Onze droom: een nieuw clubhuis

De Vliegende Hollander wil de komende jaren een nieuw clubhuis bouwen. De bestaande gebouwen zijn ruim 25 jaar oud, ze worden te kleine en beginnen tekenen van verval te vertonen. Repareren en oplappen wordt steeds lastiger en duurder. We streven daarom naar nieuwbouw, op groei gericht en voorzien van een botenloods. Wij dromen van een nieuw onderkomen dat bovendien veel beter is ingepast in het groene Park Oosterbeek.
 
 
Wie zal dat betalen?
Om onze droom waar te maken hebben we ongeveer 500.000 euro nodig. Voor zo´n groot bedrag moeten we een beroep op allerlei fondsen. Maar natuurlijk zijn we ook druk bezig om zelf geld bijeen te brengen. Een groep enthousiaste bestuursleden, leiding en ouders organiseert allerlei inzamelingsacties. Ondertussen bouwen we aan een netwerk van ambassadeurs en vrienden en doen we een beroep op onze oud-leden. Zij weten tenslotte als geen ander hoe belangrijk Scouting is voor het plezier en de ontwikkeling van jongeren.
 
Waarvoor gebruiken we ons gebouw?
Ons troephuis is de uitvalsbasis voor al onze opkomsten op zaterdag. De binnenactiviteiten van welpen en verkenners vinden er plaats en oudere scouts organiseren er thema-opkomsten en feesten. Ook voor evenementen als de nieuwjaarsreceptie en de jaarlijkse barbecue is dit de ontmoetingsplek. In het troephuis staan kasten vol spel-materiaal, verkleedkisten, gereedschap, reserve-onderdelen en spullen voor onderhoudswerk. Ook is er een keukentje en een rommelzolder. In het troephuis bereidt de leiding de opkomsten voor en houden allerlei werkgroepen en het bestuur hun vergaderingen. De accommodatie wordt soms verhuurd aan andere groepen die willen kennismaken met Den Haag.

Botenloods beter bekend als ‘de ruïne’
De bestaande botenloods is in gebruik voor de opslag van kano’s en ander materiaal. In de winter werken de scouts van de wilde vaart en de loodsen er onder tamelijk Spartaanse omstandigheden aan het onderhoud van hun lelievletten. Dat de loods bij de groep beter bekend is als ‘de ruïne’ zegt alles over de staat van dit gebouw.  
 
Nooit een geschikte botenloods gehad
Een ideale plek voor botenonderhoud heeft de Vliegende Hollander nooit gehad. Het werk is door de jaren heen op allerlei locaties gedaan, zelfs in het huidige Circustheater (!), bij een visbedrijf aan Scheveningse haven en bij Scout-centrum Vlietzicht. Pas toen de huidige ruïne gehuurd kon worden, is het onderhoud naar Oosterbeek gekomen.
Door het vocht, de tocht en de soms ijzige temperaturen is botenonderhoud in de ruïne voor de jongelui niet altijd een pretje.
 
Bootonderhoud liefst in de buurt
Er is de Vliegende Hollander veel aangelegen het boot-onderhoud in de buurt van het troephuis te houden. Hierdoor hebben welpen en verkenners in de winter veel contact met oudere scouts en zien ze met eigen ogen hoe leuk Scouting ook is als je 15, 16 of 17 bent. Bovendien kunnen de wildevaarders en loodsen die aan hun boten werken makkelijker bijspringen als de leiding van de welpen of de verkenners extra handjes nog heeft.
 
Loods ooit onderdeel filmstudio In 1935 bouwde Loet C. Barnstijn op landgoed Oosterbeek de moderne studio Filmstad Den Haag. Tijdens de Tweede Wereldoorlog namen de Duitsers het complex over en maakten ze er nazifilms; op het landgoed werden ook V1’s en V2’s afgemonteerd. In april 1944 voerden de Engelsen bombardementen uit, waarbij Filmstad grotendeels werd verwoest. Het kantoor van Barnstijn en de ruimte voor filmopslag werden in 1950 een atelier voor Haagse kunstenaars. Het oude transformatorhuis van Filmstad Den Haag kwam in handen van de padvinderij (zie ook onze geschiedenis).