ESC Jaume Vivens Vives. Roses

Títol: ESTIMULACIÓ DEL LLENGUATGE ORAL 1.- DESCRIPCIÓ DEL PROJECTE:

  L’Escola J. Vicens Vives de Roses va iniciar fa tres anys el Projecte d’estimulació del llenguatge oral. Aquest projecte va néixer a partir de l’anàlisi i la reflexió de les necessitats i mancances dels alumnes del centre, un alumnat que presentava, en aquells moments, un nivell molt baix tant de llengua oral com de llengua escrita. La principal raó d’aquesta situació cal buscar-la en el fet que les famílies que configuren el nostre centre són, majoritàriament, parlants de llengües diferents al català i d’un nivell sociocultural força baix.

  El projecte es basa a millorar la llengua oral com a base de les futures produccions escrites. Ja des d’un primer moment es va voler crear una línia d’escola on es prioritzés aquest treball de llengua. Per aquesta raó es van idear els tallers de llengua, sessions que es porten a terme amb dos mestres dins de l’aula o desdoblant el grup segons l’activitat.

  Per tal de crear aquesta línea d’escola i anar programant i dissenyant els tallers de llengua es va començar a treballar en grups de treball de mestres, potenciant la relació entre Educació Infantil i Cicle Inicial, i entre Cicle Mitjà i Cicle Superior. Durant els primers dos cursos acadèmics (2011/12 i 2012/13) es van engegar els grups de treball d’Infantil i de Cicle Inicial.  Durant aquest curs 2013/14 s’ha iniciat el grup de treball de Cicle Mitjà.

 Aquest grups de treball tenen com a tasques principals les següents:

- organitzar els tallers de llengua: decidir què es treballarà, què es prioritzarà, quin tipus d'activitat i metodologia s'utilitzarà.

- planificar les sessions del taller de llengua (activitats que es faran)

- confeccionar els materials necessaris per a les activitats programades.

- recollir activitats a mode de fitxa .

- consensuar decisions sobre temes de llenguatge i llengua.

- coordinar la tasca que es fa als tallers de llengua amb la resta d'hores que es dediquen a llengua (lectura, llengua catalana, castellana)

  A Cicle Mitjà, el grup de treball començarà a treballar en dues línes principals:

-  millora de l’ortografia

-  treball del discurs narratiu, tant oral com escrit

  En aquest cicle els tallers combinaran la llengua oral i la llengua escrita.

 

2.-OBJECTIUS:

 Pel que fa als objectius d’aquest projecte, cal destacar els següents:

-Potenciar el desenvolupament del llenguatge oral en el nostre alumnat per tal de fer-los més competents en les diferents dimensions d’aquest àmbit del llenguatge (tant en la seva forma, com en el seu ús i el seu contingut), i prevenir possibles dificultats lingüístiques o de comunicació.

-Estimular i millorar la parla del nostre alumnat a través de l’exercitació bucofonatòria (pràxies, buff), el treball de les vies d’entrada (discriminació auditiva) i de sortida (articulació).

 -Millorar i desenvolupar l’estructuració de la frase dels nens amb tots els seus elements morfològics i sintàctics.

 -Exercitar el raonament verbal per part de l’alumnat fent relacions semàntiques (categories, contraris, definicions i descripcions).

 -Conèixer i entrenar l’elaboració de diferents tipus de discurs ordenat o coherent.

 -Utilitzar el llenguatge per a les diferents funcions que té.

 -Millorar l’expressió i comprensió escrita com a conseqüència de la millora de l’expressió i la comprensió oral.

 

 3.- ESTRATÈGIES

Impulsar entre el professorat l’ús estratègies afavoridores de la interacció verbal (estil naturalista) en el dia a dia de l’aula, així com fer-se conscient i  aprofitar les activitats quotidianes per a desenvolupar el llenguatge.

Dissenyar unes activitats específiques dins un programa específic d’estimulació de llenguatge per a impulsar les

diferents dimensions de llenguatge (rutines i grups o tallers)

Implicar tota la comunitat educativa en la importància de l’estimulació del llenguatge fent xerrades i/o tallers amb

pares i en personal de monitoratge per tal que coneguin maneres per a impulsar el desenvolupament del llenguatge

i la comunicació dels nens.

 

4.- ORGANITZACIÓ

 4.1.- Tipus d’activitats que es faran

-Sessions (1-2) de posada en comú d’aspectes essencials que cal conèixer sobre desenvolupament del llenguatge, estratègies d’estimulació de llenguatge, aspectes lingüístics i de teoria sobre la llengua i la seva adquisició (tot el professorat).

 -Xerrada als pares sobre l’inici del projecte i per tal d’implicar-los en el projecte, i altres per donar-los una pinzellada sobre aspectes de desenvolupament del llenguatge i sobre com estimular-lo.

 -Comissió setmanal per a:

-  l’elaboració de la programació de la setmana següent:  activitats per a les rutines, activitats pels tallers i activitats per tal que els pares les facin a casa;

-  Elaboració de material per a portar a terme les activitats programades;

-  Disseny d’activitats d’avaluació per controlar les millores i l’afectivitat del projecte (dels nens, de la programació de cada nivell  i també del projecte).

 -Posada en pràctica del projecte amb els nens a mesura que s’anirà programant.

 

4.2.- Metodologia

   Cooperativa entre els integrants de la comissió amb una persona que porti el grup, que serà una especialista en audició i llenguatge.

 

5.- AVALUACIÓ

 S’hauran d’avaluar diferents aspectes:

 a.- L’alumnat:

-Avaluació inicial: feta a l’inici de curs mitjançant l’observació i registre del nivell de comunicació de l’alumnat dins l’aula.

-Avaluació contínua: en cada sessió de treball s’observarà la conducta lingüística i el registre de tots els aspectes treballats.

-Avaluació final: s’analitzaran totes les observacions i registres de les conductes lingüístiques a final de curs.

 b.- La programació:

 Es valorarà la planificació anual i la programació de l’aula tenint en compte:

 -Avaluació inicial: a través de reunions amb les tutores o tutors per veure si els  diferents aspectes del programa s’ajusten a les necessitats de cada grup.

 -Avaluació contínua: s’anirà valorant en cada sessió si els diferents aspectes programats han estat adequats als diferents grups.

 -Avaluació final: a través de l’avaluació dels alumnes es comprovarà si s’han assolit els objectius proposats a inici de curs. També a través de la posada en comú amb els tutors es veurà si el programa ha estat adequat per l’alumnat.

 c.- El projecte:

 -Avaluació inicial: anàlisi de la situació actual del centre a partir de les necessitats educatives dels alumnes pel que fa al llenguatge oral, recursos de l’escola i organització per a atendre la diversitat.

-Avaluació contínua: s’anirà revisant l’adequació del que s’està fent en relació als objectius i continguts inicials.

-Avaluació final: Grau d’aplicació del projecte en funció del grau d’assoliment dels objectius proposats i del grau d’aplicació del projecte en funció de la infraestructura i recursos proposats.

  En els enllaços següents podeu veure diferents exemples dels interessants treballs que s'han anat fent fins ara:

-Tallers de llengua a Educació Infantil: exemple 1, exemple 2 i exemple 3;

-Tallers de llengua a Cicle Inicial: exemple 1 i exemple 2;

-Taller de llengua Treballem l'entrevista: exemple 1 i exemple 2.