nosaltres abocàvem paciència i sentit de l'humor.

Hem treballat setmanalment a l’institut maneres i actituds per millorar com a persones. Hem fet una pinya. Hem agafat confiança gràcies al treball en equip. Treballar per un front comú: un equip d’adolescents preparant les activitats per les escoles. Moltes emocions, una barreja de neguit i entusiasme que ha crescut cada dia.

A les escoles molt bones sensacions, ens hem sentit escoltats i valorats. Començàvem llavors a teixir una altra part de la bufanda, una que lligava amb la nostra infantesa. Moments que sentíem llunyans... La espontaneïtat, l’alegria, els ulls d’admiració d’uns nens que escolten allò que els grans diuen, quan els grans érem nosaltres. Nens que ens demanen ajut, suport i mostren una cara amable.

Ara seguim el nostre camí, el nostre treball amb el casal d'avis. Amb peu ferm i sense oblidar que vàrem ser infants, que som joves i que serem avis algun dia.

Gràcies per donar-nos veu i compteu amb nosaltres en el futur.

Gràcies

Alumnat INS Alexandre Deulofeu (Figueres) Text a propòsit de l'acte de inauguració del projecte Teixint Mons.