Lacul Pustnicul/ Pasărea (de la Cozieni, Pustnicul și Brănești) are avifaună sălbatică atractivă

2

Ică Giurgiu


Aflat la 20 de kilometri sud-est de București lacul are cel mai cunoscut acces pe la mănăstirea Pasărea, descris, ilustrat și explicat la.

Imaginea 2 arată podul care duce la stejarii monumentali ai mănăstirii Pasărea (stânga) și la țărmul pentru pescari (dreapta). Locurile de pescuit sunt accesibile cu mașina coborând un scurt drum pietruit care se desprinde către dreapta din șoseaua asfaltată Cozieni - Brănești,  nu departe după ce trecem de mănăstirea Pasărea. 

3   Mănăstirea Pasărea, vedere de deasupra locurilor de pescuit.

4   Lângă mănăstirea Pasărea.

5

6

5-7   Lacul și locurile pentru pescuit. 

Spre aval (imaginea 8, vedere dinspre mănăstirea Pasărea) lacul are un baraj și un deversor.

8

Malul sud-vestic al lacului, de la șoseaua București - orașul Pantelimon - comuna Brănești până la șoseaua București - orașul Pantelimon - satul Cozieni este străbătut, prin pădure, de o MINUNATĂ potecă/ alee de pe care avem perspectivă și asupra a aproape întregului mal nord-estic. În fundalul imaginilor 5-8 este pădurea prin care trece această potecă. Parcurgerea ei integrală, într-un sens, durează vreo 45 minute. Poteca se derulează foarte aproape de malul apei și are ramificații spre locurile de pescuit. Aproximativ pe la jumătatea ei este semiprăbușită spre apă pe o distanță de câțiva metri dar acest loc poate fi comod ocolit prin pădure.

Lacul se împarte în două sectoare. Amonte de barajul din imaginea 8 este partea unde pescarii trebuie să plătească o taxă și să respecte câteva condiții privind capturile. Aval de barajul din imaginea 8 este partea unde se poate pescui fără taxă (mai pitorească, mai frecventată de avifaună), de-a lungul bălților create de pârâu.

Ei bine, uite cum se intră dinspre Brănești pe această potecă/ alee de pe malul sud-vestic al pârâului și lacului, pe care îl străbate în totalitate. De la liceul teoretic din Brănești, aflat chiar la intrarea în localitate, pe partea stângă, pe șoseaua București - orașul Pantelimon - Brănești (se poate ajunge aici, de exemplu, cu autobuzu R458), ne întoarcem pe partea cu liceul (răcoroasă stație de autobuz în dreptul parcului său) (câteva zeci de metri), către orașul Pantelimon. Spre dreapta se desprinde strada Constanța, pe care o traversăm. Continuăm să mergem câteva zeci de metri pe lângă șosea, mărginită aici de o balustradă auto metalică. Imediat cum se termină balustrada, spre dreapta debuteză, prin pădure poteca despre care am afirmat că este minunată (în orice anotimp!).

Dacă vrem să intrăm pe această potecă dinspre Cozieni (și aici vin autobuze cu R, de la Republica și Bucur Obor) trebuie să-i descoperim începutul la marginea pădurii de pe dreapta șoselei București - orașul Pantelimon - satul Cozieni, înainte de a trece peste lacurile din dreapta și stânga ei (la intrarea în Cozieni, imaginea 1), pe malul sud-vestic al Lacului Pustnicul/ Pasărea. Desigur, imaginile de pe Google maps, ne pot ajuta să înțelegem și să descoperim caracteristicile de relief ale locurilor.

9

Pe malul nord-estic al pࣸârâului și lacului (imagini 9, 10) putem intra parcurgând strada Constanța (am spus mai sus unde este) și apoi potecuța care se desprinde din capătul acesteia către stânga. Nu după multe zeci de metri va trebui să renunțăm, vegetația sălbatecă spinoasă deranjându-ne. Mult mai comod ajungem pe malul nord-vestic al lacului, în dreptul barajului din imaginea 8, venind dinspre șoseaua Brănești - Pasărea (și pe aici circulă un autobuz R, de la casa Presei). De la liceul mai sus amintit mergem pe strada Nicolae Bălcescu (adică șoseaua Brănești - Pasărea) și după aproximativ 15 minute, spre stânga se desprinde Calea București de pe care (după vreo 10 minute) vom intra pe strada Alba Iulia și imediat vom coborî pe malul lacului, în dreptul barajului.   

10

Aici, amonte și mai ales aval de baraj, ne-am bucurat de prezența păsărilor de baltă, aflate la pânda zilnică (imagini 11-20).

11

12

13

14

15

16   Șarpe de apă. Dimensiune, o plută de undiță.

17

18

19

20