Drumul forestier Straja - Putna, acces spre traseele montane, Munţii Obcina Mare

articolul continuă de la https://sites.google.com/site/romanianatura1/home/relief-romania-muntii-carpati/carpatii-rasariteni-harti-marcaje-pesteri/muntii-obcina-mare-harta-marcaje-pesteri/masivele-dintre-localitatile-straja-si-putna-in-detaliu-muntii-obcina-mare


 Un drum forestier important uneşte satul Putna (aflat la sud) de satul Straja (aflat la nord) şi de creasta pe care am descris-o la Creasta Gura Putnei - Poiana Strigoaia (https://sites.google.com/site/romanianatura1/home/relief-romania-muntii-carpati/carpatii-rasariteni-harti-marcaje-pesteri/muntii-obcina-mare-harta-marcaje-pesteri/masivele-dintre-localitatile-straja-si-putna-in-detaliu-muntii-obcina-mare).

Dacă dorim să ajungem din satul Straja pe acest drum forestier, ne înscriem pe drumul ce duce spre fosta gară C.F.R. Înainte de a ajunge la podul peste Râul Suceava, privim crestele paralele aflate la nord de creasta principală pe care am descris-o în detaliu (https://sites.google.com/site/romanianatura1/home/relief-romania-muntii-carpati/carpatii-rasariteni-harti-marcaje-pesteri/muntii-obcina-mare-harta-marcaje-pesteri/masivele-dintre-localitatile-straja-si-putna-in-detaliu-muntii-obcina-mare ) (foto 1). 

1

                              2

Traversăm Râul Suceava după câteva sute de metri de la drumul principal care traversează satul Straja, nu înainte de a privi spre amonte unde remarcăm imediat Vârful Cârmaciu (foto 2), pe care am ajuns la finele traseului descris la https://sites.google.com/site/romanianatura54/home/carpatii-rasariteni/obcinile-brodinei/catunul-norocu-obcinile-brodinei-lipit-de-granita-de-nord-are-trei-case-locuite. Podul pe care traversăm râul (foto 3) este acelaşi la care am încheiat una dintre etapele de parcurgere a Râului Suceava, respectiv podul din imaginea 36 de la https://sites.google.com/site/romanianatura10/home/carpatii-rasariteni/obcina-mare/falcau---straja-de-a-lungul-furioasei-suceava-muntii-obcina-mare.

3

                           4

Imediat după pod privim spre nord unde munţii sunt puternic luminaţi de soare (foto 4). Spre dreapta faţă de sensul de mers se desprinde drumul care duce, pe lângă fosta gară, spre Valea Boului (foto 5). Ne vom abate spre stânga însă vom fi atenţi pentru că mai există o bifurcaţie. Drumul aflat mai jos în imaginea 6 ne conduce în câteva sute de metri spre o mică poiană unde am întâlnit cele câteva ruine amintite la https://sites.google.com/site/romanianatura62/home/carpatii-rasariteni/obcina-mare/straja---gura-putnei-in-lungul-raului-suceava-muntii-obcina-mare , foto 5a, 5b, 5c şi 5d. Drumul pe care îl vom urma este cel care urcă domol, exact pe sub liziera pădurii din imaginea 6.

                              5

6

                                           7

Parcurgem câteva sute de metri şi găsim un loc degajat de unde privim spre stânga, către satul Straja şi munţii de la graniţa de nord a ţării (foto 7). Continuăm deplasarea, drumul urcă uşor şi ocoleşte Vârful Scorbura pe la poalele sale (foto 8). Suntem în umbra muntelui din dreapta noastră în sensul de mers. Undeva mai sus este traseul care urcă din Straja spre Vârful Scorbura. Prin câteva văioage secundare zărim şi câteva raze de soare când acesta este suficient de sus (foto 9). Urcăm mai departe o pantă foarte lină (foto 10) şi trecem printr-un loc ceva mai degajat (foto 11). Natura oferă peisaje de basm. Apoi pădurea pare să „strângă” drumul, copacii aproape că îşi unesc coroanele (foto 12). 

                                      8

9

                                     10

                                    11

12

Imediat găsim un alt loc degajat unde avem perspectivă spre Valea Sucevei (foto 13). Suntem prin zona pe unde am coborât de pe Vârful Scorbura (imaginea 22 de pe traseul descris la https://sites.google.com/site/romanianatura52/home/carpatii-rasariteni/obcina-mare/din-putna-pe-varful-scorbura-muntii-obcina-mare). 

13

                              14

Continuăm deplasarea şi ajungem la o curbă a drumului (foto 14) după care privim spre înapoi, către vale (foto 15). Pe aici este traseul care urcă, pe una din pantele cele mai mari, spre Vârful Scorbura (traseul 1 de pe versantul nordic). În dreapta noastră avem o frumoasă poiană (foto 16). Imediat drumul face o nouă curbă spre stânga, traversând un pod. Înainte de pod, în sensul dat de săgeţile roşii din imaginea 17 continuă traseul 1 de pe versantul nordic.

                                       15

                                              16

17

19

                                            20

Noi continuăm deplasarea pe drumul forestier depăşind o mică porţiune abruptă rezultată probabil de la construcţia drumului. Apoi, după o curbă spre dreapta, urmează o porţiune aproape rectilinie unde drumul îşi schimbă direcţia spre sud ocolind Vf. Scorbura (foto 19). Urmează un urcuş uşor de unde observăm spre stânga, printre copaci, vârful peste care am trecut la intrarea în traseul de creastă, respectiv cel din imaginea 27 de pe porţiunea Gura Putnei - Scorbura (foto 20; https://sites.google.com/site/romanianatura64/home/carpatii-rasariteni/obcina-mare/de-la-gura-putnei-pe-varful-scorbura-in-muntii-obcina-mare ). Nu putem să nu admirăm brazii plini cu zăpadă din dreapta noastră, dinspre semeţul vârf (foto 21).

21

                             22

23

Pădurea pare să acapareze din nou drumul forestier (foto 22), dar pentru câteva sute de metri pentru că ajungem la intersecţia traseului de la Gura Putnei cu drumul pe care suntem (zona fotografiei 48 de pe acel traseu). De pe traseul de creastă care porneşte din Gura Putnei am ajuns aici prin locul marcat de săgeata roşie în imaginea 23. Din Straja şi până aici am făcut o oră. Continuăm deplasarea spre Putna (foto 24). Drumul coboară uşor şi undeva mai la vale are o derivaţie spre stânga, spre satul Gura Putnei (foto 25). În continuare drumul are multe serpentine. La una din ele se desprinde un alt drum dar care se înfundă repede, spre dreapta faţă de sensul de mers (foto 26). 

                                             24

                            25

26

Depăşim o porţiune mai frământată, cu mici zone de abrupt şi văioage strânse (foto 27). Încă puţin şi ajungem într-o mică poiană (foto 28) din care se desprinde un drumeag spre stânga faţă de sensul de mers şi pe care se poate ajunge foarte repede la primele case din satul Gura Putnei. Tot de aici, dar spre dreapta, se observă poteca ce urcă spre Poiana Jijia sau Jiji. Imediat cum depăşim această poiană privim spre înapoi unde se observă mai bine drumeagul ce duce spre Gura Putnei (foto 29). 

                           27

                       28

29

Mergem mai departe şi admirăm spre stânga o parte din creasta descrisă pe traseul care leagă satul Gura Putnei de Vârful Prisăcuci, traseul 1a de pe versantul sudic (foto 29a). De aici mai avem foarte puţin până în locul în care drumul coboară spre Putna (foto 36).

29a

                             30

Traseul din Putna până în acest loc l-am descris parţial între imaginile 3 şi 8 pe traseul https://sites.google.com/site/romanianatura52/home/carpatii-rasariteni/obcina-mare/din-putna-pe-varful-scorbura-muntii-obcina-mare. În spatele mănăstirii Putna este o bifurcaţie de drumuri. Cel din stânga din imaginea 30 duce spre Sihăstria Putnei şi tot pe acesta ne-am deplasat spre alte puncte de intrare în trasee spre creasta principală. Drumul care duce spre Straja este cel din dreapta în imaginea 30, respectiv drumul forestier Glodu care trece exact pe lângă gardul din spatele mănăstirii Putna (foto 31). Toamna târziu am mai găsit ciuperci pe marginea acestui drum (foto 32).

                             31

32

De pe acest drum am surprins, în ultimul plan în imaginea 33, creasta pe care o descriem, porţiunea dintre Vârful Scorbura şi schitul Daniil Sihastrul. Ajungem la o intersecţie de unde ne abatem spre dreapta. Spre stânga continuă traseul 2 de pe versantul sudic, Putna - drumul forestier Glodu - schitul Daniil Sihastrul. Încă 200 m şi drumul intră în pădure, după ce depăşim o barieră. Apoi urcă domol (foto 34 toamna, foto 35 iarna) şi ajungem într-o zonă degajată, cea din imaginea 36.

                                                 33

                          34

35

36

De aici, spre stânga în urcuş, urmează traseul descris la https://sites.google.com/site/romanianatura52/home/carpatii-rasariteni/obcina-mare/din-putna-pe-varful-scorbura-muntii-obcina-mare, indicat de săgeata roşie în imaginea 36. Spre dreapta este traseul descris la varianta spre Putna şi Gura Putnei, traseu al cărui debut l-am însemnat cu săgeată albastră, iar cu săgeata galbenă am marcat sensul dinspre satul Straja pe care am ajuns aici.