Trovanţi spectaculoşi la Todireşti, în Podişul Sucevei

1

2

Vasile Bouaru (Rădăuţi) 


În ultimile zile ale lui decembrie 2015 am mers pe dealurile aflate la vest de valea Râului Suceava, în vecinătatea satului Todireşti, din judeţul Suceava. Am pornit din dreptul satului Iacobeşti, aflat la 20 km nord-vest de oraşul Suceava, pe drumul E85. După parcurgerea acestei distanţe ajungem la o intersecţie unde, pe partea dreaptă în sensul de mers dinspre Suceava, se desprinde un drum nemodernizat care duce spre satul Iacobeşti iar pe stânga un alt drum nemodernizat care duce spre satul Gura Solcii, aflat pe malul drept geografic al Râului Suceava. Pe acest drum ne înscriem (foto 1). După ce vom ajunge în satul Gura Solcii vom urca şi traversa dealul marcat cu săgeată roşie în imaginea 1. După 20 minute de la intrarea în traseu ajungem la puntea peste Râurile Suceava şi Solca (foto 2), pe care am mai întâlnit-o la finele traseului descris la (sau pe porţiunea respectivă descrisă la parcurgerea Râului Suceava).

Imediat după ce traversăm puntea ne abatem spre stânga, pe un drum care duce spre cele câteva case din satul Gura Solcii şi traversăm porţiunea de sat până la poalele dealului pe care îl vom urca. Chiar la poalele acestui deal ne întâmpină o alunecare de teren spectaculoasă, formată din gresii nisipoase cu câţiva  trovanţi (foto 3). Apoi urcăm pe lângă această porţiune intrând în pădure dar nu înainte de a privi spre Valea Sucevei şi satul pe care l-am traversat (foto 4). Găsim câteva poteci care par să se piardă dar de fiecare dată întâlnim altele. Undeva mai sus trecem pe lângă o gospodărie. Din dreptul acelei gospodării pădurea este mai degajată. Observăm prin pădure dese făgaşe (foto 5). Undeva mai sus găsim un drumeag pe care îl vom urma, spre stânga în sensul de mers. Acesta ne conduce pe sub un tunel format de vegetaţie (foto 6) spre ieşirea din pădurea pe care am traversat-o în 15 minute (foto 7). Ajungem pe culmea unui deal golaş foarte întins.

                           3

                      4

5

                            6

7

Spre sud şi sud-est este ceaţă pe văi. În imaginea 8 se observă două dealuri cu câte un releu de telecomunicaţii în vârf. Releul din stânga din imaginea 8 se află pe dealul din vecinătatea satului Mihoveni şi este în ultimul plan. Noi ne vom îndrepta spre dealul pe care se află releul din dreapta din imaginea 8, respectiv pe dealul Osoi de lângă satele Todireşti şi Părhăuţi. Coborâm o pantă lină pe un drumeag care străbate acest deal şi în stânga noastră vom observa mici alunecări de teren care se adâncesc mai jos (foto 9). 

                          8

9

Sunt foarte multe muşuroaie de cârtiţă (foto 10). Undeva mai jos observăm, spre stânga faţă de sensul de mers, o porţiune din satul Părhăuţi, în ceaţă (foto 11).

                             10

11

Depăşim o stână şi ceva mai jos ajungem la un ogor arat recent. Din dreptul acelui ogor ne abatem spre dreapta, către liziera unei păduri pe care o observăm ceva mai jos (foto 12). Ajungem imediat la acea lizieră unde găsim un alt drumeag care ne va conduce spre satul Todireşti (foto 13). La câteva zeci de metri după ce ne înscriem pe acest drumeag, observăm peste o vale a unui mic pârâu o râpă care atrage atenţia. Părăsim drumeagul pe care suntem şi traversăm pârâul. Ajungem la un mic abrupt spectaculos unde găsim din nou câţiva trovanţi de diferite forme şi dimensiuni (foto 14). Din dreptul acelor trovanţi privim spre amonte, valea pârâului pe care l-am traversat (foto 15).

                           12

13

                          14

15

De la noii trovanţi întâlniţi ne deplasăm înapoi spre valea pârâului întâlnit, către satul Todireşti, aflat la doar câteva sute de metri. Observăm în faţa noastră Dealul Osoi (foto 16). Ajungem în sat la drumul 178A care străbate localitatea şi ne abatem spre dreapta, urcând o mică pantă, până în centrul localităţii. De acolo ne vom abate pe lângă cimitirul satului spre poalele Dealului Osoi. Dintr-un loc deschis privim spre acest interesant deal. Au avut loc aici mai multe alunecări de teren, spectaculoase ca fenomen natural dar devastatoare prin consecinţe pentru oameni (foto 17).  Dupa ce străbatem şi ultima porţiune rămasă, ajungem pe malul Râului Soloneţ, pe care îl traversăm. Pe malul celălalt ne vom abate mai întâi la o mică porţiune de abrupt (foto 18). Acolo, pe lângă câteva stâncării de mici dimensiuni găsim din nou trovanţi (foto 19). 

                          16

17

                             18

19

Apoi ne deplasăm spre partea inferioară a imensului val de pământ care a alunecat tocmai din vârful dealului (foto 20). Ocolim această porţiune şi ajungem la o vale foarte îngustă dar şi foarte abruptă, săpată de ape. Urcăm pe lângă această vale şi imediat mai sus observăm un frumos microcanion (foto 21). Este spectaculos şi scurt. Pentru a continua deplasarea vom urca până la obârşia acestui canion, de unde îl fotografiem din altă poziţie (foto 22).

                               20

                           21

22

De aici ne vom deplasa în direcţia releului de pe vârful dealului, spre partea superioară a imensei alunecări de teren pe la poalele căreia am trecut (foto 23). Spre vest zărim, în depărtare, Munţii Obcina Mare (foto 24).  Urcăm mai departe şi ajungem la baza unui foarte interesant abrupt (foto 25). Şi pe aici găsim trovanţi, sub formă de coloane (foto 26). Coborâm puţin spre o altă zonă de abrupt. Acolo întâlnim o coloană  (foto 27) iar pe lângă ea mulţi trovanţi cu forme incredibile (foto 28). 

                               23

24

                            25

26

                             27

28

                                 29

Dăm un tur coloanei întâlnite (foto 29) şi imediat după ea găsim câteva turnuri spectaculoase (foto 30). Caracteristic acestor locuri sunt dantelăriile nisipoase aflate la diferite înălţimi, în strate (foto 31). Natura a făcut risipă de imaginaţie (foto 32). Pe alocuri găsim mici formaţiuni asemănătoare stalactitelor (foto 32 a, b, c).

30

                           31

32

                             32a

                             32b

32c

Ne deplasăm mai departe spre nord-est şi apoi spre est. Găsim un nou loc de unde pământul a alunecat (foto 33). Coborâm spre acel loc şi găsim un perete abrupt, plin de găurile săpate de păsările care vara îşi găsesc un minunat cuib aici (foto 34).  Stratele de nisip întărit sunt aşezate sub diverse unghiuri (foto 35). Ne deplasăm de-a lungul acestei porţiuni de abrupt admirând opera naturii (foto 36).

                             33

34

                             35

36

 Timpul este înaintat, cerul se acoperă de nori aşa că vom porni mai departe. Urcăm până la releul din vârful dealului de unde privim spre sud (foto 37). De acolo ne deplasăm spre vale, către satul Părhăuţi (foto 38).

                                 37

38

                           alte locuri cu trovanţi din România