Száz évvel Wilmos Krausz rabbi halála óta

ניני  הרב קראוס החליטו ללמוד את כל ש"ס המשניות ולקראת יום הזיכרון - מאה שנה לפטירתו, לקיים מפגש בזום ללימוד הפרק האחרון של המשנה האחרונה . השתתפו נינים ובני נינים של הרב. היה מפגש מרגש. ברכו בזום נציגים מכפר הולדתו של הרב - סולאד וממקום מגוריו - שיופוק- שם טמון אביו של הרב ר' אליעזר צבי ע"ה

         ברכה מאת מר גאבור קייזלר - חבר הנהלת הקהילה היהודית בדברצן

כתבה על הרב קראוס , סיום הש"ס והקמת הגלעד , מתוך שבתון 58 של הקהילה היהודית בדברצן. חיבר: גאבור קרייזלר

Sabbaton58-1 copy.pdf

אזכרה במלאת מאה שנה לפטירתו של הרב הראשי קראוס וילמוש בנימין זאב

 

בכו' בשבט 7 בפברואר חל יום הזכרון של כבוד רוממותו הרב הראשי של דברצן לשעבר. 100 שנה לפטירתו. ערב זיכרון ולימוד משותף בזום נערך בישראל. הזמינו גם אותי להשתתף אך לא היתה באפשרותי. שלחתי קטע ברכה בשפה העברית  בוידאו בשם הנהלת הקהילה.

להלן בקצרה תולדות החיים של כבוד הרב הראשי:

קראוס וילמוש (1853-1921) או בשמו העברי בנימין זאב, נולד בחודש מרץ 1853 בכפר סולאד במחוז סומוגי, למשפחה דתית קשת יום . הוא איבד בגיל צעיר את אביו היקר. אמו דאגה כי מגיל צעיר ילמד לרבנות. מגיל צעיר עזב את בית הוריו והתחנך בישיבות בטאטא טאב ובפרישבורג ובכולם הצטיין. בפרישבורג  קיבל הסמכה לרב. הוא לא הסתפק בכך ובואשרהיי קיבל הסמכה להוראה, אשר אפשרה לו מאוחר יותר להקים בית ספר בסאסרגן. שם הוא גם פגש את שותפתו לחיים,פולאק ברטה- בתו של הרב הראשי של סאס רגן הרב הילל פולאק-. כאן הוא קיבל הזמנה ב4 בינואר 1887 לשמש כרב האורתודוכסי של קישקונהאלש. בעיר זו כיהן 4 שנים לא התפלאנו שהעירייה  נתנה לרב תעודת הוקרה מיוחדת על ידיעותיו ועשייתו למען התרבות ההונגרית.

בגלל ידיעותיו הנרחבות ,השכלתו המגוונת וידענותו הגדולה ביהדות, הרבה קהילות ביקשו שיכהן כרב הקהילה שלהם.

תקופת דור הזהב של קהילתינו (1890-1914) חלה בתקופת כהונתו של קראוס וילמוש – בנימין זאב, אשר הנהלת קהילתינו קראה לו מכס מושבו בקישקונהלאש לדברצן. האיש שלמד בישיבות בטאטא בטאב ובפרישבורג, אשר בזו האחרונה היה תלמידו של הכתב סופר ושם גם קיבל כתב הסמכתו לרב. בסאסרגען שימש כמ"מ מקום של הרב וכן שימש כמורה בבית הספר היהודי במקום. משם הגיע לקשקונהלאש ואז- לדברצן.

עזרה רבה ותמיכה קיבל הרב וילמוש קראוס מרעייתו ברטה, בתו של הרב הילל פאללאק, רבה של סאסרגן.                                                                                                      באורח חייהם היוו מודל וזכו לכבוד והערכה מכל הקהילה.

אחרי בחירתו לכהונה בדברצן , שרת את הקהילה במשך 30 שנה עד ל4 בפברואר 1921, יום פטירתו, והוא בן 68 שנה.

בבית הקברות  הספיד אותו דר' ברנשטיין בלה , רבה הראשי של נירטהזה, וליד הקבר ספדו לו בנו קראוס ליפוט ורבנים נוספים.

על אף ידענותו הרבה בהשכלה כללית , תרבות ואומנות, דבק באדיקות בדתו. נלחם בתקיפות נגד התנועה הרפורמית ביהדות ודבק בעקרונות הסטאטוס קוו.

הרב שאף תמיד להתמיד ברוח המסורת היהודית למרות כל הלכי הרוח החדשים שצצו בחברה.

תקופת כהונתו בת 30 השנה זכתה לכבוד והערכה מכולם. לא רק מחברי הקהילה אלא גם מקרב מנהיגי דתות אחרות. הם נכחו פעמים רבות בדרשות שנתן הרב בבית הכנסת, אותם נשא בשפה ההונגרית המליצית.

הוא היווה מקור בלתי נדלה של אהבה ונתינה. לא רק במילים אלא בעיקר גם במעשים. משפחתו הייתה מרובת ילדים וחייתה מאד בצמצום. למרות זאת דלת ביתו היתה תמיד פתוחה לנזקקים.

את ארון הקבורה שלו בנו מלוחות העץ של השולחן עליו האכיל את הנזקקים.

עד עצם היום הזה יש בקהילה זיכרון על כך שלא היה מקרה שהרב עבר ליד נזקק ברחוב מבלי לשאול לשלומו ולבדוק מה הוא צריך, ולדאוג לו לסיוע.

בתקופת כהונתו הוקם בשנת 1897 בית הכנסת הגדול ברחוב דיאק פרנץ ובשנת 1910 בית הכנסת ברח קאפולנאשי. כמו כן הוקם בית  ספר תיכון לבנות והגימנסיה היהודית. כבוד הרב עמל קשה גם בתוך הקהילה וגם מחוצה לה , להקמת כל מוסדות הציבור הללו.

אחרי מותו של הרב מינתה הקהילה את בנו הרב קראוס ליפוט למ"מ הרב, עד לשנת 1923 , מועד הבחרו של הרב דר' שמואל שלזינגר 


קרייזלר גאבור



Sabbaton58-2.pdf

 

טכס האזכרה לרב הראשי וילמוש קראוס בישראל

 

מרבית צאצאי הרב הראשי גרים בישראל.

מבני הדור הרביעי לרב זכיתי להכיר את יוסי קראוס נכדיו ובני משפחתו , בביקורם בדברצן.

בכפר הולדתו של כבוד הרב, סולאד , נפגשתי עם זאב אורן . שם גם פגשתי בעוד קרובי משפחה נכבדים.

זאב אורן הזמין אותי להשתתף בטכס לימוד בזום ב7 בפברואר לזכרו של הרב. הוא סיפר לי כי חודשיים לפני כן החליטו במשפחה ללמוד את 6 סדרי המשנה, וחילקו את המסכתות בין קרובי המשפחה, לעילוי נשמתו של כבוד הרב.

בטכס בזום למדו את הפרק האחרון של המסכת האחרונה. בזום השתתפו 35-40 מצאצאי הרב קראוס. כמו כן השתתפו בזום משיופוק  אוה ולאצי הרסטי , נציגי אגודת הידידות שיופוק נתניה, למילות ברכה. הם תחזקו את בית העלמין היהודי בשיופוק ולפני כ 10 שנים מצאו את מקום קבורתו של אליעזר צבי- אביו של הרב קראוס. משפחת קראוס גרה בשיופוק בשנים 1860-1880.

מכפר הולדתו של הרב קראוס, סולאד, השתתף בזום הכומר הרפורמטיבי היידו זולטן לוונטה, אשר גם נשא מילות ברכה לזכר הרב. הוא היה גם זה שיזם הקמתו של גלעד לזיכרו של הרב קראוס. הטכס להסרת הלוט מעל הגלעד התקיים באוגוסט שנה שעברה  בהשתתפות אורחים רבים. ביניהם נציגי הקהילה שלנו, קרייזלר גאבור וגרוס סוזנה- סגנית ראש הקהילה.

גבי שלח לטכס האזכרה בזום, ברכה נרגשת בשפה העברית בוידאו.

בסיום הברכות, למדו את סיום ש"ס המשניות.

לאחר מכן הוקרנה מצגת על קורות חייו של הרב קראוס.

 

קרייזלר גאבור