Trovanţi la Târgu Lăpuş, Culmea Breaza, Podişul Someşan

                                 1

Vasile Bouaru (Rădăuţi), Oana Hapciuc (Marginea), Ciprian Chelariu (Rădăuţi) 


Trovanţi foarte interesanţi se află în imediata vecinătate a oraşului Târgu Lăpuş din judeţul Maramureş (vezi hartă la).

Ne deplasăm din oraş, pe drumul 18B înspre satul Rohia. Străbatem pâlcuri de copaci, partea de jos a unei păduri care se întinde pe dealurile vecine. Ajungem la indicatorul care arată că acolo sfârşeşte oraşul. Imediat întâlnim, pe partea dreaptă în sensul de mers, un izvor amenajat iar de la izvor ne deplasăm cam 200 metri în amonte. După nişte copaci zărim o râpă uimitoare (foto 1-4), plină cu trovanţi dispuşi în straturi.

                              2

                            3

4










Unii s-au desprins din masa mare de trovanţi şi s-au rostogolit pe pantele dealului unde se află râpa (foto 5). Ceilalţi stau prinşi în roca grezoasă din care s-au format (foto 6).

                                                                  5

6

                              7

Trei dintre ei care par să sprijine solul pe care, deasupra, au crescut copacii (foto 7). Ceea ce uimeşte, pe lângă forma lor, este dispunerea în strate (foto 8). La poalele râpei sunt flori albastre (foto 9).

                                         8

9

Observăm că pe de o parte pare că nisipul se cimentează adăugând noi strate peretelui pe care sunt trovanţii; pe de altă parte, acelaşi nisip pare să fie friabil şi să se macine destul de uşor din cauza intemperiilor (foto 10). Pe un trovant căzut la baza micului abupt se vede bine cum se cimentează nisipul (foto 11).  Unii trovanţi de abia acum ies la lumină (foto 12). Admirăm îndelung aceste minunate pietre (foto 13-14) care trebuie ocrotite. 

                                                 10

11

12

                                                     13

14

                                            







iată şi alte locuri cu trovanţi din România