Tsjechië

Oktober 2023

De gangen waren zeer ruim en werden optimaal gebruikt: zitzakken, zeteltjes, tafels, whitebord, leeshoeken,... De zorgleerkrachten gebruikten deze mogelijkheden doorheen de dag.

Na elk lesuur van 45 minuten konden de leerlingen 10 minuten ontspannen in hun eigen klas of gang. Er waren verschillende mogelijkheden om te ontspannen zoals pingpongtafel, voetbaltafel, gsm, zeteltjes,... De kinderen eten en drinken tijdens deze pauzes.

Een uitgebreid aanbod aan digitale middelen zoals iPads, MacBooks, OZObots, beebots, Lego WeDo,... Er waren handige oplaadstations op wieltjes. De digitale middelen werden ook gebruikt in combinatie met de werkboeken. Zo kon de leerkracht meteen zien welke kinderen mee waren met de leerstof.

Mooie ruime lokalen met voldoende kastruimte in de kleuterschool. Er stonden geen hoeken, de materialen werden aan de zijkant bewaard zodat er een open ruimte was in het midden van de klas die veel mogelijkheden bood.

In de kleuterschool werd er veel Montessori materiaal aangeboden. De kinderen kiezen of ze alleen willen spelen of in groep. Bij het alleen spelen nemen ze hun individuele matje, anders gaan ze op de grote mat zitten.

De zelfstandigheid in de kleuterklas wordt enorm gestimuleerd; ze ruimen zelf de materialen op die ze zelf genomen hebben. Dit verloopt op een zeer rustige en gestructureerde manier. Na elke kringactiviteit ruimen ze hun eigen kussentje op. Leerstof wordt telkens in de kring aangebracht met de ganse groep (3 tot 6-jarigen). De juf zorgt voor gelaagdheid in de activiteit, wat zorgt voor een ruime differentiatie.

Elke klas is voorzien van een eigen toiletten en keuken (inclusief kok). De kleuters nemen zelf hun bord en beker tijdens het eten en ruimen dit ook terug op. Na het eten wassen ze zelfstandig hun handen en mond. Ze doen dit uit eigen initiatief, zonder dat de juf dit zegt. Elk kind heeft zijn eigen beker en handdoekje.

Elke kleuter krijgt de mogelijkheid om een middagdutje te doen. Ze doen op dit moment zelfstandig hun pyjama aan.

Elke ochtend start met het onthaalmoment waar het weer besproken en getekend wordt. 

We namen veel ideeën mee voor onze speelplaats! De zandbak is overdekt en het speelhuisje biedt veel mogelijkheden tot spel (winkel, poppenkamer,...). Ook tijdens de speeltijd doen de kleuters hun buitenschoenen en speelbroek zelfstandig aan.

De juf van het eerste leerjaar geeft een klassikale instructie in de zithoek aan het bord. De kinderen nemen zelf hun matje en ruimen dit nadien zelf op. Er wordt met concrete materialen binnen een thema gewerkt, ook tijdens de rekenles. De kinderen leren drukletters schrijven en er wordt veel aandacht besteed aan het voorbereidend schrijven. 

Elke leerkracht heeft zijn eigen bureautje in de leraarskamer. Hier bereiden ze lessen voor, wordt er verbeterd, gegeten, gedronken en gelachen.

De leesklas is een gezellige ruimte met zeteltjes en een mooi aanbod aan boeken.

Elke klas heeft een zithoek, de leerkracht beslist zelf of dit vooraan of achteraan is. In elke klas staat ook een piano.

Er is een uitgebreid aanbod aan naschoolse betalende activiteiten waar de kinderen zich voor kunnen inschrijven. Zo zagen we OZObots, potten bakken, pianoles, sport en spel, koken, knutselen,... De leerkrachten kunnen zichzelf hiervoor aanbieden om dit te organiseren en krijgen hiervoor een financiële vergoeding. De naschoolse activiteiten starten meteen na de middag.

Kinderen met speciale noden hebben een persoonlijke assistent. Afhankelijk van de behoefte is de assistent een volledige week bij het kind of enkele uren per week.

We deden een leuke quiz over België met 14-jarigen. Ze genoten van alle Belgische lekkernijen. De kinderen wisten al veel over België.

Er is een schoolpsycholoog die op vaste momenten aanwezig is. De kinderen kiezen zelf of ze hier gebruik van willen maken of ze kunnen aangemeld worden door de leerkracht.

Wij werden erg geïnspireerd door de warme school. Er waren veel overeenkomsten met onze school in België, maar we leerden ook een aantal nieuwe dingen. We kijken ernaar uit om dit op onze school te implementeren en de kwaliteit van het leren te verbeteren. Bedankt voor de gastvrijheid!

Stéphanie, Lynn, Joyce en Koen