I dag forbruker vi mye mer enn hva som er bærekraftig for kloden. Forbruket vårt har stor innvirkning på hvordan vi håndterer det grønne skiftet, og kan sees på som et viktig perspektiv alene. Vi må tilrettelegge for økt konkurransekraft i en sirkulær økonomi. Trondheim kommune har en viktig rolle i folks hverdag både som organisasjon, pådriver, arbeidsgiver og læringsinstitusjon.

Relevante* globale mål fra FN

Relevante globale mål fra FN

En del av arbeidet med ny samfunnsplan vil være å oversette relevante globale mål og delmål til lokal kontekst for Trondheim. Vi har trukket ut de som er relevante for dette temaet.


Lær mer om perspektivet

Norge på toppen i forbruk i EU/EØS

Trondheim kommune kan som samfunns- og tjenesteutvikler legge til rette for en mer sirkulær økonomi der ressurser gjenbrukes i større grad enn i dag. Dette vil også hjelpe vårt næringsliv til å øke konkurranseevnen, og dermed bidra til sysselsetting og verdiskaping.

Ifølge statistikk fra Eurostat er innbyggere i Norge på toppen i forbruk i EU/EØS, rett etter Luxembourg. I 2018 brukte nordmenn 26 prosent mer enn gjennomsnittet i Europa. Hvis alle mennesker på jorden skulle ha samme forbruk som en gjennomsnittlig innbygger i Norge ville vi trenge 3,4 jordkloder, ifølge en undersøkelse gjort av FN-sambandet i 2018. Forbruk skaper avfall, og om dette ikke blir riktig håndtert og inkludert i en sirkulær verdikjede får vi både et avfallsproblem – og vi mister en mulighet til økt verdiskaping. Hver innbygger i Norge produserer 421 kg husholdningsavfall, ifølge SSB i 2019. I tillegg kommer næringsavfall. Det vil være hensiktsmessig å se nærmere på gjeldende praksis og regelverk når det gjelder avfallshåndtering og potensialet innenfor dette området.


Det offentliges påvirkningskraft

Forbrukere i 2019 er mer åpne for radikale endringer av eget forbruk enn tidligere, ifølge Forbruksforskningsinstituttet (SIFO) 2019. Det er likevel naivt å tro at man kan få til hurtige og nødvendige endringer i forbruket uten at myndighetene og kommuner spiller en aktiv rolle. Trondheim kommune kan gå foran og legge til rette for å få redusert matsvinn og økt ombruk og gjenbruk av utstyr, møbler og byggematerialer. Kommunen kan også etablere plattformer for deling, låne og fiksing, og stimulere til en næringsutvikling innenfor sirkulær økonomi.

Endring av forbruksmønsteret vårt

Det handler om å få gjort mer med mindre ressurser. Vi må alle endre forbruksmønsteret vårt for å sikre gode levekår for nåværende og fremtidige generasjoner. Kommunens rolle i det grønne skiftet og reduksjon i forbruk står sentralt. Vi har stort handlingsrom når det gjelder forbruket i egne kommunale enheter, men mindre handlingsrom når det kommer til folks private forbruk.

Utvalgte styringsdokumenter

  • Kommunedelplan energi og klima 2017-2030

  • Læreplanen

  • Erklær nødsituasjon - klimamålene må skjerpes (Bystyresak )

  • Kommunedelplan for avfall (2018-2030)

Meninger: