Onze geschiedenis

De Vliegende Hollander is in 1969 ontstaan toen de Scoutinggroepen Graaf Willem en de Gouden Pijl besloten samen verder te gaan onder een nieuwe naam.

Graaf Willem: leden en boten

Deze groep ontstond in 1927 door een fusie van de Hopman Spijkerman Groep en de Van Laergroep. De Graaf Willem maakte vele omzwervingen door Den Haag en zat onder meer aan een laantje bij Duindorp dat toen de naam Baden Powellweg kreeg. In 1946 kocht men de eerste lelievlet.

Het laatste onderkomen van de Graaf Willem stond aan de Haringkade. De bloeiende groep kwam op straat te staan toen dit troephuis plaats moest maken voor een flatgebouw.

Gouden Pijl: troephuis

Deze groep werd in 1929 opgericht door een deel van de Nederlandse delegatie op de Golden Arrow Jamboree in Engeland. De groep heeft jarenlang zijn thuisbasis gehad in de bunker Haagse Dierentuin, op de plek waar nu het provinciehuis staat. Rond 1955 kreeg men de beschikking over een voormalige opslagplaats voor films van Filmstad Den Haag in Park Oosterbeek, tegenwoordig bekend als de bunker. Door onbekende oorzaak kwam de Gouden Pijl in de jaren zestig slecht in de leden te zitten.

 

 

Samen verder als Vliegende Hollander

De fusie tussen de Graaf Willem en de Gouden Pijl op

23 oktober 1969 lag voor de hand. De eerste groep had de leden en de boten, de tweede het troephuis in Park Oosterbeek. Onder de nieuwe naam groeide de groep na 1969 geleidelijk door, waardoor eind jaren zeventig behoefte ontstond aan een ruimer pand.

 

Nieuw troephuis

Dankzij een subsidie van de Gemeente Den Haag, leningen van de stichting HJV en het gewest Haagse Randstad, giften van Shell, Esso, Madurodam en Jantje Beton, een deel eigen geld en grote zelfwerkzaamheid kon de groep op 21 maart 1981 een nieuw onderkomen openen. De verbinding tussen de oude filmkluis (bunker) en de nieuwbouw (welpenlokaal) is in 1993 gebouwd. De voormalige aggregatenloods van Filmstad Den Haag is al jaren in gebruik als botenloods en staat bekend als 'de ruïne'.

 

Jongens en meisjes samen

Het besluit, begin jaren tachtig, om als gemengde groep verder te gaan heeft een positieve invloed gehad op de ontwikkeling en de populariteit van de Vliegende Hollander.