Geografi og klima

Australien ligger på den sydlige halvkugle ved ca. 10. breddegrad i nord til 20. breddegrad i syd. Tidsforskellen mellem Danmark og Australien er mellem 6 og 10 timer, afhængig af hvor i Australien og om vi - eller de - er på sommertid. Australiens beliggenhed på den sydlige halvkugle betyder, at årstiderne er modsat vores. I grove træk kan klimaet opdeles i tre typer:

  • I den nordlige del er det tropisk med en regntid fra november til marts.

  • I midten er det varmt og tørt.

  • Det tredje klima er tempereret mod sydøst og langs kysterne.

40% af landet er tropisk med en gennemsnitstemperatur på 27-29 grader C om sommeren med ingen regn eller meget lidt. De tempererede områder har en gennemsnitlig sommertemperatur på ca. 18-21 grader C i februar-marts og ca. 10 grader C i juni-juli, som er den køligste årstid. Nedbørsmængden er vekslende afhængig af områdets beliggenhed.

Indbyggertallet var i 2017 på 24,5 millioner. Befolkningstætheden er ca. 2,5 per kvadrat km. og mest koncentreret omkring de større byområder.

Det samlede dyrkede vinareal i Australien var i året 2015 opgjort til at være på 135.000 hektarer.

Australien er inddelt i 6 stater - New South Wales, Queensland, South Australia, Tasmania, Victoria og Western Australia, samt 2 territorier - Australian Capital Territory og Northern Territory.

Oversøiske territorier afhængige af Australien er Territory of Ashmore og Cartier Islands, Australian Antarctic Territory, Christmas Island, Territory of Cocos Islands (også kaldt Keeling Islands), Coral Sea Islands Territory, Territory of Heard Island og McDonald Islands og Norfolk Island.