Cetatea Slimnic, lângă Sibiu

Vasile Bouaru (Rădăuţi), Mihai Boaru (Sibiu) 


Slimnic este un sat situat la aproximativ 17 km nord de Sibiu, pe DN 14, inspre Copsa Mica (vezi harta, extras din Romania, tourist map, Ministerul Turismului, 1989). In partea de sud a satului, pe o colina care domina locurile, se afla ruinele unei cetati construita prin secolul al XIV-lea, refacuta si intarita in secolul al XV-lea. In limba germana i se spune Stolzenburg.

In centrul satului se afla un indicator care ne indruma spre ruinele din varful colinei (foto 1). Traversam un pod si ne inscriem in urcus domol pe straduta din imaginea 2, spre turnul acoperit cu tigla care se vede in ultimul plan. Imediat mai sus zarim, impunatoare, zidurile cetatii (foto 3). Sunt impresionante prin marime si felul cum au fost construite. Depasim gardul care inconjoara cetatea si ajungem la turnul de intrare in cetate, acum partial daramat (foto 4). In imaginea 5, in zidul astupat, probabil ca era poarta de acces in cetate. Fotografiem spre inapoi, catre drumul si poarta prin care am ajuns aici (foto 7).

                                                                     1

                                                                   2

3

                                                                                      4

                                                         5

7







Ne deplasam apoi pe langa zidurile cetatii (foto 8). Inaltimea lor este impresionanta (foto 9). 

                                                                                            8

9

Ajungem la usa actuala de intrare in cetate dar nu ne raspunde nimeni (foto 10) asa ca vom continua sa mergem pe langa zidurile exterioare. Contraforturi puternice tin aceste ziduri care apara in interior alte turnuri (foto 11). 

                                                                  10

11

Ajungem la turnul din imaginea 12, aflat intr-un colt al cetatii, de unde ne deplasam pe alta latura a zidurilor. De acolo vedem partea nordica a satului (foto 13). Peretii sunt foarte bine conservati  (foto 14).

                                     12

                                                              13

14

                                              15







Ajungem la inca o poarta de intrare in cetate, inchisa si ea (foto 15). Printre doua barne ale acestei porti vedem interiorul curtii (foto 16). Continuam deplasarea pe sub ziduri uriase (foto 17). Sunt fisurate pe alocuri (foto 19).

                                                16

                                        17

19

Ajungem iar la poarta de intrare si la punctul de plecare (foto 21). Desi e inceputul lunii februarie 2014, aici, pe aceasta colina, soarele lumineaza puternic si e destul de cald. Linistea deosebita a acestui loc ne duce cu gandurile la sutele de ani de istorie si framantari ale cetatii Slimnicului.

21

                                                                            22

23

Din dreptul portii de intrare in cetate vedem dealurile aflate la nord-vest de sat (foto 22), dupa care coboram si ne indreptam spre Sibiu. De la iesirea din Slimnic, in departare, Muntii Fagarasului domina orizontul (foto 23). 

                               vezi şi alte cetăţi din România