TALLERS A L'ESCOLA

Els alumnes de 1r, 2n, 3r, 4t i 6è de primària realitzen part del contingut curricular mitjançant tallers. Aquests estan dotats d’activitats on es treballen les diferents competències.

Els tallers representen una manera diferent d’organitzar l’espai i els materials de l’escola afavorint que nens i nenes de diferents nivells aprenguin junts. Aquests entorns propicien situacions d’aprenentatge on els infants participen d’una manera activa i creativa.

Es realitzen 3 vegades a la setmana fent un total de 3 h setmanals. La temporització dels tallers serà aproximadament de 3 setmanes a cicle inicial i mitjà. A 6è els tallers tenen una duració de 6 setmanes. Al llarg del curs tots els alumnes passem per tots els tallers.

Els diferents tallers proposats són:

- Robòtica:

En el taller de robòtica els alumnes s’inicien fent els seus primers passos de programació mitjançant el joc amb beebots. A partir d’aquí continuen amb els proboots que tenen la capacitat de repetir i de seguir una sèrie d’instruccions i estructures de control simples per seguir apropant la programació i el pensament lògic-matemàtic. Acaben a 6è utilitzant el llenguatge scratch, diferents aplicacions/ programes tant de tablet com de pc i utilitzant els robots de Lego wedo 2.0 posant en pràctica allò que han après.

- Hort escolar:

Els horts escolars són una eina que afavoreix i contribueix a l’educació mediambiental i al desenvolupament individual i social, ja que afegeix una dimensió pràctica als aprenentatges. Pot reforçar matèries instrumentals com les llengües i les matemàtiques, i d’altres com les ciències naturals, la tecnologia i les ciències socials.

A la nostra escola tenim diferents horts dels quals es fan càrrec els nens i nenes, tant en diferents projectes de l’aula, com a l’espai d’experimentació. Així podem veure el procés de creixement de diferents tipus de verdures i herbes aromàtiques.

- Artistes i estils:

Aquest taller s'ha centrat en dos dels quadres a l'oli més coneguts del pintor holandès Vincent van Gogh: "Els gira-sols" i "Cel estelat sobre el Roine". Principalments'ha treballat sobre la pauta del dibuix i s'ha fet servir plastilina per donar volum als quadres. Els alumnes han realitzat les seves pintures amb una gamma de colors diferents per cada quadre: taronja, groc, marró i verd pels gira-sols, i pel cel estelat, colors blaus, negre, verd fort... El color s'aplica amb els dits que arrosseguen la plastilina per tota la cartolina, amb petits tocs saltejats, i seguint les línies de la cartolina. Per finalitzar, amb un pinzell, els alumnes posen vernís sobre de la plastilina aconseguint més lluminositat al quadre.

- Matemàtiques:

Treballem la simetria, la papiroflèxia i les sanefes:

Simetria- Una figura és simètrica quan podem trobar una línia imaginària que talli la figura en dues parts iguals. Ho treballem tot dibuixant un gerro que després l’ombregem amb un llapis de carbó. Abans però, parlem de les coses que podem trobar que són simètriques en el món que ens envolta.

El treball de simetria ajuda al nen/a a percebre el seu entorn i desenvolupa una millor orientació espaial.

La papiroflèxia- És una art originària del Japó. Consisteix en formar figures amb paper sense utilitzar les tisores ni la goma d'enganxar. Un dels símbols més representatius de la papiroflèxia és el vaixell de paper. Està relacionada amb les matemàtiques: els plecs de paper són operacions de simetria i geometria.

Sanefes- Mitjançant un model els alumnes han de continuar, tot comptant quadrats, la sanefa començada, d'aquesta manera es treballa l'atenció i l'organització en l'espai del full.

- Dansa:

Durant aquest curs, els alumnes han participat en el taller de dansa. Han aprés dues coreografies ben diferents: una dansa tradicional catalana com “El ball de cascavells” o “La Bolangera” i una de més moderna com el “Funky Town” de Bruno Mars. També s’ha treballat l’expressió corporal per començar cada sessió, el ritme mitjançant jocs musicals a partir de la melodia treballada, i la relaxació per finalitzar cada taller. Han viscut l’educació musical d’una manera molt més vivencial.

- Taller d'arts plàstiques:

En el taller d’arts plàstiques, treballarem tres tècniques durant les sessions que tenim assignades. Puntillisme, línies divertides i aquarel·les.

Puntillisme- A partir de diferents dibuixos senzills (peixos divertits) els omplirem amb punts de colors. Cada tros d’un color o barrejats.

Línies divertides- Donarem la cara d’un nen/a però amb una dificultat, aquest/ta no té cabell. Ells/elles han de dibuixar com vulguin, rectes, ones, en zig-zag...

Aquarel·les- Paper, pinzell, aigua i la ment en blanc per somiar e imaginar. Una vegada ja tens la idea l’has de posar en el paper.

- Taller d'informàtica:

Durant les tres sessions del taller es treballen diferents programes informàtics així com la introducció a l’ús de l’ordinador i l’ofimàtica.

Durant la primera sessió aprenem a usar l’editor d’imatges amb el Paint. Després, a la segona fem servir el processador de text (Word), per conèixer les diferents opcions alhora d’escriure textos. Per acabar, a la tercera sessió fem una barreja de copiar imatges d’internet per posteriorment fer una composició amb el Word per preparar a l’alumnat en la preparació d’exposicions .

Per veure més fotografies cliqueu sobre la imatge.