Høringsforslag til ny samfunnsplan

Trondheimsløftet -

Sammen skaper vi Trondheim

Trondheim kommune har det siste året jobbet med utviklingen av en ny kommuneplan, og nå ønsker vi tilbakemeldinger på forslaget som er laget. Formannskapet i Trondheim kommune vedtatt 29. mars å legge forslag til kommuneplanens samfunnsdel 2020-2032 ut på syv ukers høring og offentlig ettersyn, som gir alle i Trondheim muligheten til å gi tilbakemeldinger og forslag til justeringer.

Høringsperioden var i april og mai, med høringsfrist 27. mai 2022.



Hele planforslaget vårt kan du lese her :

Skisse ny kommuneplanens samfunnsdel 2020-2032 - hoveddokument.pdf

Les hele forslaget til samfunnsplan

Den nye samfunnplan inneholder mål og delmål for bysamfunnet de neste 12 årene. Målene fokuserer på å håndtere utfordringer og gripe muligheter innenfor sosial, miljømessig og økonomisk bærekraft for Trondheim.


  • Hovedmål 1:Trondheim tar ansvar for et grønnere samfunn

  • Hovedmål 2: Trondheim er en by med sterke fellesskap

  • Hovedmål 3: Kunnskaps- og teknologihovedstaden Trondheim er et kraftsentrum for en bedre verden


Du kan se nærmere på målområdene og de ulike delmålene og strategiene i denne klikkbare målstrukturen


Har du formelle høringsinnspill til samfunnsplanen du ønsker å formidle til oss? Se hvordan du sender inn formelle høringsinnspill helt nederst på siden! 👇

Hvorfor Trondheimsløftet?

Trondheimsløftet: Sammen skaper vi Trondheim handler om hvordan vi sammen skaper den byen vi ønsker å leve i, uten at det går på bekostning av mulighetene for kommende generasjoner. Vi skal løfte byen, samtidig som vi inngår et løfte om å samarbeide for å nå målene vi setter oss. Det handler om valgene hver og en av oss tar hver dag de neste tolv årene, og hvilke verdier vi ønsker å legge til grunn.

Framtidas Trondheim skapes i samarbeid mellom kommune, innbyggere, kunnskapsmiljøer, næringsliv, kulturliv, idrett og frivillig sektor. Vi utløser kreativitet, engasjement, ny kunnskap og nye løsninger ved å være nysgjerrig, involverende og lyttende til aktører med ulike ressurser, erfaringer og kunnskap. Samskaping handler om å delta i partnerskap hvor ulike aktører får gi selvstendige bidrag til å drive fram løsninger. Samskaping basert på likeverdighet, åpenhet, gjensidig tillit og raushet er viktige verdier for å oppnå visjonen vår. Det vil styrke fellesskapet om de valgene vi må ta for at vi i 2032 sammen skal skape et kraftsentrum for en bedre verden og et grønnere samfunn med sterke fellesskap.

Bærekraft i Trondheim

I Trondheim jobber vi med bærekraftig utvikling hver dag. Mye av det vi gjør har forankring i bærekraftsmålene, og det er viktig at vi anerkjenner det som allerede gjøres i både kommunen og bysamfunnet. Selv om mye er bra, må vi likevel bli bedre. Bærekraftsmålene åpner for nye former for verdiskapning, hvor Trondheim som by har mye å bidra med. Trondheim kommune har tatt en sentral rolle som pådriver i det lokale, nasjonale og internasjonale bærekraftsarbeidet. Kommunen samarbeider med de nasjonale myndighetene, Kommunesektorens organisasjon (KS) og andre aktører om å utvikle og bruke metoder og verktøy for å følge opp FNs bærekraftsmål. For å lykkes i å bidra til å løse globale utfordringer er vi avhengig av at det er sammenheng mellom kommunale planer og mål til både nasjonal politikk og globale standarder for måling av bærekraft.

Målsetting: Planen skal ha en tydelig forankring i FNs bærekraftsmål og de tre dimensjonene sosial, miljømessig og økonomisk bærekraft, og muligheter for bærekraftig verdiskaping og utvikling av byen.


Forutsetning: Utfordringene er komplekse, og mange må bidra til å løse opp i disse “flokene” sammen.

Resultatmål for planen er at kommunen og byen får en samfunnsplan som:

  1. Er byens og kommunens viktigste styringsdokument fram mot 2032, med en tydeligere og sterkere innbygger- og politikerstyrt utvikling av kommunens langsiktige planlegging og forvalting.

  2. Har en god visjon for byen.

  3. Har tydelige og relevante mål fram mot 2032, med delmål og tilhørende strategiske veivalg som underbygger en klima og miljømessig, sosial og økonomisk bærekraftig vekst.

  4. Har en tydelig forankring i FNs bærekraftsmål og de tre dimensjonene sosial, miljømessig og økonomisk bærekraft, og muligheter for bærekraftig verdiskaping og utvikling av byen.

  5. Prioriterer og konkretiserer FNs bærekraftsmål, og kobler planen til lokalt, regionalt og nasjonalt arbeid med å nå bærekraftsmålene.

  6. Gir føringer for annet planarbeid i kommunen og byen og de økonomiske hovedprioriteringene i kommunens Handlings- og økonomiplaner.

  7. Er lettfattelig og tydelig med klart språk.


Usikker på hvordan du leverer et formelt høringsinnspill?

Det gjør du enkelt og greit ved å sende oss en e-post eller et fysisk brev! Alle innspill per e-post eller brevpost må merkes med saksreferanse: 20/46547 - Kommuneplanens samfunnsdel. Da er vi sikre på at det havner på riktig plass.

Send oss en e-post til: tk.postmottak@trondheim.kommune.no

Merk e-posten med: 20/46547 - Kommuneplanens samfunnsdel

Analogt per post til:

Trondheim kommune, Postboks 2300 Torgarden, 7004 Trondheim. Merk brevet med saksnummer 20/46547