Pemberton - små vinhuse og uberørt natur

Pemberton er et massivt skovområde med oaser i form af enten vinmarker eller landbrug. Pembertons skove er berømt for sine majestætiske Karri trees – den største art eucalyptustræ i verden, som kan blive op til 80 meter høje og flere hundrede år gamle. Det er et paradis for naturelskere med vandfald, kilder, vilde orkideer og et fantastisk fugleliv, foruden kænguruer, emuer og vildænder.Vinproduktionen er ikke stor i kvantitet, men eksklusiv i kvalitet med priser, som ligger på et mellemniveau. Der er et stort uopdaget potentiale kvalitetsmæssigt i denne region.

Da europæerne kom til Pemberton i slutningen af 1880’erne slog de sig ned med skovbrug. Senere fulgte landbrugsafgrøder, mejeridrift og dyrkning af frugt, især bær og stenfrugter. Vinindustrien er stadig på pionerstadiet, og væksten foregår i et roligt tempo. De første vinplanter blev sat i jorden i slutningen af 1970’erne nærmest som et eksperiment. I midten af 1980’erne begyndte udplantningen af vinstokke at tage form. Det er typisk mindre vinhuse, som har etableret sig og har fået status af ”boutique-wineries”. De lokale vinproducenter er miljøbevidste, mange laver vine efter traditionelle metoder, og en væsentlig del af arbejdet foregår ved håndkraft både i vinmarken og i kælderen. De fleste vinproducenter anvender originale franske fade fra enten Bourgogne eller Bordeaux til lagring og sommetider til gæringsprocessen af visse røde druesorter. Som helhed er fadpræget i vinen dæmpet, nærmest usynligt i Pembertons vine, fordi fokus er lagt på druens karakter, friskheden og elegancen.

Den røde Pinot Noir–drue er konge i Pemberton ligesom en række hvide druesorter. Chardonnay, Sauvignon Blanc, Semillon, Riesling samt Verdelho og Viognier stortrives i denne region, hvor klimaet ofte sammenlignes med Bourgognes. Lokalt er der også plantet lidt Cabernet Sauvignon og Shiraz. De røde vine fra Pemberton er slanke og stilmæssigt meget europæiske. En Shiraz fra denne region er vidt forskellig fra dens artsfæller fra andre australske vindistrikter. Merlot er kommet til i nyere tid og ser ud til at give strålende resultater.

Klimaet i den sydlige del af Western Australia er køligt tempereret, og Pemberton i særdeleshed har lavere temperaturer end Margaret River. Den ofte anvendte australske betegnelse ”cool climate” giver mening på disse kanter.

Pembertons vinmarker ligger mellem 100 og 200 meter over havet, og terrænet er meget kuperet med snoede veje og skarpe kurver, som skjules af høje træer. På højsommerdage i Pemberton er der normalt omkring 18 til 21 grader, mens det bliver køligt, ned til 10 grader om natten. Fra april til oktober svinger nattetemperaturen mellem 0 og fire grader, og der er ikke over 15 grader om dagen.

En kølig vind fra syd med en tydelig indflydelse fra det kolde Antarktis blæser året rundt med varierende styrke, og vejret er i det hele taget ret omskifteligt. Lyset er stærkt selv på en overskyet dag, og det giver en god modning af stenfrugt og er ikke mindst en fordel til dyrkning af druer til vinproduktion. Frugtens udvikling foregår langsomt, og det giver smag og frisk syre i frugten. Alkoholprocenten i vinene svinger i snit fra 12 og 13,5 %, dog afhængig af druesorten.

Pemberton har nogle uhyre interessante jordbundsforhold. Landskabet præges af to hovedjordbundstyper, men der kan være mange flere variationer i et lokalområde. Den ene grundtype er en grusholdig lerjord blandet med sand, hvor farven varierer fra lys grå til lys gråbrun afhængig af indholdet af kalk og sand. Den anden er den meget frugtbare ”karri loam”, som den kaldes lokalt. Den har en karakteristisk rød farve, der skyldes det høje indhold af jern og andre mineraler, som stammer fra forvitrede granitklipper.

Jorden i Pemberton er af geologer beregnet til at være over 1,5 mio. år gammel. Den har været dækket af vildtvoksende skov og en lille del er først indenfor de sidste 100 år blevet ryddet til landbrug. Området er meget frugtbart og jorden er nærmest ”jomfruelig” flere steder, fordi den ikke har været opdyrket tidligere.

Luften er ren og frisk, og vandet fra de underjordiske kilder lige så. Der falder rigeligt med vinterregn, så kunstvanding er ikke nødvendig, og det milde klima har gjort området til Australiens grønthave. Western Australia er ikke ramt af tørkeproblemer i modsætning til visse andre delstater som for eksempel South Australia.

En køretur i vindistriktet er en betagende oplevelse af uberørt natur og store afstande mellem vinmarkerne, som gemmer sig bag de knejsende træer. Og så er der stort set ingen trafik på vejen, stilheden er spektakulær. Der er nogle få hoteller i området og flere vingårde udlejer velindrettede hytter med bed & breakfast.