LLENGUA CASTELLANA

El bestiario medieval. Activitat dirigida a 1r d'ESO

Producte

Aquesta activitat s’ha realitzat amb els alumnes de 1r d’ESO com a treball final del llibre de lectura de llengua castellana del 1r trimestre: Cuentos de la selva de Horacio Quiroga.

Procediment

Els alumnes havien de fer una presentació oral sobre la vida o la obra de l’autor en Powerpoint, també havien de fer una presentació sobre un dels contes, explicant característiques de l’animal protagonista i cercant a google map la zona on habiten,. Per finalitzar havien d’inventar un animal fantàstic amb l’app http://switchzoo.com/zoo.htm

Després d’inventar l’animal havien d’explicar les seves característiques i com s’havia creat aquest animal. A la imatge es poden veure alguns dels animals creats pels alumnes.

La yincana de los seres fantásticos. Activitat dirigida a 1r d'ESO

Producte

Procediment

En aquesta activitat els alumnes havien de realitzar un vídeo sobre un personatge fantàstic escollit per ells mateixos, després aquest s’havia de pujar a Youtube per crear un enllaç al qual es pogués accedir a través d’un codi QR, ja que després la resta d’alumnes havien de fer una yincana pels passadissos de l’institut, intentar trobar el codis QR per veure el vídeos i intentar descobrir de quin personatge fantàstic es parlava. A continuació hi ha un parell

Mis raíces (árbol genealógico). Activitat dirigida a 2n d'ESO

La tasca consistia a realitzar un arbre genealògic familiar.

Procediment

Vam dividir la feina en 3 parts: la primera, la investigació sobre què és un arbre genealògic, quina funció té, i quins tipus existeixen; la segona, la recerca d’informació -investigar sobre els propis avantpassats, tant llunyans com propers, cercar anècdotes, conèixer curiositats de la família que es desconeixien-; i la tercera, el plantejament del disseny i posterior elaboració del producte, intentant que les relacions entre parents s’entenguin, però tractant d’innovar en disseny i originalitat.


Un cop elaborat el producte, jornades de presentacions orals per compartir l’experiència pròpia i els aprenentatges assolits amb la resta de companys.




Ruta literària "Marina" de Carlos Ruiz Zafón. Activitat dirigida a 4t d'ESO

Carlos Ruiz Zafón és, actualment, un dels escriptors més llegits en castellà. En la seva novel·la Marina, una de les lectures prescriptives de l’assignatura de Llengua castellana i literatura, la ciutat de Barcelona adquireix un protagonisme indiscutible. L’activitat proposada a l’alumnat consistia en l’elaboració d’una ruta literària i d’una gimcana.


Procediment

Per a la realització de l’activitat, els alumnes van treballar en equips de fins a cinc persones i van haver de:

  • aprendre a crear i personalitzar punts d’interès amb l’aplicació de Google Maps;

  • dur a terme una tasca de documentació sobre diversos racons patrimonials de la ciutat de Barcelona presents a la novel·la;

  • localitzar imatges d’arxiu lliures de drets d’autor per afegir-les als punts d’interès de la ruta;

  • pensar mecanismes gamificadors per a la gimcana que havia d’acompanyar la ruta.


Producte

Els alumnes de quart es van desplaçar fins a l'inici de cadascuna de les rutes dissenyades i, seguint la ruta creada pels altres companys, van visitar els emplaçaments més significatius de la novel·la i van fer la gimcana de reptes i proves en cada un dels punts clau. Van aprofitar la passejada per representar fragments del llibre, deixar papallones negres i recordar què succeïa en cadascun dels llocs o per què eren importants.

El grup que millor i més ràpid va superar les proves, va ser premiat amb els mítics croissants de la pastisseria Foix, la preferida de la Marina i el Germán.


El Cid Campeador, “influencer” de la época. Actividad dirigida a 2n ESO

Desde la materia de castellano en 2º de la ESO estamos leyendo el Cantar del Mio Cid. El trabajo que hemos pedido a nuestros alumnos es convertir al Cid o alguno de los personajes importantes en un “influencer” de la Edad Media a través de Instagram. Se han creado un Instagram privado donde van colgando fotografías de lugares o dibujos hechos por ellos o collages digitales de creación propia con explicaciones de las aventuras que va viviendo el personaje. Los alumnos han podido optar, en el caso de no tener Instagram o no ser motivador para ellos (¡que los hay!), simular las publicaciones en un documento compartido con el docente. Os dejamos las capturas para que os hagáis una idea.