Canionul Cheile Jgheabului, Munţii Şureanu

1  Cascada de 6 metri din aval de Peştera Ţepoasă (vezi harta canionului, cu toate cascadele poziţionate). Pe malul ei drept geografic este un amaraj din două pitoane cu expansiune, cu urechi şi lanţ între ele; dar de la amaraj se coboară direct prin cascadă. Dacă folosim unul din pomii de pe malul stâng geografic evităm cea mai mare parte a căderii de apă.   Foto: Emilia Marinescu, Mircea Vlădulescu. 

2  Un pic aval faţă de cascada de 6 metri din imaginea 1, o cădere de doar 3 metri (amaraj pe malul drept, două pitoane cu expansiune, cu urechi); marmita de la baza ei, ca şi în alte asemenea locuri, poate conţine resturi periculoase de trunchiuri.   Foto: Radu Călinescu, Emilia Marinescu, Mircea Vlădulescu. 

3

3, 4  Cu 65 metri altitudine mai jos de buza cascadei de 6 metri din imaginea 1 (din aval de Peştera Ţepoasă) un prag de 3 metri, cu marmită la bază, adâncă de peste 1,5 metri. Amaraj pe malul drept, două pitoane cu expansiune, cu urechi.   Foto: Emilia Marinescu, Mircea Vlădulescu, Ică Giurgiu.

5

6

5-7  Aval de cascada din imaginile 3-4 este o cădere de apă de 6 metri, cu un adăpost faţă de jetul lichid, pe malul stâng geografic, la baza ei. (Apoi urmează o cascadă de 8 metri.) Amaraj: două pitoane cu expansiune, pe malul stâng, cu legătură între ele.   Fotografii: Ică Giurgiu, Mona Diaconu (C.T. Chindia Târgovişte), Mircea Vlădulescu, Emilia Marinescu.

8-9  Partea cea mai întunecoasă, rece şi acvatică a Cheilor/ Canionului Jgheabului se află mai jos de cascada din imaginile 6-7: o cădere de apă de 8 metri, urmată la bază de o bălăceală prin câteva marmite furioase, lustruite şi adâci.   Foto: Ică Giurgiu (Bucureşti), Adrian Oprin (Timişoara).

10  Ultima cascadă din aval de pe Cheile/ Canionul Jgheabului, de 7 metri; poate fi ocolită pe versant.   Foto: Ică Giurgiu, Mihaela Iordache.