Utviklingen av Trondheim handler også om hvordan kommunen bidrar til verdiskaping og utvikling i samarbeid med andre. Vårt lokale næringsliv har en sentral rolle i arbeidet med å nå bærekraftsmålene innen 2030. I det ligger det en felles forståelse om nødvendigheten av samarbeid, for å sikre bærekraftig verdiskaping.


Relevante* globale mål fra FN

Relevante globale mål fra FN

En del av arbeidet med ny samfunnsplan vil være å oversette relevante globale mål og delmål til lokal kontekst for Trondheim. Vi har trukket ut de som er relevante for dette temaet.


Lær mer om perspektivet

Byen som testarena

Stadig flere aktører ønsker å samarbeide med Trondheim. Som landsdelssenter er det naturlig at Trondheim er åpen for samarbeid, og tar rollen som en regional motor der det er naturlig og ønskelig.

Trondheim som by vil på flere områder brukes som en testarena for bærekraftig samfunnsutvikling i årene fremover. Dette kan gi oss løsninger på hvordan vi kan øke omstillingshastigheten mot et lavutslippssamfunn. Det forutsetter at kommunen blir en kompetent pådriver, medspiller og tilrettelegger, spesielt i prosjekter som krever offentlige tillatelser eller kunnskap om reguleringer. Et sentralt spørsmål i samarbeidet om bærekraftig verdiskapning er hvordan vi kan få det beste ut av Innovasjonsdistrikt Elgeseter og NTNUs campusutbygging, inkludert Ocean Space Center.

Bærekraftig verdiskaping

I 2019 ble Trondheim også anerkjent som FN-senter av FNs økonomiske kommisjon for Europa (UNECE). FN har spesielt merket seg det systematiske arbeidet som er gjort sammen med kunnskapsmiljøene, ikke minst gjennom Universitetskommune Trondheim 3.0, og samarbeidet med NTNU. Som Universitetskommune Trondheim 3.0 har kommunen og NTNU satt seg felles mål å utvikle modeller for innovasjon og omstilling i offentlig sektor. Det skal skje gjennom forskning, innovasjon, utdanning og deltakelse i utviklingsprosjekter av strategisk betydning for kommunen.

Næringsperspektivet

Trondheim kommunes ansvarsområder og ulike roller påvirker lokalt arbeids- og næringsliv på mange forskjellige måter. Det er viktig for Trondheim at kommunen har med seg næringsperspektivet inn i sin rolle som både tjenesteutvikler, myndighetsutøver, pådriver og samfunnsutvikler. Bedriftene er en del av løsningene på mange av de utfordringene som samfunnet står overfor. Trondheim kommune skal legge til rette for et seriøst, innovativt og konkurransedyktig næringsliv. Dette kan gjøres blant annet gjennom kommunens anskaffelsesstrategi, god og praksisnær undervisning, bevisstgjøring om partssamarbeidet og den nordiske modellen, god karriererådgiving, og forutsigbar og tilretteleggende myndighetsutøvelse.

Utvalgte styringsdokumenter

  • Gründerstrategi 2016-2019

  • Temaplan IKT, digitalisering og velferdsteknologi 2015-2018

  • Kommunesammenslåing Klæbu og Trondheim - gjennomgang og vurdering av interkommunale samarbeid og selskaper, og retningslinjer for Trondheim kommunes deltakelse i interkommunalt samarbeid (Bystyresak 202/18)

  • Smarte byer (Formannskapssak 211/17)

  • Strategisk næringsplan 2019

  • Avtale mellom Trondheim kommune og NTNU om Universitetskommune Trondheim 3.0

Meninger: