LLENGUA CATALANA

Creació d'un espai de ludoteca . Activitat dirigida a 1r d'ESO

L’alumnat de primer d'ESO aquest curs s'ha encarregat de crear un espai de ludoteca a la biblioteca de l'institut. En primer lloc, va dissenyar una campanya de recollida de jocs de taula de segona mà: tant en format paper, van penjar cartells a les aules i als passadissos de l’institut, com en format digital, que van penjar al web i a les xarxes socials. D’altra banda, van preparar un anunci teatralitzat que van representar a totes les aules per tal de fer una crida informant de la recollida.

Un cop van realitzar la recollida de jocs de taula, van revisar que continguessin totes les peces, reposant-les (amb materials reciclats) si era necessari i van elaborar una base de dades amb les fitxes de tots els jocs.

En aquests moments es troben en el procés de gravació dels tutorials explicant les regles dels diferents jocs, al quals s’hi podrà accedir des d’un codi QR a l’espai de la ludoteca de la biblioteca de l’institut.

Lectura del trimestre a instagram . Activitat dirigida a 2n d'ESO

Es tracta d’una activitat individual en què l’alumnat es posa en la pell del protagonista o en algun altre personatge significatiu de l’obra llegida i es converteix en un Instagramer o Influencer.

Procediment

L’alumnat obre un compte d’IG on només tenen un seguidor (la docent) i on només poden seguir un compte (el de la docent) i van fent posts a mesura que van llegint l’obra. Poden fer stories, poden fer citacions imaginàries d’altres personatges de l’obra, hastags... Els posts han de permetre que es pugui seguir el fil argumental de l’obra, però tenen via lliure per a afegir posts de collita pròpia si no trenquen el fil argumental.

Les captures de pantalla que adjunto són de la B. S (2nD) i de la J. S. (2nC).

Booktrailer en català. Activitat dirigida a 3r d'ESO

Amb l’objectiu d’acabar fent un booktràiler per a presentar-lo al certamen “El gust per la lectura”, al qual s’han inscrit 6 alumnes de 2n ESO, hem estat treballant el llenguatge audiovisual i què podem expressar amb aquest segons la perspectiva que donem a les imatges, siguin fotografies o siguin vídeos.

Procediment

Vam iniciar les sessions amb la presentació “Plans, angles i moviments de càmera”. Vam dedicar una altra sessió a portar exemples de videoclips, sèries i pel·lícules que ens agradaven de cadascun dels plans, angles i moviments de càmera que havíem vist prèviament.

En una altra sessió, vam anar al pati per gravar seqüències que exemplifiquessin tot allò après a l’aula. Un cop fetes les gravacions, vam dedicar una altra sessió a muntar els vídeos i finalment, l’última sessió vam passar els vídeos que cada grup havia creat i els vam anar comentant i avaluant.


Convertim la lectura del trimestre en sèrie de Netflix . Activitat dirigida a 3r d'ESO

Es tracta d’un treball en grups sobre la lectura “El mètode Grönholm”.

Procediment

El primer que fan tots és una infografia de l’obra. Un cop acabada, es posen en 6 grups i cada grup té una tasca assignada.

Grup 1: triar una seqüència i convertir-la en un guió cinematogràfic (literari i tècnic) com si fos una sèrie.

Grup 2: confeccionar l’storyboard o guió il·lustrat de la seqüència triada amb unes plantilles.

Grup 3: donar vida als personatges i interpretar el text. Gravar-se i muntar el vídeo. Hauran de llegir la seqüència triada amb atenció per empatitzar amb els protagonistes i traslladar les mateixes emocions en l’actuació. A l’inici, haurà d’aparèixer l'entrada de Netflix.

Grup 4: dividir la novel·la sencera en l’estructura habitual d’una sèrie de Netflix i elaborar la sinopsi dels capítols, com també els títols de cada capítol. S’haurà de detallar tota aquesta informació en unes plantilles que s’assemblin a les pantalles d’inici de Netflix.

Grup 5: publicitat i difusió. S’han d’elaborar cartells de la nova sèrie per posar a la via pública: marquesines de l’autobús, façanes d’edificis emblemàtics de la ciutat, etc.

Grup 6: campanya per a les XXSS. S’han de crear publicacions ingenioses de Tuiter o IG (posts, stories, enquestes...) utilitzant el to sarcàstic a què ens té acostumats Netflix.


Escape room Tirant lo Blanc. Activitat dirigida a 1r de Batxillerat

El Gran Turc els ha condemnat a mort i l’execució és imminent. Els penjaran al pati de la presó al toc de la mitjanit, després de 60 minuts. Els carcellers els han deixat sols a la presó mentre preparen les forques. Aconseguiran escapar? Cadascuna de les proves que han de superar corresponen a un episodi de Tirant lo Blanc.

Objectius:

− Motivar que l’alumnat realitzi una lectura atenta de Tirant lo Blanc.

− Aconseguir que l’alumnat retingui a llarg termini els coneixements adquirits.

− Realitzar una aproximació lúdica i vivencial a un dels grans clàssics de la literatura catalana.

− Fomentar el treball en equip i la competició sana entre grups.


Joc de rol sobre "Mirall trencat". Activitat dirigida a 2n de Batxillerat

L'alumnat de 2n de batxillerat ha acabat el trimestre fent una partida de rol sobre la novel·la de Mirall trencat, la lectura prescriptiva de les PAU que hem llegit aquest trimestre. Els jocs de rol són una molt bona oportunitat perquè l'alumnat s'acosti a contextos històrics, socials, literaris... d'una manera diferent a la qual estan habituats. Posar-se a la pell dels personatges de Mirall trencat és una manera vivencial i activa d'endinsar-se en el món rodoredià, alternativa i complementària a la lectura obligada de l'obra i a l'anàlisi de les característiques. Han gaudit d'una molt bona estona enredant els personatges de Teresa Goday, Salvador Valldaura, Eladi Farriols... Molts riures i una estona distesa per acabar un trimestre intens.