Cazemata de la Cândești, între Siret și Botoșani, în Podișul Sucevei

1

Vasile Bouaru (Rădăuţi)

 

Dacă ne deplasăm pe drumul 29C, dinspre oraşul Siret spre oraşul Botoşani, la 13 km de Siret vom intra în satul Cândeşti din judeţul Botoşani. Imediat după borna de 13 km, pe partea dreaptă, la nici 25 m de drumul asfaltat, vom zări un zid din beton (foto 1). Pare un zid obişnuit şi se poate trece uşor cu vederea. La mai puţin de 2 km spre sud-vest curge Râul Siret.

Dacă ne apropiem de el (foto 2) îi zărim structura şi ne dăm seama că este o cazemată. Zidul are forma unui pentagon. În partea opusă drumului găsim primele detalii de construcţie, astupate parţial de crengi puse de localnici (foto 3). Iată o gură de tragere îndreptată spre vest (foto 4). Şi pe aici, unde suntem foarte aproape de graniţa cu Ucraina, a trecut tăvălugul celui de-al Doilea Război Mondial.

2

3

4

Timp de 70 de ani de la evenimentele de atunci apa a acţionat încet dar sigur iar scurgerile împreună cu materialul din care a fost făcută cazemata au generat numeroase stalactite (foto 5). Cazemata este construită din beton armat, foarte gros. De aceea a şi rezistat timpului (foto 6).

5

6

Înainte de a pătrunde în interior aruncăm o privire pe celelalte laturi ale construcţiei (foto 7). Iat-o privită de la câţiva metri distanţă (foto 8).

7

8

Pătrundem în interior cu oarecare teamă, cu gândul la ceea ce a fost în trecut (foto 9). S-a conservat bine (foto 10).

9

10

Camerele sunt răcoroase iar betonul foarte gros întreţine aceasta atmosferă (foto 11). Şi în interiorul cazemate, sunt multe stalactite în tavan (foto 12).

11

12

Într-un colţ întunecos, o ţeavă groasă, puţin ruginită, a rezistat timpului (foto 13). Mergem mai departe şi ne simţim ca într-o peşteră (foto 14).

13

14

Numărăm 6 încăperi mai mari sau mai mici. Iată partea dinspre intrare văzută din interiorul cazematei (foto 15). Mergem până la ultima cămăruţă (foto 16) apoi facem cale întoarsă.

15

16

Putem urca deasupra cazematei (foto 17) unde acoperişul foarte gros pare aproape neatins de vreme şi vremuri (foto 18). Iată intrarea în cazemată văzută de deasupra precum şi locul pe unde ne-am putut căţăra pe acoperiş (foto 19).

17

18

19

20

După construcţie şi orientarea spre vest a gurilor de tragere pare să fie o cazemată sovietică. Se deosebeşte arhitectural faţă de cazematele întâlnite în zona Târgu Neamţ, Dumbrava, Sodomeni.

Coborâm la baza cazematei unde într-un lan cu cereale aflat exact lângă ea este o floare a soarelui (foto 20).