South Australia - en mangfoldighed af vinregioner

Australske vine er kendt over hele kloden for deres kvalitet, druesorter og smag. Men der har været for lidt fokus på de regionale forskelle, selv om det har stor betydning for vinens personlige udtryk. Delstaten South Australia er med sit middelhavsklima og en årlig andel på omkring 47,5 % af landets samlede vinproduktion et kerneområde for australsk vinkultur med en mangfoldighed af vinregioner.Et af de mest tempererede vinområder i delstaten er Adelaide Hills, som ligger kun 15 kilometer fra kysten. Her gror vinmarkerne i 350 til 700 meters højde, hvilket giver en markant temperaturforskel. I højderne dyrkes de hvide druesorter Sauvignon Blanc, Riesling, Semillon og Pinot Noir, mens de nederste skråninger er hjemsted for Cabernet Sauvignon, Shiraz og Cabernet Franc, som kræver et lunere klima.Barossa er berømt for sine magtfulde rødvine lavet af druesorterne Shiraz, Grenache og Cabernet Sauvignon. I denne vinregion, som har 170 vinproducenter og 750 drueavlere, findes nogle af de ældste, velbevarede vinstokke i verden. Flere af Australiens kendteste vine stammer herfra og favner både kultkvaliteter og internationalt kendte brands: Penfolds, Wolf Blass, Jacobs Creek, Yalumba med flere.En god times kørsel fra Adelaide, Australiens førende vinby, ligger Clare Valley, som med sit stærkt kuperede landskab er et betagende vinområde, der bedst kan beskrives som tæmmet vildskab. Der er store højdeforskelle helt op til 700 meter i Clare Valley med varierende mikroklima og jordbundsforhold. Temperaturen falder dramatisk i takt med bakkernes stigning, en af hemmelighederne bag nogle af regionens fornemme mineralske Riesling vine. Clare Valleys røde vine er knap så kendte, men i visse områder med særlige klimaforhold, laves nogle stilfulde røde vine.

Med Adelaide som udgangspunkt tager vi seks timers kørsel mod syd til Coonawarras vinmarker med den berømte røde jord ”Terra Rossa”, der ligger henover kalkundergrunden, som er en flere mio. år gammel havbund. Coonawarra er synonymt med de ypperste Cabernet Sauvignon vine i Australien, som med lige dele intensitet og elegance har en fornem kompleksitet og holdbarhed. Mod syd er klimaet koldere på grund af havets indflydelse og luftstrømmene fra Antarktis, hvilket giver sig udslag i friske, syrerige vine af Chardonnay og Riesling. Merlot trives flot i dette område, hvor der også laves Shirazvine, der er meget forskellige fra vinene fra de nordligere, varmere egne.

Wrattonbully, som ligger mellem Coonawarra og Padthaway, er et ganske lille uopdaget vinområde. De første indbyggere slog sig ned i 1842, men vinplanter kom først til i 1960’erne. Jordbundssammensætningen minder lidt om Coonawarras med en undergrund, som er mellem 5 og 25 mio. år gammel. I 1990’erne er området blevet opdaget af unge winemakere, som satser på at dyrke Cabernet Sauvignon og lidt Shiraz samt en beskeden mængde Merlot og Chardonnay.

Langhorne Creek er en af de skjulte skatte i Fleurieu Peninsula området. De første vinstokke blev sat i jorden i 1860’erne, og efter at have været overset i mange år, er det i dag en vinregion i stærk vækst. Vinmarkerne ligger på en slette, hvor jordbunden fra istiden består af aflejringer af sandet lerjord, der stammer fra Bremer River, som jævnligt oversvømmer landskabet om vinteren. Det giver nogle unikke jordbundsforhold, der har vist sig at være overordentlig velegnet til dyrkning af vin. Langhorne Creek’s rødvine af henholdsvis Cabernet Sauvignon og Shiraz er karakteristiske med bløde tanniner. Der eksperimenteres med alternative druesorter, blandet andet Verdelho.

McLaren Vales bløde bølgende bakker, som vender ud mod havet, er en inspirationskilde og en udfordring for mange entusiastiske winemakers i Australien.

Havets indflydelse og områdets unikke middelhavs klima giver nogle fantastiske muligheder for at fremstille en bred vifte af forskellige vintyper. McLaren Vales Shiraz-vine er unikke med en særegen personlighed, der skiller sig ud fra andre vine af samme drue fra de øvrige vækstområder. Gamle Grenache vinmarker med næsten 200 år gamle vinstokke, har fået en renæssance og leverer fantastiske vine. Den enestående variation i regionens mikroklimaer har i årtier været grobund for mange druesorter, blandt andet spanske og italienske druesorter: Barbera, Sangiovese, Mourvedre, Tempranillo og Zinfandel foruden hvide druesorter som Fiano, Moscato, Viognier og Verdelho.

South Australia’s producenter og vinavlere er hovedleverandører af landets vine i topkvalitet. De historiske rødder, der går tilbage til 1838, og de ukuelige pionerers indsats har gjort South Australia til et globalt kraftcenter for udvikling, fornyelse og viden indenfor vinens verden og et centrum for forskning med fokus på fremtiden.

Vin er en vigtig del af South Australia’s økonomi, og vinkulturen går op i en højere enhed med den gastronomiske fornyelse og den australske livsstil.