INS Castelló d'Empúries. Cd'E

Descripció de l'experiència: PROGRAMA DE TELEVISIÓ “L’ULL VIU”

El curs 2010-2011 a l’INS Castelló d’Empúries es comença a fer la matèria optativa de Televisió a tercer d’ESO (inclosa dins del Pla de millora de l’institut). Des de llavors, es duu a terme durant tot el curs amb tres hores lectives setmanals.

L’objectiu de l’activitat consisteix a elaborar el programa de televisió mensual L’Ull Viu, de 25 minuts de durada. El programa s’emet per Empordà TV i a través de Youtube-Vimeo s’enllaça a la xarxa social de Facebook. El primer programa es va emetre el mes de desembre de 2010.

El programa està íntegrament preparat, enregistrat i editat per alumnat de tercer d’ESO sota la direcció de la professora responsable. El que es pretén és crear una eina de projecció exterior de l’institut, que vertebri la comunitat educativa, a través de reportatges, entrevistes i opinions de temes i personatges vinculats al centre educatiu. 

El projecte té com a objectiu desenvolupar la competència comunicativa en expressió escrita, oral i audiovisual en llengua catalana, castellana, anglesa, francesa i alemanya, en el marc d’un treball interdepartamental entre les diferents àrees. A més, també té les finalitats de fomentar l’educació en els mitjans audiovisuals i estimular la creació artística, l’autoestima de l’alumnat i el treball en equip.

Cada programa s’inicia amb la caràtula seguida d’una introducció que consta de la salutació inicial i la presentació de l’equip. A continuació trobem diferents seccions: notícies, reportatges, entrevistes... Finalment hi ha el comiat, algunes preses falses i els crèdits finals. Aquesta estructura pot variar en funció del tipus de notícies d’actualitat del centre.

 

 

 

PROGRAMES EMESOS:

Curs 2010-11: Prog.1 Prog.2 Prog.3 Prog.4 Prog.5 Prog.6 Prog.7

Curs 2011-12: Prog.8 Prog.9 Prog.10 Prog.11 Prog.12 Prog.13

Curs 2012-13: Prog.14 Prog.15 Prog.16 Prog.17 Prog.18 Prog.19

Curs 2013-14: Prog.20 Prog.21 Prog.22 Prog.23 

OBJECTIUS

 COMPETÈNCIES BÀSIQUES TREBALLADES

Les competències que es treballen amb aquesta matèries són:

1. Competències transversals:

Competències comunicatives:

Competència comunicativa lingüística i audiovisual.

Competència artística i cultural.

Competències metodològiques:

Tractament de la informació i competència digital.

Competència d’aprendre a aprendre.

Competències personals:

Competència d’autonomia i iniciativa personal.

2. Competències específiques centrades en conviure i habitar el món:

Competència en el coneixement i la interacció amb el món físic.

Competència social i ciutadana

Preparar, enregistrar i editar un programa de televisió per mes, suposa fer un treball interdisciplinari que recull el desenvolupament integral dels diferents tipus de competències, o sigui, les competències transversals (competències comunicatives, competències metodològiques i competències personals) i competències específiques centrades en conviure i habitar en el món (competència en el coneixement i la interacció amb el món físic i competència social i ciutadana).

En efecte, el treball de la competència comunicativa, lingüística i audiovisual amb la redacció per escrit dels guions del programa, la preparació del missatges orals i el seu enregistrament s’acompanya de la competència artística i cultural perquè s’analitzen diferents produccions audiovisuals per tal de trobar bons i mals exemples.

El tractament de la informació i competència digital es treballa a través de l’enregistrament de

les imatges i la posterior edició amb el programari d’edició d’imatge. Les TIC són l’eina de treball bàsic perquè tot el material audiovisual és digital.

A més, hi ha un treball continu d’aprendre a aprendre perquè és a través de la consciència, gestió i control de les pròpies capacitats que l’alumnat s’autoavalua. Corregeixen els seus textos escrits (els guions), assagen els textos orals davant de la càmera, repeteixen, si s’escau, les escenes enregistrades, sempre segons el criteri personal i el de l’alumnat del seu grup de treball.

I treballar la comunicació audiovisual és un exercici per adquirir autoestima i autonomia personal perquè l’alumnat (en grups cooperatius) té assignada una secció del programa televisiu que cal preparar i exposar correctament tot assumint els elements positius així com aprenent de les errades i assumint els riscos (competència d’autonomia i iniciativa personal); és un exercici per conèixer el nostre entorn immediat que es plasma a través dels reportatges, entrevistes i altres seccions (competència en el coneixement i la interacció amb el món físic); i és també un exercici de comprensió de la realitat social en què es viu (competència social i ciutadana) perquè cal afrontar la convivència amb altre alumnat encarregat d’una mateixa secció, decidir els temes democràticament i mantenir una actitud constructiva.

L’essència del projecte demana saber comunicar oralment, per escrit i amb els llenguatges audiovisuals, fent servir el propi cos i les tecnologies de la comunicació; l’enregistrament de les imatges i l’edició amb el programari d’edició d’imatge, utilitzant les TIC; i el procediment de treball implica aprendre a aprendre, perquè és a través de la consciència, gestió i control de les pròpies capacitats que l’alumnat s’autoavalua i aprèn dels companys, i adquireix autoestima i autonomia personal.

ÀREES CURRICULARS

El projecte de televisió és un projecte de l’àrea de llengua, més concretament, de l’àrea de llengua catalana i literatura. Ara bé, inclou altres àrees curriculars perquè presenta activitats i projectes del centre (educació visual i plàstica, música, filosofia, tecnologia, educació física...).

CONTINGUTS

Els continguts del nostre treball es poden diferenciar entre si són continguts d’educació en els

mitjans audiovisuals i els seus llenguatges entre l’alumnat de tercer d’ESO o si són continguts de producció de missatges audiovisuals. Tenint en compte, però, que tot i que pertanyin a dos

grups diferents, uns mai queden deslligats dels altres perquè no es pot produir sense haver analitzat i s’ha d’analitzar després d’haver produït.

Així, s’han treballat en primer lloc els continguts de presentació del mitjà audiovisual (tipus de produccions audiovisuals, tipus de tasques, els guions, les entrevistes, anàlisi de produccions, educació de l’esperit crític, etc.) així com d’introducció a la comunicació no-verbal (educació del cos, col·locació del micròfon, gestos de l’entrevistador, moviments dels presentadors, etc.). Aquest primer bloc de continguts ha permès iniciar el segon bloc, continguts de creació de les pròpies produccions audiovisuals. S’ha dissenyat l’estructura de cada programa (les seccions) i en el consell de redacció dels programes s’ha decidit quins serien els continguts de cada secció. A més, s’ha preparat la caràtula del programa i un promoció publicitària.

TEMPORITZACIÓ

L’activitat es desenvolupa en les tres hores de matèria optativa de tercer d’ESO. Esporàdicament es fa servir alguna hora del pati i també s’han enregistrat algunes imatges fora d’aquest horari, en funció de les activitats que es volien presentar.

PROCÉS DE TREBALL

El procés de treball seguit per elaborar els programes és el següent:

1-      Introducció i familiarització amb el món audiovisual

2-      Definició de la línia que tindrà el programa

3-      Elecció del títol

4-      Elaboració de la careta de presentació

5-      Preparació dels programes

a.       Elaboració dels guions

b.      Enregistrament de les imatges

c.       Edició de les imatges

 Es poden veure els diferents programes de TV clicant aquí.

 Aquest projecte es va iniciar amb la professora de Llengua Catalana Laura Riera i actualment l’està duent a terme la professora Núria Puigdevall.