Når behovene for tjenester blir større, uten at de økonomiske rammene økes tilsvarende, blir kommune 3.0 med vekt på samskaping et viktig perspektiv. Dette utfordrer tradisjonelle rolleforståelser, oppgavedeling, organisering og styring av kommunal tjenesteutvikling, både politisk, administrativt og overfor frivilligheten og andre aktører i byen som ønsker å bidra.

Relevante* globale mål fra FN

Relevante globale mål fra FN

En del av arbeidet med ny samfunnsplan vil være å oversette relevante globale mål og delmål til lokal kontekst for Trondheim. Vi har trukket ut de som er relevante for dette temaet.


Lær mer om perspektivet

Flere må kunne bidra

Trondheims-samfunnet er fullt av ressurser. Folk har initiativ, energi og ideer til hvordan vi kan lage en enda bedre by, og morgendagens løsninger kan utvikles mange steder og i mange former. En slik tilnærming til samfunnsutvikling krever at hele kommuneorganisasjonen må være åpen, lyttende og samarbeidende for å stimulere til nye måter å tenke velferdstjenester på.




Kommune 3.0 - hvordan gjør man det?

Vi vet vi at vi må gjøre ting på andre måter i årene som kommer, men vi vet ikke nødvendigvis hvordan. Å omstille kommunen fra å være tjenesteleverandør til å i større grad være en partner i tjenesteutviklingen krever både faglig og kulturell utvikling i egen organisasjon. Vi må lære nye ferdigheter i kommunikasjon og samhandling. Det kan også hende vi må lære oss å ta større risiko - sammen med innbyggerne, frivilligheten og næringslivet må vi kanskje feile flere ganger før vi finner riktig inngang til en utfordring.

Andre måter å jobbe på for kommunen

Trondheim kommune trenger derfor å eksperimentere og finne nye verktøy for å levere bedre tjenester i tråd med innbyggernes behov. Kommunen skal legge vekt på å utvikle tjenestene i samarbeid med sivilsamfunnet.

En viktig utfordring er derfor å sikre at Trondheim kommune som organisasjon er skodd til å jobbe helhetlig og på tvers av sektorer mot felles mål. Den tradisjonelle sektororganiseringen i kommunen er i utgangspunktet ikke godt tilpasset tverrfaglige utviklingsoppgaver. Det er derfor viktig at vi ser hvordan vi best mulig kan utvikle nye og innovative måter å innrette arbeidet på slik at vi treffer best mulig med de tjenestene vi gir, utnytter personalressursene bedre og blir bedre i stand til å håndtere oppgaver der virkemidler og innsats fra ulike virksomheter og sektorområder må ses i sammenheng.

Utvalgte styringsdokumenter kommunen allerede har

  • Den samskapte kommunen (Bystyresak 68/19)

  • Universitetskommune 3.0

  • Strategi for forskning, utvikling og innovasjon 2014

  • Arbeidsgiverpolitisk plattform 2016–2020

  • Trondheim kommunes frivillighetspolitikk 2018–2021